<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Shipping-aksjer stupte på rød børs

Shipping tynget da hovedindeksen falt 0,6 prosent torsdag. Avance Gas stupte over 12 prosent.

  Publisert 11. jan. 2024 kl. 16.30
  Oppdatert 12. jan. 2024 klokken 06.38
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 732 ord
  FALT TORSDAG: Oslo Børs. Foto: NTB

             

  Hovedindeksen på Oslo Børs endte på 1.289,74 torsdag, etter en nedgang på 0,57 prosent.

  Etter en lettere volatil formiddag holdt indeksen seg stabilt i svakt positivt terreng utover ettermiddagen. Men etter at inflasjonen i USA overrasket litt på oppsiden, gjorde indeksen et dykk og gikk i minus.

  Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for rundt 6 milliarder kroner.

  Toneangivende Europa-børser har også svekket seg i kjølvannet av USA-inflasjonen. Tyske DAX er nå ned. Wall Street åpnet opp, men snudde ned etter få minutter.

  Oljeprisen godt i pluss

  Oljeprisene fortsetter å hente støtte fra spenningen i Midtøsten, selv om amerikanske råoljelagre steg overraskende i forrige uke. Det iranske delvis statlige nyhetsbyrået Tasmin melder tirsdag at Iran sto bak kapringen av oljetankeren St. Nikolas i Omanbukta.

  Brent-oljen (mars-kontrakten) sto ved stengetid i 78,33 dollar pr. fat etter en oppgang på 2,1 prosent (1,60 dollar) siden midnatt. Da Oslo Børs stengte onsdag sto kontrakten i 78,34 dollar pr. fat. WTI-oljen stiger 2,6 prosent til 73,24 dollar fatet.

  Kapringen i Omanbukta kommer dagen etter at den Jemen-baserte Houthi-militsen gjennomførte sitt største angrep hittil mot skipsruter i Rødehavet. Samtidig intensiveres israelske angrep på den sørlige og sentrale Gazastripen.

  – Det er en ujevn tautrekking mellom negative utsikter for tilbud og etterspørsel globalt og en støttende, men flyktig risikopremie fra angrepene og spenningene i Rødehavet, sier Vanda Insights-gründer Vandana Hari til Bloomberg.

  Equinor endte ned 0,65 prosent, mens Aker BP falt én prosent og Vår Energi 0,7 prosent.

  Seig USA-inflasjon, norsk sokkel når toppen i 2025 og EYs dealoversikt
  11.01.2024 – Ting tar mye lenger tid, særlig med gjeldsfinansiering, sier EY-partner Bjørn Tore Foss. Vi diskuterer EYs ferske deal-rapport og spør hva som kan skje i 2024. Vi snakker også med sjefen i Sokkeldirektoratet, Torgeir Stordal, som spår en produksjonstopp på norsk sokkel i 2025 og etterlyser mer dristig leting - særlig etter gass. Vi ser også nærmere på de rykende ferske inflasjonstallene fra USA, som endte høyere enn ventet.

  Svake shipping-aksjer

  Frontline har steget hver dag hittil denne uken, etter at ryktene om salg av fem eldre skip for 3 milliarder kroner blusset opp mandag. Torsdag trakk aksjen ned 5,1 prosent til 217,05 kroner på dagens nest høyeste volum.

  Produkttankrederiet Hafnia falt 4,1 prosent til 68,30 kroner. Danske Ekstrabladet hevder torsdag at rederiet har fraktet russisk olje for milliardbeløp.

  En hel rekke shipping-aksjer så rødt. Nedgangen kommer ifølge TDN Direkt i kjølvannet av fallende rater og økte kostnader ved omdirigering av skip tilknyttet spenningen i Rødehavet. 

  BW LPG og Avance Gas utmerket seg ved å falle henholdsvis 9,8 og 12,1 prosent, etter at DNB Markets ifølge en oppdatering torsdag ser motvind for LPG-aksjer på kort sikt.

  «Selv om fundamentale forhold fortsatt ser attraktive ut for på mellomlang og lang sikt, finner vi betydelig risiko for negativt moment i fraktmarkedene basert på utsiktene for amerikanske lagre og dermed eksportkapasitet de kommende ukene», skriver meglerhuset ifølge nyhetsbyrået.

  Höegh Autoliners falt 4,3 prosent etter sin desember-oppdatering som ifølge ABG Sundal Collier ikke bød på så veldig mye nytt samlet sett.

  Vi merker oss også at Arne Fredly-dominerte Hunter har hentet 124 millioner kroner til ny tanksatsing, noe som sendte aksjen ned over 11 prosent. Pengene skal styrke arbeidskapitalen i forbindelse med to 3-årige befraktningsavtaler for VLCC-er med eco-design og scrubbere.

  Spår take-off i Norwegian

  På den positive siden markerte Norwegian seg med 5 prosent oppgang til 12,58 kroner etter at DNB Markets har høynet kursmålet fra 13,50 til 16 kroner og gjentatt sin kjøpsanbefaling.

  «Vi venter en blandet fjerdekvartalsrapport, med tall over konsensus, CASK-guiding over konsensus og en ASK-guiding for 2024 på linje med konsensus», skriver meglerhuset.

  Elkem har hatt en god uke etter at Pareto Securities og SpareBank 1 Markets mandag kom ut med analyser og høynede kursmål som peker mot kursfest. Torsdag steg aksjen 5,3 prosent til 23,58 kroner.

  Vi tar også med at fusjonskameratene TGS og PGS steg 1,2 prosent, og dermed hentet seg noe inn fra tirsdagens kraftige kursfall trigget av desember-oppdateringen fra TGS hvor særlig «late sales» skuffet.

  På den negative siden falt Golden Ocean 2,2 prosent, og korrigerte dermed ned fra onsdagens oppgang trigget av en positiv Pareto-analyse.

  Lakseprisene faller kraftig, og Mowi reagerte ned 2,2 prosent. SalMar trakk ned 1,3 prosent.

  Nordic Mining falt 6,6 prosent etter at staten fikk medhold i det såkalte Fjord-søksmålet fra Natur og Ungdom og Naturvernforbundet. Selskapets tillatelser til mineralvirksomheten på Engebøfjellet er dermed fortsatt gyldige, og utbyggingen fortsetter som planlagt.

  Kina-avtale for Norcod

  Øverst på vinnerlisten torsdag fant vi lenge Norcod etter kontrakt med et kinesisk distribusjonsselskap for levering av rundt prosent av planlagte 2024-produksjon. Utover ettermiddagen dabbet aksjen noe av – før den endte opp 12,3 prosent.

  Astrocast steg nesten 19 prosent og mest av alle, mens Autostore klatret nesten 10 prosent.

  Next Biometrics steg 2,5 prosent etter at selskapet har fått China ID-sertifisering gjennom en lokal kinesisk partner.

  I toppen av taperlisten fikk Hunter Group og LPG-duoen Avance Gas og BW LPG selskap av Huddly, SoftOx Solutions og Norsk Titanium med kursfall på 11-12 prosent.