<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Opptur for giganter på grønn Oslo Børs

Resultatrushet preget Oslo Børs på ukens siste handelsdag. Kongsberg Gruppen endte med ny toppnotering, og Yara steg markant etter å ha knust forventingene. 

  Publisert 9. feb. 2024 kl. 16.27
  Oppdatert 9. feb. 2024 klokken 16.31
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 669 ord
  GRØNN UKESLUTT: Til tross for et par turbulente dager på Oslo Børs steg hovedindeksen fredag.  Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

  Hovedindeksen steg 0,3 prosent fredag til 1.240,49 poeng. Det har det vært en tung uke for Oslo Børs, og hovedindeksen endte ned 2,6 prosent for uken.  

  Ferske inflasjonstall fra SSB viste at konsumprisindeksen steg 4,7 prosent fra januar 2023 til januar 2024. Det er ned fra 4,8 prosent i desember. Fallet var mindre enn analytikerne ventet.

  Rekordnotering for Kongsberg

  Kongsberg Gruppen steg 10,5 prosent til ny rekordnotering etter å ha lagt frem tall i morgentimene. Inntektene på 11,9 milliarder kroner tilsvarer en topplinjevekst på 26 prosent fra samme kvartal året før, mens driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) kom inn på 1,7 milliarder kroner – noe over Infront-konsensus på 1,6 milliarder kroner.

  Yara steg 3,8 prosent etter å ha levert en kvartalsrapport som knuste forventningene. Selskapet endte med 586 millioner dollar i EBITDA i fjerde kvartal, hvilket var over 200 millioner dollar mer enn analytikerne hadde ventet.

  «Økt etterspørsel kombinert med stigende priser indikerer positiv volumutvikling i første halvår 2024», skriver Yara, og viser videre til at nitrogenleveransene i markedet har vært lavere enn normalt så langt denne sesongen, både i Europa og USA. Dette indikerer en høyere etterspørsel i første halvdel av 2024.

  Kongsberg Gruppens endeløse vekst, Equinors pengeflom utenlands og Ferrari Purosangue
  09.02.2024 En tilsynelatende endeløs vekst, ordreinngang, investeringsbehov og utbyttevekst preger Kongsberg Gruppen, men hvordan håndterer selskapet den voldsomme oppturen som bare fortsetter? Vi spør konsernsjef Geir Håøy som også forteller hva han ser skje innen shipping og nybygg inn i 2024. Det blir også mer om den voldsomme inntektsveksten Equinor venter utenlands fra olje og gass de kommende årene, når vi snakker med internasjonal direktør Philippe Mathieu. I tillegg blir det litt bil inn mot helgen når kollega Andreas Scheel tar oss med for å se på det Ferrari ikke vil kalle en SUV: Ferrari Purosangue.

  Blodrødt for Entra

  Entra falt 4,6 prosent etter at milliardnedskrivninger ga en ny blodrød bunnlinje. ABG Sundal Collier skriver ifølge TDN Direkt i en oppdatering at dette trolig var det siste kvartalet med store negative justeringer.

  Höegh Autoliners fortsatte gårsdagens oppgang og steg nye 4,1 prosent til 126,60 kroner. Rederi-aksjen har steget over 20 prosent de siste dagene etter at selskapet kunne melde om rekordresultat og oppjustert utbyttepolitikk.

  Clarksons Securities har nedgradert aksjen til nøytral, mens Fearnley Securities har økt kursmålet fra 130 til 170 kroner, Pareto Securities fra 120 til 150 kroner og DNB Markets fra 145 til 160 kroner. Arctic Securities gjentar også sin kjøpsanbefaling, men holder kursmålet på 175 kroner uendret.

  Blant gårsdagens tallfremleggere merker vi oss at DNB Markets har gjentatt hold-anbefalingen på Aker Solutions , men kuttet kursmålet fra 47 til 40 kroner. Aksjen endte ned 5,7 prosent.

  Nel -aksjen falt i morgentimene etter at Danske Bank nedgraderte aksjen fra hold til selg med kursmål 4 kroner. Aksjen har siden hentet seg inn og endte ned 0,8 prosent til 4,86 kroner. Tidligere denne uken ble det kjent at hydrogenselskapet saksøkes for brudd på avtaler for leveranser og vedlikehold av utstyr for drivstofftanking.

  Dårlig føre for XXL

  XXL fortsatte nedturen fredag etter gårsdagens kriserapport, og falt nye 7,4 prosent. DNB Markets har nedgradert aksjen til hold og kuttet kursmålet fra 1,20 kroner til 80 øre.

  Odfjell falt 4,5 prosent etter å ha lagt frem tall etter børsens stengetid torsdag.

  Otovo stupte videre ned 6,3 prosent fredag etter gårsdagens skuffende kvartalstall som avslørte driftsunderskudd på 111 millioner kroner. Solenergiselskapet opplyser at det skal kutte kostnadene med mellom 80 og 100 millioner kroner. Det innebærer at 65 ansatte mister jobbene sine.

  Norske Skog korrigerte ned 2,5 prosent etter gårsdagens oppgang i kjølvannet av kvartalsrapporten.

  Gram Car Carriers la frem solide tall i går og hevder gode markedsforhold ligger an til å vedvare. Til tross for det falt aksjen 4,2 prosent fredag. Analytiker Frode Mørkedal i Clarksons Securities forventer at markedet nærmer seg toppen og opprettholder holdanbefaling, tross selskapets attraktive avkastning og et sterkt marked.

  John Fredriksen-dominerte Noram Drilling falt 4,8 prosent etter driftsoppdatering og utbyttebeskjed etter stengetid torsdag.

  Oljeprisen

  Oljeprisen holdt seg relativt stabil gjennom børsdagen, men endte med en oppsving. Brent-oljen stod ved børsslutt i 82,29 dollar pr. fat, opp 0,8 prosent siden midnatt. WTI-oljen steg 1,0 prosent og handles ved børsslutt for 77,03 dollar pr. fat.

  Spenningen i Midtøsten fortsetter å gi støtte til oljeprisene, og både Brent- og WTI-kontraktene ligger an til å få en prisoppgang på 5-6 prosent denne uken.

  Equinor endte ned 0,4 prosent etter analytikerslakten i kjølvannet av onsdagens kvartalsrapport. Oljegiganten har falt over 7 prosent den siste uken. På den mer positive siden steg Aker BP  1,9 prosent fredag etter gårsdagens rapport der utbyttet overrasket positivt, men produksjonsguidingen skuffet. Carnegie, DNB Markets og SEB har alle nedjustert sine kursmål etter rapporten.

  Ellers i olje steg Okea 2,6 prosent til 23,10 kroner. DNB Markets har gjentatt sin kjøpsanbefaling, men tatt ned kursmålet fra 28 til 26 kroner.