<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Et fantastisk sted å være

Folketrygdfondet slo i fjor referanseindeksen for tiende år på rad. Nå vil fondet investere mer i nordiske selskaper.

Publisert 16. feb. 2024 kl. 13.31
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 229 ord

Etter nedturen i 2022 kom Folketrygdfondet kraftig tilbake i 2023 med en avkastning på 11,4 prosent, og forvaltningskapitalen passerte med det 350 milliarder dollar.

Toppsjef Kjetil Houg legger ikke skjul på at den danske legemiddelkjempen Novo Nordisk, som har vokst seg til å bli Europas største børsnoterte selskap bidro til fjorårets meravkastning på 1,5 prosentpoeng til referanseindeksen.

– Vi er langsiktige i avvikene

– Vi er langsiktige i avvikene vi tar, og vurderer ikke fra dag til dag hva som er dyrt og billig. Jeg vil si vi driver med håndverk, der vi prøver å finne selskapene hvor vi tør å ligge med overvekt – og enda tøffere – hvor vi skal ligge med stor undervekt, sa Houg da han gjestet Børsmorgen fredag.

– Typisk for oss er at meravkastningen kommer langt ned i porteføljen. Det er ikke et eller få avvik som bærer veldig mye. Med unntak av noen konsentrerte veddemål blant undervekt-posisjonene, ligger veldig mye av meravkastningen i overvekt-posisjonene langt nede i porteføljen, fortsatte toppsjefen.

Vil investere mer i Norden

Folketrygdfondet venter nå på respons etter å ha kommet med en anbefaling til Finansdepartementet om å få investere enda mer i nordiske aksjer.

– De nordiske børsmarkedene fungerer bra, det er mange børsintroduksjoner og mye knoppskyting. Videre er innovasjonskraften god og både politikere og incentiver. Norden er et fantastisk sted å være, og har vært en region med mye verdiskapning over tid, la Houg til.