<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Går fra kull til sol

Solenergi forventes å være den ledende kilden til vekst for elektrisitetsproduksjon i USA i år og i 2025. 

Publisert 9. jan.
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 172 ord
SPÅR VEKST: Den totale solenergikapasiteten i USA å øke med 84 prosent de neste to årene. Avbildet er solcellepanel i California.  Foto: NTB

I en månedlig rapport fra Energy Information Administration (EIA), publisert tirsdag, spår byrået en tilvekst på 36 gigawatt (GW) ny solkapasitet i 2024, tilsvarende totalt 230 milliarder kilowattimer (kWh), samt en tilleggskapasitet på 43 GW i 2025, som vil utgjøre totalt 286 milliarder kWh neste år.

Dette vil øke solens andel av den totale amerikanske produksjonen til 6 prosent i år og 7 prosent neste år, sammenlignet med 4 prosent i 2023, ifølge MarketWatch.

Generelt forventes den totale solenergikapasiteten i USA å øke med 84 prosent de neste to årene, og gjøre solenergi til den ledende kilden til vekst i amerikansk elektrisitetsproduksjon frem til 2025, ifølge EIA.

– Vi opplever en betydelig endring i den amerikanske elektrisitetsproduksjonen, der solenergiproduksjonen vokser raskt og tar markedsandeler fra kull, samtidig som veksten i bruken av naturgass dempes, uttalte administrerende direktør for EIA, Joe DeCarolis, i en pressemelding.

Vindenergiproduksjonen forventes å øke med 30 kWh i år og med 17 milliarder kWh neste år, for å nå en andel på 12 prosent av den totale kraftproduksjonen i 2025, ifølge EIA.