<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kongsberg skyter opp - XXL videre ned

Resultatrushet preger en grønn Oslo Børs fredag. Kongsberg Gruppen skyter opp etter sin tallfremleggelse, og XXL fortsetter nedturen etter gårsdagens kriserapport.

  Publisert 9. feb. 2024 kl. 12.21
  Oppdatert 9. feb. 2024 klokken 15.47
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 690 ord
  RESULTATRUSH: Oslo Børs stiger fredag etter to dagers nedgang.  Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

  Sist oppdatert kl. 15.15

  Hovedindeksen stiger fredag ettermiddag, og er i skrivende stund opp 0,4 prosent til 1.241,79 poeng.

  Ferske inflasjonstall fra SSB viser at konsumprisindeksen steg 4,7 prosent fra januar 2023 til januar 2024. Det er ned fra 4,8 prosent i desember. Fallet var mindre enn analytikerne ventet

  Rekordnotering for Kongsberg

  Kongsberg Gruppen skyter opp 12,0 prosent til ny rekordnotering etter å ha lagt frem tall i morgentimene. Inntektene på 11,9 milliarder kroner tilsvarer en topplinjevekst på 26 prosent fra samme kvartal året før, mens driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) kom inn på 1,7 milliarder kroner – noe over Infront-konsensus på 1,6 milliarder kroner.

  Yara stiger 3,8 prosent etter å ha levert en kvartalsrapport som knuste forventningene. Selskapet endte med 586 millioner dollar i EBITDA i fjerde kvartal, hvilket var over 200 millioner dollar mer enn analytikerne hadde ventet.

  «Økt etterspørsel kombinert med stigende priser indikerer positiv volumutvikling i første halvår 2024», skriver Yara, og viser videre til at nitrogenleveransene i markedet har vært lavere enn normalt så langt denne sesongen, både i Europa og USA. Dette indikerer en høyere etterspørsel i første halvdel av 2024.

  Blodrødt for Entra

  Entra faller 3,8 prosent etter at milliardnedskrivninger ga en ny blodrød bunnlinje. ABG Sundal Collier skriver ifølge TDN Direkt i en oppdatering at dette trolig var det siste kvartalet med store negative justeringer.

  Höegh Autoliners forsetter gårsdagens oppgang og stiger nye 3,2 prosent til 125,50 kroner. Rederi-aksjen har steget over 20 prosent de siste dagene etter at selskapet kunne melde om rekordresultat og oppjustert utbyttepolitikk.

  Clarksons Securities har nedgradert aksjen til nøytral, mens Fearnley Securities har økt kursmålet fra 130 til 170 kroner, Pareto Securities fra 120 til 150 kroner og DNB Markets fra 145 til 160 kroner. Arctic Securities gjentar også sin kjøpsanbefaling, men holder kursmålet på 175 kroner uendret.

  Blant gårsdagens tallfremleggere merker vi oss at DNB Markets har gjentatt hold-anbefalingen på Aker Solutions , men kuttet kursmålet fra 47 til 40 kroner. Aksjen trekker ned 5,1 prosent.

  Nel -aksjen falt i morgentimene etter at Danske Bank nedgraderte aksjen fra hold til selg med kursmål 4 kroner. Aksjen har siden hentet seg inn og er i skrivende stund ned 0,1 prosent til 4,89 kroner. Tidligere denne uken ble det kjent at hydrogenselskapet saksøkes for brudd på avtaler for leveranser og vedlikehold av utstyr for drivstofftanking.

  Dårlig føre for XXL

  XXL fortsetter nedturen fredag etter gårsdagens kriserapport, og faller nye 8,5 prosent. DNB Markets har nedgradert aksjen til hold og kuttet kursmålet fra 1,20 kroner til 80 øre.

  Odfjell faller 4,5 prosent etter å ha lagt frem tall etter børsens stengetid torsdag. 

  Otovo stuper videre ned 4,0 prosent fredag etter gårsdagens skuffende kvartalstall som avslørte driftsunderskudd på 111 millioner kroner. Solenergiselskapet opplyser at det skal kutte kostnadene med mellom 80 og 100 millioner kroner. Det innebærer at 65 ansatte mister jobbene sine.

  Norske Skog korrigerer ned 2,0 prosent etter gårsdagens oppgang etter kvartalsrapporten.

  Gram Car Carriers la frem solide tall i går og hevder gode markedsforhold ligger an til å vedvare. Til tross for det faller aksjen 5,6 prosent fredag. Analytiker Frode Mørkedal i Clarksons Securities forventer at markedet nærmer seg toppen og opprettholder holdanbefaling, tross selskapets attraktive avkastning og et sterkt marked. 

  John Fredriksen-dominerte Noram Drilling faller 4,5 prosent etter driftsoppdatering og utbyttebeskjed etter stengetid torsdag.

  Øverst på vinnerlisten finner vi Pyrum Innovations som stiger 27,9 prosent. 

  Oljeprisen

  Oljeprisene holder seg relativt stabil fredag etter den markante oppgangen torsdag kveld.

  Brent-oljen står i 81,66 dollar pr. fat, omtrent uendret siden midnatt, men opp fra 80,91 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte torsdag. WTI-oljen stiger 0,3 prosent og handles for 76,43 dollar pr. fat.

  Spenningen i Midtøsten fortsetter å gi støtte til oljeprisene, og både Brent- og WTI-kontraktene ligger an til å få en prisoppgang på 5-6 prosent denne uken.

  – Prisbevegelsen i går virket litt overdrevet på bakgrunn av at det ikke var så mye knyttet til fundamentale endringer, sier analysesjef for råvarer i ING, Warren Patterson, til Reuters.

  Equinor er ned 0,4 prosent etter analytikerslakten i kjølvannet av onsdagens kvartalsrapport, mens Aker BP stiger 1,7 prosent etter gårsdagens rapport der utbyttet overrasket positivt, men produksjonsguidingen skuffet. Carnegie, DNB Markets og SEB har alle nedjustert sine kursmål etter rapporten.

  Ellers i olje stiger Okea 5,2 prosent til 23,68 kroner. DNB Markets har gjentatt sin kjøpsanbefaling, men tatt ned kursmålet fra 28 til 26 kroner.