<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Får 10 milliarder i året – for å ikke gjøre noe

Passiv inntekt er starten på å bli økonomisk uavhengig. Steve Ballmer tar det til et nytt nivå.

Publisert 28. des. 2023 kl. 09.23
Oppdatert 28. des. 2023 klokken 11.07
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 470 ord
UTBYTTEKONGE: Steve Ballmer, tidligere konsernsjef Microsoft. Foto: Eivind Yggeseth

For de fleste betyr passiv inntekt litt ekstra lommepenger som et supplement til hovedinntekten.

Tidligere Microsoft-topp Steve Ballmer sitter imidlertid på en voldsom aksjepost hos sin tidligere arbeidsgiver, og det betyr at utbytteavkastningen hans er på ikke mindre enn 1 milliard dollar – 10 milliarder kroner – helt uavhengig av hvordan aksjen presterer.

Ballmer, verdens femte rikeste person ifølge Bloombergs milliardærindeks, kan juble etter at teknologigiganten økte sin kvartalsvise utbyttebetaling til 75 cent pr. aksje, eller 3 dollar pr. aksje i året.

Enorm utbytteskatt

Siste innmelding til SEC fra Ballmer kom i 2014, og viste at den tidligere techtoppen eier over 330 millioner aksjer i Microsoft, tilsvarende 4 prosent av selskapet, ifølge Business Insider. Siden den gang har han ikke gjort noen endringer i eksponeringen. 

Siden selskapet begynte å betale utbytte til aksjonærene i 2003, har beløpet bare økt.

Enkeltpersoner er underlagt 20 prosent skatt på utbytte dersom man har en skattepliktig inntekt på 500.000 dollar eller mer i året. Det betyr at han vil betale nær 200 millioner dollar – 2 milliarder kroner – i skatt på utbyttet han mottar fra Microsoft.

Ballmer er ikke den eneste som vil tjene mye på å eie utbytteaksjer.

Warren Buffet er en også en stor forkjemper for utbytter og Berkshire Hathaway forventes å samle inn 6 milliarder dollar i utbytte for året, ifølge en analyse fra Wall Street Journal. Det skyldes at flertallet av aksjene Berkshire Hathaway investerer i betaler utbytte. Inkludert i denne listen er Chevron, Bank of America, Apple, Coca-Cola, Kraft Heinz og American Express.

Norske utbyttefavoritter

For en stund tilbake skrev Finansavisen en lengre gjennomgang av Oslo Børs' beste utbytteaksjer

Gitt den usikre tiden vi går i møte kan det være at utbytteaksjer er et godt sted å være for å få sikker avkastning over tid. Det fordrer riktignok at selskapene ikke kutter utbyttene sine, men kan gi en gunstig diversifisering i en vekstfokusert portefølje.

Porteføljeforvalter Christoffer Callesen, som forvalter utbyttefondet Fondsfinans Utbytte, trakk spesielt frem bank og finans som et sted utbyttetørste investorer bør følge med på og pekte spesielt på Storebrand som utbyttemulighet. 

«Storebrand vokser i områder med høy kapitalavkastning og vil over tid kunne levere nærmest hele resultatet i utbytte til aksjonærene», sa Callesen til Finansavisen den gang. 

Tidligere i desember ble det klart at Storebrand hevet guidingen og spådde milliardutbytte

Jan Petter Sissener er tungt vektet i Storebrand i sitt fond Sissener Canopus der over 9 prosent av porteføljen består av aksjer i forsikringsgiganten. 

Dette var målene Storebrand nevnte under sin kapitalmarkedsdag i midten av desember:

  • Målet for egenkapitalavkastning økes fra 10 til 14 prosent
  • Ambisjon om 5 milliarder kroner i konsernresultat i 2025
  • Ambisjon om stigende utbytter
  • Tilbakekjøp av egne aksjer til en verdi av 1,5 milliarder kroner i året, med en ambisjon om 12 milliarder til og med 2030

Tidligere var guidingen på tilbakekjøp 10 milliarder kroner innen 2030.