<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stygg XXL-smell på rød børs – duo steg kraftig på utbyttefest

Kvartalstall slo voldsomt ut på Oslo Børs torsdag – begge veier. XXL stupte over 19 prosent på ny kriserapport, mens Höegh Autoliners steg 15 prosent.

  Publisert 8. feb. 2024 kl. 16.27
  Oppdatert 8. feb. 2024 klokken 16.35
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 722 ord
  SÅ RØDT: Oslo Børs falt torsdag. Foto: Iván Kverme

  Oslo Børs falt videre fredag. Hovedindeksen endte på 1.236,59, etter en nedgang på 0,85 prosent.

  Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 7.307 millioner kroner.

  Toneangivende Europa-børser trekker oppover. Franske CAC 40 stiger 0,8 prosent og tyske DAX 0,5 prosent. Wall Street åpner flatt etter rekordrushet i går.

  Oljeprisen skyter fart

  Oljeprisene stiger markant etter at Israels statsminister Benjamin Netanyahu onsdag avviste det seneste Hamas-tilbudet om våpenhvile og tilbakelevering av gisler holdt i Gazastripen.

  Brent-oljen (april-kontrakten) står i 80,95 dollar pr. fat, opp 2,2 prosent (1,74 dollar) i torsdagens handel og opp fra 78,92 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte onsdag. WTI-oljen er opp 2,2 prosent til 75,51 dollar pr. fat.

  Ifølge USAs utenriksminister Antony Blinken er det fortsatt rom for forhandlinger for å oppnå en avtale, og en palestinsk Hamas-delegasjon ledet av den høytstående tjenestepersonen Khalil Al-Hayya reiser til Kairo torsdag for samtaler med Egypt og Qatar, melder Reuters.

  Samtidig uttrykker konsernsjefene i både Maersk og Norden overfor Bloomberg bekymring for at sikkerhetssituasjonen i Rødehavet ser ut til å forverre seg.

  På etterspørselssiden bidrar et mye større lagertrekk for bensin enn ventet i USA til å støtte oljeprisene. Bensinlagrene falt i forrige uke med 3,15 millioner fat, mot ventet en lagerbygging på 140.000 fat.

  «Fallet i bensinlagrene og 13 prosent årlig vekst i amerikansk oljeeksport til rekordhøye 4,06 millioner fat i 2023 indikerer begge sterkere oljeetterspørsel», skriver ANZ Research ifølge nyhetsbyrået i et notat.

  Rec-sjefen om fabrikkstopp og Telenor banker ut Wifi med 5G
  08.02.2024 – Fabrikken vil fortsatt gå med overskudd, sier Rec Silicon-sjef Kurt Levens etter meldingen om at høye strømpriser tar knekken på deler av produksjonen. Mer om Rec og Telenor Norges utvikling blir det mer om i denne sendingen, for vi snakker også med Telenor Norge-sjef Birgitte Engebretsen - om Telenor-resultatet, veksten i sikkerhetsløsninger og hvordan selskapet nå leverer stadig mer av spesialiserte mobilnett som danker ut konkurrenten Wifi i Sykehus, industrianlegg og hos bedrifter.

  Aker BP-skuffelse

  På Oslo Børs fulgte Equinor opp den svakeste dagen siden coronakrakket i mars 2020 med å falle nye 2,1 prosent til 278,65 kroner på dagens klart høyeste volum. Markedet likte ikke utbyttekuttet og utsiktene til investeringer i fornybart med langt lavere avkastning enn olje- og gassprosjekter.

  – Jo mer jeg gravde, jo verre synes jeg det var, sier John Olaisen i ABG Sundal Collier til Finansavisen.

  Kjell Inge Røkkes Aker BP deler derimot ut langt mer av overskuddet til aksjonærene enn det som ligger i planene. Ifølge ledelsen vil utbyttet bli jekket opp hvert år fremover. Men produksjonsguidingen for 2024 var lavere enn konsensus, og aksjen endte ned 1,6 prosent til 264 kroner.

  – Kjøp hvis kursen faller, sier analytikere til Finansavisen.

  Et annet Røkke-selskap, Aker Solutions, var også å finne blant dagens mange tallfremleggere og tjente 11 milliarder i fjerde kvartal. 2023-utbyttet foreslås til 2 kroner pr. aksje, men aksjen falt 5,5 prosent til 37,50 kroner.

  Fra XXL til XXS 

  Kvartalstallene ga kraftige kursutslag – begge veier.

  XXL stupte over 19 prosent etter å ha levert negativ vekst for åttende kvartal på rad og et underskudd på 1,4 milliarder i fjerde kvartal. Selskapet håper kuttisme og Danmark-exit skal gi lønnsomhet – uten at XXL-sjef Freddy Sobin kan love noe tidspunkt.

  – Men jeg håper det blir i år, sier han til Finansavisen.

  Orklas porteføljeselskaper styrket seg, men svakere kraftpriser trakk resultatet ned i fjerde kvartal. Aksjen falt 6,7 prosent til 76,68 kroner.

  Elkem leverte en EBITDA over 50 millioner kroner bedre enn ventet, men ser også tegn til et bedre marked. Det hjalp ikke for sentimentet blant investorene, og aksjen endte ned 5,6 prosent til 20,24 kroner.

  Rec-sjefen etter Montana-stenging: – Fabrikken vil fortsatt gå med overskudd
  08.02.2024 Silisiumprodusenten Rec Silicon og fabrikken i Moses Lake ble et symbol på hvilke ofre en handelskrig kan skape. Nå er fabrikken i gang igjen, men nå er det den andre fabrikken til selskapet, i Montana som sliter med høye strømpriser. Vi spør konsernsjef Kurt Levens om veien videre, faren for nye bruduljer mellom USA og Kina og hva Recs salgsavtale med storaksjonær Hanwha i Korea egentlig sikrer dem av lønnsomhet.

  Pumper ut utbytter

  På den positive siden spratt Höegh Autoliners opp 15 prosent til 121,60 kroner etter rekordresultatet i fjerde kvartal, samt en heftig utbytteutbetaling. Rederiet har endret utbyttepolicy til å betale ut 100 prosent av netto kontantstrøm hvert kvartal.

  – Når flåtefornyelsen nå er fullfinansiert og balansen er historisk sterk er det naturlig å betale ut overskuddslikviditeten til aksjonærene, sier konsernsjef Andreas Enger til Finansavisen.

  Veidekke greide ikke å løfte marginen, men gir hele 2023-resultatet som utbytte. Dette satte aksjonærene stor pris på og sendte aksjen opp godt over 8 prosent.

  REC Silicon taper fortsatt penger , selv om inntektene økte i fjerde kvartal. Men med Butte-stengningen  kan det ligge an til marginøkninger fremover. Aksjen revansjerte gårsdagen og steg over 7 prosent.

  Mer bank for solaksje

  Blant øvrige tallfremleggere tar vi med Norske Skog som fikk en EBITDA på 760 millioner kroner i fjerde kvartal. Fortsatt svake markeder for publikasjonspapir vil gjøre ytterligere nedstengninger nødvendige. Markedet reagerte med å sende aksjen opp nesten 5 prosent.

  Atea falt over 7 prosent etter å ha tjent 100 millioner kroner mindre enn ventet i fjerde kvartal.

  Høyt på taperlisten finner vi Otovo, som trakk ned over 17 prosent på meldingen om at selskapet kutter kostnadene med 80-100 millioner kroner og 65 ansatte mister jobben.

  Green Minerals falt nesten 13 prosent etter at EU-parlamentet onsdag vedtok en resolusjon som uttrykker sterk bekymring for stortingsvedtaket om å åpne opp for kommersiell leting etter mineraler på havbunnen.