<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Riggsmell etter nyheter fra Midtøsten – milliarder forduftet

Oslo Børs endte ned 0,5 prosent tirsdag. Borr og Shelf Drilling fikk kraftig juling på børsen etter nyheter fra verdens største oljeselskap, Saudi Aramco.

  Publisert 30. jan. 2024 kl. 16.27
  Oppdatert 30. jan. 2024 klokken 17.11
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 512 ord
  STORE TAP: Tor Olav Trøim eier 6 prosent av Borr Drilling som endte kraftig ned tirsdag. Foto: Ivan Kverme

                                        

  Saken oppdateres.

  Oslo Børs endte i rødt tirsdag. Ved børsslutt stod hovedindeksen i 1.282,80, en nedgang på 0,5 prosent.

  Fjoråret var et sterkt børsår verden over, og Oljefondets aksjeinvesteringer endte opp 21,3 prosent. Oljefondet fikk i 2023 en totalavkastning på 16,1 prosent, tilsvarende 2.222 milliarder kroner.

  Oljeprisen

  Mars-kontrakten for nordsjøoljen, brent, er ned 0,2 prosent til 82,22 dollar pr. fat. Den amerikanske lettoljen, WTI, er på sin side opp 0,1 prosent til 76,86 dollar fatet.

  Til sammenligning ble et fat nordsjøolje omsatt for 82,40 dollar ved børsslutt i Oslo mandag.

  Eskalerende geopolitiske spenninger i Midtøsten fortsetter å skape bekymringer for tilbudet i markedet.

  – Hvis det forverres til en USA/Iran-standoff med strengere sanksjoner, forventer vi at prisen vil holde seg innenfor et område på 80-100 dollar fatet en stund, sier Suvro Sarkar, som er leder for energisektorteamet til DBS Bank til Reuters.

  Equinor og Aker BP endte ned 0,1 prosent. Den tredje største operatøren på norsk sokkel, Vår Energi, falt 1,2 prosent, men «oljemyggen» Okea endte ned 3,1 prosent.

  Riggsmell – milliarder forduftet

  Saudi Aramco stanser investeringene som skal øke Saudi-Arabias produksjonskapasitet. De velger pris over volum, mener Bjarne Schieldrop i SEB.

  Med direkte eksponering mot Saudi Aramco fikk Shelf Drilling og Borr Drilling kraftig juling på børsen. Shelf Drilling har den største eksponeringen mot oljegiganten og faller naturligvis også mest. Aksjen falt hele 12,3 prosent til 30,55 kroner. Borr Drilling endte på sin side ned 11,2 prosent til 67,85 kroner.

  Pausen iverksettes på ordre fra energidepartementet om å holde såkalt «maksimal bærekraftig kapasitet» på dagens nivåer. Saudi-Arabias statskontrollerte oljeselskap Saudi Aramco stanser planen om å øke produksjonskapasiteten fra 12 til 13 millioner fat pr. dag.

  Flere oljeservice-aksjer på Oslo Børs fulgte.

  Seadrill falt 5,3 prosent til 449,00 kroner. Selskapet meldte mandag kveld at de er tildelt to nye kontrakter til en verdi på 97,5 millioner dollar. Odfjell Drilling endte ned 3,3 prosent til 39,85 kroner.

  Subsea 7 falt 4,9 prosent til 141,75 kroner, som dagens fjerde mest omsatte aksje. DOF Group endte ned 2,1 prosent også den på høy omsetning. Seismikk slapp heller ikke unna. TGS falt 3,3 prosent til 100,50 kroner, mens PGS endte ned 3,6 prosent til 6,63 kroner.

  Spår rekordår

  Bilskipsrederiet Wallenius Wilhelmsen er tildelt flere milliardkontrakter. Analytiker Frederik Ness tror 2024 kan bli et rekordår for rederiet. Han beskriver den nåværende verdsettelsen som attraktiv, og øker kursmålet fra 130 til 140 kroner samtidig som han gjentar sin kjøpsanbefaling.

  Wallenius Wilhelmsen-aksjen steg hele 6,4 prosent til 103,50 kroner.

  Som en av få oljeservice-aktører klatret EMGS 12,7 prosent til 2,67 kroner . Selskapet meldte i morges at de har sikret seg en kontrakt fra Petrobras.

  Lokotech Group, tidligere Harmonychain, har kjøpt 66,6 prosent av selskapet Powerpool, et blokkjedetjenesteselskap. Aksjen føyk opp 20 prosent etter meldingen og endte med en oppgang på 19,8 prosent.

  Questerre steg kraftig både fredag og mandag, etter å ha fått medhold fra Québec Superior Court for selskapets søknad om midlertidig opphold i deler av lovforslag 21, en lov som primært er til for å avslutte leting etter og produksjon av petroleum, så lenge rettsaken pågår. Tirsdag falt aksjen tilbake 5,1 prosent til 2,15 kroner, men er fortsatt opp over 60 prosent siste uken.