<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo Børs i rødt – flyaksje styrter

SAS-aksjen faller tosifret.

  Publisert 22. jan. 2024 kl. 11.53
  Oppdatert 22. jan. 2024 klokken 14.20
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 747 ord
  FALLER: Anko van der Werff, president i SAS, og Carsten Dilling, styreleder.  Foto: AP

  Saken oppdateres gjennom børsdagen.

      MNTR  

  Oslo Børs åpnet svakt opp mandag, men har snudd i rødt utover dagen. Hovedindeksen står ved lunsjtider i 1.274,61, ned 0,31 prosent.

  Oslo-børsen utvikler seg også svakere enn øvrige europeiske børser. Positiv utvikling for teknologi-, finans- og shippingaksjer blir dratt ned av svak utvikling for energi- og sjømataksjer, som veier tyngre.

  I rødt 

  SAS-aksjen stuper 16,9 prosent til 2 øre. På samme tid i fjor kostet en aksje 46 øre. Aksjen har følgelig falt 95 prosent siden den gang. Det er ingen nyheter som bidrar til fallet i dag.

  TECO 2030 har påbegynt sitt andre EU Horizon-prosjekt, Zero Emission Adriatic Ship, sammen med 13 partnere fra forskjellige europeiske land.

  Prosjekttilskuddet fra EU Horizon er på over 2,3 millioner euro til TECO 2030s leveranse av 1,2 megawatt brenselceller for skipsdrift. Aksjen faller likevel 1,8 prosent tross nyheten. 

  Kravet fra Aeternum og ACapital Cara HoldCo til Carasent om et ekstraordinært utbytte på 300 millioner kroner ble i dag stemt ned under en ekstraordinær generalforsamling. 31,35 prosent av aksjene til stede stemte for. 68,65 prosent aksjer stemte mot. Aksjen faller 6,5 prosent.

  Nordea-analytiker Erik Hovi er ute med en ny analyse av Golden Ocean , hvor han øker kursmålet fra 120 til 130 kroner samtidig som han gjentar kjøp. Hovi peker særlig på Golden Oceans sterke posisjon i markedet, drevet av deres store og moderne flåte og tørrlastrederiets effektive drift. Aksjen faller 0,4 prosent.

  I grønt

  Pryme startet oljeproduksjon ved sitt første produksjonsanlegg.

  «I løpet av den første fasen, som forventes å vare gjennom januar og februar, vil Pryme fokusere på direkte tilførsel av ikke-smeltet plastavfall inn i reaktoren fra varierte kilder. Det operasjonelle målet for den første fasen er å kalibrere oljekondensasjonsprosessen, å effektivt håndtere ikke-kondenserbare gasser og å samle inn sanntids produksjonsdata for å optimere den totale ytelsen til anlegget. Fase en vil ha svært begrensede produksjonsvolumer», heter det i meldingen.

  Aksjen stiger 5,8 prosent. 

  Argeo har nå en ordrereserve verdt rundt 550 millioner kroner i 2024, melder selskapet i en oppdatering mandag. Aksjen er opp 5,4 prosent.

  I slutten av november la Ferd og Tjaldur, gjennom sitt selskap Minerva, inn et bud på 3,50 kroner pr. aksje i Mintra. Nå har Minerva imidlertid gjennomført et blokkjøp med en kurs på 4,00 kroner pr. aksje som sikrer en eierandel på over 90 prosent. De vil nå ta selskapet av børs. Aksjen gikk rett opp 14,3 prosent til 4 kroner.

  Nekkars datterselskap Syncrolift har nå fått arbeid på verft i Chile. Kontrakten har en verdi på 5 millioner dollar, tilsvarende 52,5 millioner kroner. Avtalen omfatter også en opsjon på en fase to utstyrsleveranse for skipsheis- og overføringssystemer, som har en verdi på rundt 24 millioner dollar. Nekkar-aksjen stiger 5,8 prosent.

  Wallenius Wilhelmsen signerer ny treårskontrakt i Sør-Korea verdt om lag 3 milliarder kroner. Aksjen klatrer 1,5 prosent.

  BW Offshore sa nei til det pliktige budet på 27 kroner pr. aksje fra BW Group i BW Energy 10. januar. Nå selger de alt for 32 kroner pr. aksje til BW Group, 17 prosent over sluttkurs fredag. BW Energy stiger 5,5 prosent, mens BW Offshore er opp 6,9 prosent.

  Protector Forsikring hadde brutto skrevne premier (GWP) på over 2 milliarder i fjerde kvartal, opp 62 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Forsikringsinntektene beløp seg til 2,7 milliarder kroner. 

  Dette var 7 prosent over Pareto Securities' estimater. DNB Markets mener veksten til Protector Forsikring var sterk, og ser positive estimatrevideringer for resultat pr. aksje på 3-5 prosent for 2024-2025, ifølge Bloomberg.

  Aksjen stiger 8,9 prosent.

  Pareto Securities starter dekning av Link Mobility Group med kjøpsanbefaling og kursmål på 25 kroner pr. aksje, skriver TDN. Aksjen styrkes 3,3 prosent til 18,28 kroner.

  Oljeprisen

  Februar-kontrakten for nordsjøoljen, Brent, handles mandag opp 0,4 prosent til 78,67 dollar fatet, mens den amerikanske lettoljen, WTI, faller 0,1 prosent til 73,38 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat nordsjøolje omsatt for 79,60 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

  Analytiker Vidar Lyngvær i Danske Bank Markets frykter at full krangel og produksjonskrig i OPEC vil sende oljeprisen ned til 50 dollar fatet. Oljelagrene fyller seg raskt, og det liker ikke OPEC-landene. 

  – Dette er ikke det OPEC og samarbeidslandene ønsket seg da de satt og kranglet i slutten av november. Dersom vi ikke ser en bedring nå, vil det fort bli behov for at OPEC tar ytterligere grep. Vi tror dog appetitten for et slikt produksjonskutt er relativt lunken innad i grupperingen, sier Lyngvær.

  Vår Energi har boret tørt på letebrønnene ved Hubert- og Magellan-prospektene. Det ble ikke observert noe utvinnbart reservoar. Aksjen faller 1,7 prosent.

  Børsens største selskap, Equinor, faller 1,5 prosent, mens Aker BP er ned 0,8 prosent.