<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Staten vant mot Natur og ungdom og Naturvernforbundet

Sammen med Naturvernforbundet saksøkte Natur og Ungdom staten for å ha gitt tillatelser til mineralvirksomhet på Engebø-fjellet på feil grunnlag. Nå må miljøorganisasjonen betale 1,4 millioner for sakskostnader. 

Publisert 10. jan. 2024 kl. 17.51
Oppdatert 11. jan. 2024 klokken 09.27
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 276 ord
FORTSETTER: Nordic Mining fortsetter utbyggingen som planlagt etter at staten vant rettsak. Avbildet er Ivar Fossum.  Foto: Ivan Kverme

Onsdag ettermiddag ble det klart at staten vant mot Natur og ungdom og Naturvernforbundet etter Fjordsøksmål. 

Nordic Mining er ikke part i saken. Selskapets tillatelser er gyldige, og Nordic Mining fortsetter utbyggingen som planlagt, skiver selskapet i en pressemelding. 

– Dommen er som ventet og tydelig. Vi opplever at staten har gjort en grundig jobb i løpet av de 15 årene saksbehandlingen har funnet sted og er glade for at retten anerkjenner at våre tillatelser og konsesjoner er gyldige. Nordic Mining fortsetter med den høye byggeaktiviteten og ser frem til produksjonsoppstart i andre halvdel av 2024, sier administrerende direktør Ivar S. Fossum i Nordic Mining. 

Nordic Mining har brukt rundt 15 år på få alle tillatelser og konsesjoner for å etablere mineralvirksomhet på Engebø-fjellet. Så langt er det investert rundt 1,1 milliarder kroner i Engebø-prosjektet. Prosjektet ble fullfinansiert med 277 millioner dollar i mars 2023. 

Gir ikke opp

– Denne dommen er helt feil! Fjordsøksmålet har avslørt store svakheter og feil i måten norske myndigheter behandler naturen på. Vi står i en naturkrise, og det er på høy tid at vi stanser ødeleggelsen av den naturen vi er helt avhengige av, sier nyvalgt leder Gytis Blazevicius i Natur og Ungdom.

– Dette er absolutt en sak som fortjener en videre behandling i norske domstoler. Det kan også være aktuelt å ta denne saken videre til EFTA-domstolen, sier Amund Noss, advokat i CMS Kluge, som fører saken for miljøorganisasjonene.

Dette er saken 

Staten har gitt gruveselskapet Nordic Mining tillatelse til å utvinne rutil og granat fra åpent dagbrudd i Engebøfjellet. 170 millioner tonn gruveavfall skal slippes ut i Førdefjorden, noe miljøbevegelsen er imot.  Nordic Mining er i gang med byggingen av sitt industrianlegg på Engebø.