<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kraftig børsfall: Verste dag på fire år for Equinor

Ikke siden corona stengte ned Norge har Equinor falt like mye på én dag. Hovedindeksen endte på det laveste nivået på mer enn fem måneder.

Publisert 7. feb. 2024 kl. 16.28
Oppdatert 7. feb. 2024 klokken 18.08
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 753 ord
NEDGANG: Oslo Børs falt tungt onsdag. Foto: Magnus Skjølberg

Hovedindeksen ved Oslo Børs falt 2,05 prosent til 1.247,17 onsdag. Det er det største fallet siden 7. november i fjor, og den laveste sluttnoteringen for hovedindeksen siden 28. august.

Omsetningen av aksjer og egenkapitalbevis var på 7,13 milliarder kroner.

April-kontrakten for Brent-oljen var ved børsslutt opp 0,3 prosent til 78,85 dollar pr. fat, mens WTI-oljen var opp 0,4 prosent til 73,63 dollar fatet. Ved børsslutt tirsdag ble Brent-oljen handlet rundt 78,65 dollar.

Equinor falt hele 7,8 prosent til 284,60 kroner – aksjens største kursfall siden 12. mars 2020, da aksjen falt 8,4 prosent. Børsverdien er nå nede i 854,7 milliarder kroner, etter et fall på 71,9 milliarder gjennom dagen.

Equinor la frem fjerdekvartals- og 2023-tall og avholdt også kapitalmarkedsdag onsdag. Her fremkom det at utbetalingene til aksjonærene kuttes fra 17 til 14 milliarder dollar.

DNB-forvalter Eivind Sars Veddengs dom var at utdelingene er lavere og investeringene høyere enn ventet . Pareto-analytiker Tom Erik Kristiansen mener det er få grunner til å kjøpe Equinor.

Equinor senket Oslo Børs
07.02.2024 Oljeprisen var opp, men holdt seg under 80 dollar fatet. Med Equinor på det meste ned over 6,0 prosent onsdag var det duket for nedgang på Oslo Børs. Storebrand og REC Silicon falt også tungt. Konsernsjef Anders Opedal og finansdirektør Torgrim Reitan oppsummerte fjerde kvartal og fortalte mer om planene fremover. Analysesjef John Olaisen var ikke nådig i sine kommentarer og mener Equinor-aksjen nå er et dødt case. Han er langt mer positiv til Aker BP, som legger frem kvartalstall torsdag.

Aker BP falt 2,1 prosent til 268,20 kroner, dagen før selskapet offentliggjør kvartalstall. Vår Energi falt 3,6 prosent til 30,80 kroner. DNO , som har meldt om overtagelse av et felt på britisk sokkel, endte ned 2,6 prosent til 8,80 kroner.

Storebrand  rapporterte om et svakere overskudd enn enn ventet i fjerde kvartal, ettersom utfordrende vær og vedvarende høy uførhet bidrar til svakt forsikringsresultat. Aksjen, en favoritt hos forvalter Jan Petter Sissener, falt onsdag 3,7 prosent til 92,08 kroner.

REC Silicon varslet onsdag at selskapet stenger ned polysilisiumvirksomheten ved fabrikken i Butte i Montana, dagen før selskapet fremlegger kvartalstall. Reaksjonen på børs var et kursfall på hele 22 prosent, før fallet avtok betydelig. – En stor feilreaksjon, sa Arctic-analytiker Daniel Stenslet om kursraset. REC-aksjen endte til slutt ned 2,8 prosent til 11,08 kroner.

Telenor tapte 5,7 milliarder kroner i fjerde kvartal, tynget av milliardnedskrivninger i Thailand. Omsetningen ble imidlertid økt med mer enn ventet, og Telenor-styret foreslår et utbytte på 9,50 kroner pr. aksje for fjoråret, en økning på 0,10 kroner fra året før. Aksjen steg 1,6 prosent til 116,15 kroner.

Schibsted oppnådde et driftsresultat før av- og nedskrivninger på 684 millioner kroner i fjerde kvartal, over konsensus på 664 millioner. Mediekonsernet har videre varslet exit i Viaplay – etter kjempetap  – og konsernsjef Kristin Skogen Lund har varslet at hun går av så snart Schibsted finner en ny toppsjef. Schibsteds A-aksje steg 4,5 prosent til 322,20 kroner, B-aksjen 4,2 prosent til 301,20 kroner.

Fly til værs

Gassrederiet Flex LNG meldte om resultatnedgang fra 41,5 til 19,4 millioner dollar samt et utbytte tilbake på «normalnivået» på 0,75 dollar pr. aksje. – Sannsynligvis må vi nok smøre oss med litt tålmodighet, kommenterer adm. direktør Øystein Kalleklev. Aksjen falt 5,6 prosent til 286,00 kroner.

SAS  fremla årsrapport for 2023, som viste et underskudd på 7 milliarder kroner – og en lønn på 17,7 millioner for toppsjefen . Flyselskapet kom også med trafikktall for januar, som viste en liten økning i antallet passasjerer. Flyaksjen steg 14,1 prosent til 0,02 kroner.

Nordic Semiconductor stupte 22 prosent tirsdag, etter å ha presentert svake kvartalstall og dystre utsikter . Onsdag ble en korreksjonens dag for halvlederaksjen, som steg 9,3 prosent til 88,30 kroner, tross en ny runde med analytikerslakt i kjølvannet av tirsdagens skuffelse.

Oppside på 70 prosent

Analytiker Gard Aarvik i Pareto Securities mener Otovo har falt nok på børs, og ser en oppside på 70 prosent i solcelleselskapet. Reaksjonen på børs ble en kursoppgang på hele 17,2 prosent til 2,70 kroner for solaksjen.

Pareto mener Norbit er på vei til å overgå 2023-guidingen, og løfter estimatene for 2024–25. Kursmålet høynes fra 70 til 90 kroner. Aksjen steg onsdag 3,3 prosent til 63,00 kroner.

SEB venter utbyttefokus når Aker Solutions fremlegger sine kvartalstall. Meglerhuset har gjentatt en kjøpsanbefaling, men gjort en liten justering i kursmålet. Aksjen endte opp 2,5 prosent til 39,70 kroner.

Av øvrige nye analyser onsdag fremgår det at DNB Markets gjentar kjøpsanbefalingen og høyner kursmålet for Multiconsult etter selskapets sterke kvartalstall tidligere denne uken. Kursen falt onsdag 1,8 prosent til 138,00 kroner.

Ny partner i Kina

Hexagon Purus har landet en ny avtale til 40 millioner kroner. Aksjen endte uendret på 7,40 kroner.

Next Biometrics steg 3,0 prosent til 8,20 kroner. Biometriselskapet har innledet et strategisk partnerskap med et ledende kinesisk selskap innen helsevesen og sykeforsikring. Den nye partneren har til hensikt å gjøre Nexts teknologi til foretrukket og standard i egnede markeder, og Next vil starte leveranser av sine sensorer til partneren i løpet av andre halvår i år.

BerGenBio har presentert prekliniske data som indikerer utvidet potensial for Bemcentinib i behandlingen av alvorlige luftveisinfeksjoner, ifølge TDN Direkt. Aksjen endte opp 11,1 prosent til 0,30 kroner.