<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Techaksje skjøt opp 50 prosent på oppkjøp

Codelab skjøt opp 50 prosent etter oppkjøp, mens Statt Torsk stupte.

  Publisert 29. jan. 2024 kl. 16.26
  Oppdatert 29. jan. 2024 klokken 16.45
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 513 ord
  FALT: Oslo Børs. Foto: Magnus Skjølberg

  Oslo Børs åpnet i grønt mandag morgen, men endte ned 0,30 prosent. Hovedindeksen endte i 1.289,58.

  Oljeprisen

  Mars-kontrakten for Brent-oljen sto mandag da børsen stengte ned 1,4 prosent til 82,40 dollar fatet, mens WTI-oljen falt 1,5 prosent til 76,86 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat nordsjøolje omsatt for 82,42 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

  EU kan gå inn for å kutte bruken av fossile brensler som olje, gass og kull med 70 prosent fram til 2040. Ifølge utkastet går EU inn for et kutt på 90 prosent på klimamålet. Å kutte 90 prosent vil kreve enorme investeringer, blant annet i karbonfangst og -lagring.

  Det kan gi positive konsekvenser for Oslo-noterte Aker Carbon Capture og Capsol Technologies. Aksjene endte mandag ned henholdsvis 1 og 0,8 prosent.

  Olje- og gasskuttet kan også få store konsekvenser for norsk petroleumsindustri. Om lag 95 prosent av gassen Norge produserer i dag, går til Europa.

  Questerre ble fredagens store vinner med en oppgang på 53 prosent, etter å ha fått medhold fra Québec Superior Court for selskapets søknad om midlertidig opphold i deler av lovforslag 21, en lov som primært er til for å avslutte leting etter og produksjon av petroleum, så lenge rettsaken pågår. Mandag steg aksjen ytterligere 13,7 prosent.

  Equinor steg 0,1 prosent, mens Aker BP falt 0,3 prosent. Vår Energi klatret 1,9 prosent.

  Questerre: Mye tro, håp og kjærlighet
  Questerre er en aksje som med ujevne mellomrom har steget flere hundre prosent for så å falle 70, 80 og 90 prosent. Nå har den doblet seg i løpet av to handelsdager og aksjen er igjen blitt kraftig overkjøpt, og historisk sett har aksjen da falt kraftig tilbake. Det trenger ikke skje denne gang, men man skal ikke utelukke at det kan skje.

  I grønt

  CodeLab Capital har gjennom datterselskapet Uniscale kjøpt Acerat – leverandør av konsulenttjenester. Kostnadsbasen vil ikke endres, men som en konsekvens vil konsulentkostnadene reduseres og lønnen økes. Betalingen består av 3,5 millioner kroner og 5 millioner aksjer i CodeLab. Aksjen skjøt opp 50 prosent på nyheten til 0,45 kroner, dog på lav omsetning. 

  John Fredriksens Archer endte fredag ned 3,6 prosent etter å ha oppdatert investorene på rekordkvartalet som avsluttet 2023. Mandag snudde aksjen imidlertid opp 14,2 prosent. Analytiker Bård Rosef i Pareto Securities mener Archer nå er en doblingskandidat.

  Et annet Fredriksen-selskap, tankrederiet Frontline, steg 1,4 prosent.

  Også andre shippingaksjer klatret mandag. Okeanis Eco Tankers steg for eksempel 2,4 prosent til 304 kroner. Det til tross for at ABG Sundal Collier mandag har kuttet kursmålet på begge aksjer. Kjøpsanbefalingene beholdes.

  Analytiker Erik Hovi i Nordea mener Odfjell ligger godt posisjonert, og øker kursmålet for aksjen. Aksjen steg 1,1 prosent til 139,50 kroner. Samme analytiker jekker opp kursmålet på Stolt-Nielsen etter en imponerende start på 2024. Aksjen endte opp 2,7 prosent til 387,50 kroner.

  Slamselskapet Cambi har signert det selskapet omtaler som en vesentlig stor kontrakt, for levering av et termisk hydrolyseprosessystem til vannbehandlingsanlegget Honouliuli i Honolulu på Hawaii. Det sendte aksjen opp 2,3 prosent .

  I rødt

  Elkem gjenopptar driften på en av tre ovner etter brann på selskapets silisiumanlegg i Salten. De to andre ovnene vil fortsatt være ute av drift inntil videre. Aksjen endte mandag ned 1,7 prosent. 

  SAS skal fly pasienter i opptil fire år. Kontrakten har en verdi på opp mot 850 millioner kroner dersom kontrakten løper helt ut, men aksjen falt likevel 1,2 prosent.

  Autostore falt mandag 5,3 prosent, men er de siste tre månedene styrket 63,8 prosent. Aksjen røk i forrige uke ut av Finansavisens innsideportefølje.

  Statt Torsk falt tyngst, ned hele 14,2 prosent til 53 øre aksjen.