<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hongkong-aksjer til 36 prosent rabatt

De kinesiske aksjene i Hongkong omsettes til 36 prosent rabatt mot fastlandsbørsene, ifølge Bloomberg, som viser til økt frykt for statlige inngrep.

  Publisert 22. jan. 2024 kl. 15.42
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 489 ord
  HONGKONG: Kinesiske aksjer som er notert både innenlands i Kina og i Hongkong, prises svært forskjellig.  Foto: Dreamstime

  Kinesiske aksjer i Hongkong falt videre mandag, der Hang Seng China Enterprises Index falt 2,4 prosent. 

  Mindre enn en måned inn i det nye året har indeksen for kinesiske aksjer notert i Hongkong allerede falt 13 prosent, noe som gjør den til den dårligst presterende store referanseindeksen i globale indekser. Samtidig har den amerikanske samleindeksen S&P 500 steget med 1,5 prosent.

  Hang Seng Stock Connect China AH Premium Index (HSAHP), en indeks som viser prisforskjellene mellom kinesiske fastlandsaksjer (A-aksjer) og selskapenes dobbeltnoteringer i Hongkong (H-aksjer), ligger nå på sitt bredeste nivå siden 2009. Ifølge Bloomberg viser indeksen nå at aksjene på Hongkong omsettes til en rabatt på 36 prosent mot de samme aksjene på andre markeder innenlands i Kina. 

  Hongkong-aksjene har ofte en større likviditet ettersom utenlandske investorer kan investere, og innenlandsaksjene har gjerne høyere pris. 

  Kinesiske aksjer i Hongkong

   

  A-aksjer og H-aksjer refererer til to forskjellige typer aksjer som er knyttet til kinesiske selskaper, og de er notert på forskjellige børser med forskjellige regelverk.

  A-aksjer er aksjer i kinesiske selskaper som er notert og handlet på fastlands-Kina-børser, som Shanghai Stock Exchange (SSE) og Shenzhen Stock Exchange (SZSE).

  Disse aksjene er i kinesiske yuan (CNY) og primært tilgjengelige for kinesiske borgere og kvalifiserte utenlandske institusjonelle investorer gjennom spesielle kvoter.

  H-aksjer er aksjer i kinesiske selskaper som er notert og handlet på børser utenfor fastlands-Kina, som Hong Kong Stock Exchange (HKEX).

  Disse aksjene er vanligvis notert i Hong Kong dollar (HKD) eller andre utenlandske valutaer, noe som gjør dem mer tilgjengelige for utenlandske investorer.

  H-aksjer har tradisjonelt vært den foretrukne måten for utenlandske investorer å investere i kinesiske selskaper på grunn av enklere tilgang og likviditet sammenlignet med A-aksjer.

  Flere underliggende effekter

  Aksjemarkedet i Hongkong har falt om lag 10 prosent siden årsskiftet, og ifølge Bloomberg har tegn på inngrep fra den kinesiske regjeringen for å styrke innenlandsmarkedet ført til at globale investorer er mer tilbakeholdne med å investere.

  Nedgangen sammenfalt med en økning i omsetningen av en håndfull børsnoterte fond som sporer nøkkelindeksene, noe som kan være et tegn på at statlig styrt kjøp kan forsøke å begrense nedgangen, skriver Bloomberg. 

  Kinesiske aksjer notert i Hongkong betraktes ofte som en bedre barometer for hvordan det står til med den kinesiske økonomien, og som en mer nøyaktig målestokk for bredere investorstemning. Handel på fastlandet, som i Shanghai og Shenzhen, er konstant påvirket av inngrep fra kinesiske regulatorer, fra begrensninger på alt fra shortsalg eller børsnoteringer til muntlige advarsler og direkte inngrep fra statlige fond. Inngrepene skal styrke markedssentimentet innenlands, men har så langt hatt laber suksess. 

  Kinesiske aksjer som helhet har falt over en lengre periode, drevet av blant annet en betydelig nedgang i boligmarkedet, vedvarende deflasjonstrykk, samt usikkerheter om den amerikanske rentebanen. 

  «En ganske stor andel av Hongkong-aksjeinvestorene er utenlandske institusjonelle fond, og de har omfordelt fra Hongkong til Japan og andre asiatiske markeder i sin asiatiske portefølje,» sa Redmond Wong, markedstrateg ved Saxo Capital Markets HK, med henvisning til aksjer notert i Hongkong, ifølge Bloomberg.