<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oslo Børs i grønt – oljeaksje skjøt opp etter uttalelse

DNO steg markant etter uttalelser fra Iraks oljeminister.

  Publisert 12. feb. 2024 kl. 16.29
  Oppdatert 12. feb. 2024 klokken 16.48
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 602 ord
  STEG: DNO steg kraftig mandag. Foto: NTB

  Oslo Børs endte i grønt mandag. Da handelen var over sto hovedindeksen i 1.250,87, opp 0,84 prosent.

  Oljeprisen

  April-kontrakten for Brent-oljen sto mandag da børsen stengte ned 0,2 prosent til 82,03 dollar fatet, mens WTI-oljen steg 0,1 prosent til 76,92 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat nordsjøolje omsatt for 82,29 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.

  DNO -aksjen spratt opp 6,2 prosent etter at Iraks oljeminister sa de var nær en løsning med de internasjonale oljeselskapene som opererer i nord landet.

  DNO baserer sin guiding for 2024 på at rørledningseksporten fra Kurdistan forblir stengt, og fokuserer på lokalt salg inntil rørledningen er i gang igjen. Derfor steg aksjen kraftig nå som en åpning muligens er innen rekkevidde. 

  ABG Sundal Collier har tatt ned 2024-estimatene på DNO betydelig, gitt at det ikke blir noen eksport i år. Meglerhuset skriver i en oppdatering at de «erkjenner den rådende risikoen rundt DNOs virksomhet i Kurdistan», men de finner likevel støtte i: 

  1. God verdsettelsesstøtte sammenlignet til vårt NAV-estimat på 17,60 kr pr aksje, hvorav rundt 9 kroner pr aksje dekkes av netto kontanter og ikke-Kurdistan eiendeler, og 
  2. DNOs betydelige frie kontantstrømpotensial hvis eksporten og betalinger gjenopptas.

  I helgen uttalte Irans utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian at bare en politisk løsning kan få slutt på Israel-Hamas-krigen. Ifølge Bloomberg skal han ha sagt at konfliktene kan nærme seg en diplomatisk løsning, uten at ytterligere detaljer ble gitt.

  Equinor steg 0,1 prosent, mens Aker BP endte opp 1,1 prosent. Vår Energi, som skal legge frem fjerdekvartalstall tirsdag, steg 0,6 prosent.

  I rødt

  Gram Car Carriers falt 7,2 prosent mandag til 213,50 kroner. Selskapet la torsdag frem tall og ga bort 75 prosent av resultatet i utbytte. Aksjen gikk ex. utbytte på 10,33 kroner, og det var skylden i brorparten av fallet i aksjekursen.

  StrongPoint endte ned 7,7 prosent til 13,85 kroner etter å ha lagt frem sine kvartalstall.

  Selskapet satt igjen med et driftsresultat på minus 31 millioner kroner, ned fra 21 millioner samme periode året før. Inntektene beløp seg til 331 millioner kroner, mot 405 millioner i fjerde kvartal 2022.

  Nordic Semiconductor skuffet stort da selskapet la frem sin rapport for fjerde kvartal tirsdag i forrige uke. Markedet reagerte med å sende aksjen ned over 22 prosent, men siden har den korrigert markant opp.

  – Det var ikke måte på hvor dårlig ting sto til, sa Nordnets investeringsøkonom Mads Johannesen da han gjestet Børsmorgen mandag.

  Aksjen falt mandag 0,4 prosent til 96,88 kroner. Det er omtrent samme nivå som før kvartalsrapporten ble sluppet, og kommer som et resultat av at flere kjendisinvestorer har gjort sitt inntog i aksjen, deriblant Arne Fredly.

  2020 Bulkers meldte mandag at det har signert en avtale om salg av skipene «Bulk Shanghai» og «Bulk Seoul» for totalt 127,5 millioner dollar. Aksjen falt 1,4 prosent til 149,90 kroner.

  Oppgang

  Fredag meldte Kongsberg Gruppen at de knuste forventningene i fjerde kvartal, noe som sendte aksjen opp 10,5 prosent. Mandag fortsatte oppturen med en ytterligere oppgang på 4,3 prosent.

  På det meste mandag var aksjen omsatt for 631 kroner, som er ny all-time high. Aksjen endte i 626 kroner, også all-time high-notering. Flere meglerhus, som blant andre Carnegie og SpareBank 1 Markets, jekker nå opp sine kursmål på aksjen. Det gjør imidlertid ikke Danske Bank:

  – Kongsberg-aksjen har gått for mye, for fort, og nå er tiden inne for en pustepause, sier Danske-analytiker Vidar Skogset Lyngvær. Han spår aksjen ned 11 prosent.

  Også Höegh Autoliners fortsatte oppturen, og det på høy omsetning. Aksjen endte opp 3,6 prosent til 131,10 kroner, og er hittil i år opp over 40 prosent. Selskapet meldte torsdag i forrige uke om rekordresultat og oppjustert utbyttepolitikk.

  Borr Drilling har sikret nye kontrakter for tre av sine oppjekkbare rigger verdt 82,2 millioner dollar. Aksjen steg 1,1 prosent til 68,05 kroner.