<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kinesisk valuta er eneste alternativ for Russland

Russlands sentralbank sier kinesiske yuan er det eneste alternativet for russiske reserver.

  Publisert 30. mars 2024 kl. 16.21
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 280 ord
  SER MOT KINA: Bank Rossii, Russlands sentralbank.  Foto: Bloomberg

  Som følge av krigen med Ukraina og beslaglegging av internasjonale russiske verdier har Russlands sentralbank ifølge Bloomberg uttalt at de ikke har bedre alternativer for sine reserver enn kinesiske yuan. 

  Grunnen skal være at det er begrensede alternativer fordi finansielle instrumenter fra nasjoner som er vennlig innstilt til Russland innebærer for mye risiko, ifølge sentralbankens årlige rapport.

  «Valutakursene til disse valutaene er svært volatile, markedene har lav likviditet, og i en rekke slike land er det restriksjoner på kapitalbevegelser, noe som er et hinder for deres bruk,» heter det i rapporten ifølge Bloomberg. 

  «Disse faktorene forutbestemmer den viktige rollen til den kinesiske yuanen i dannelsen av reserveaktiva.»

  Sterkere bånd til Kina

  Kina har spilt en stadig viktigere rolle i Russlands økonomi, etter at det ble innført stadig strengere sanksjoner fra Europa og USA.

  Den russiske sentralbanken påpekte også at den kinesiske valutaens internasjonale rolle og likviditet har økt betydelig de seneste årene. I fjor overtok valutaen den amerikanske dollaren som den mest omsatte valutaen i Russland. Før invasjonen var handelsvolumet for kinesiske yuan ifølge Bloomberg ubetydelig liten i det russiske markedet.

  300 milliarder dollar låst i vesten

  Per 22. mars sto Russlands internasjonale reserver på 590,1 milliarder dollar, etter å ha blitt redusert med omtrent 40 milliarder dollar som følge av to år med krig, ifølge data fra sentralbanken. 

  Dette inkluderer de 300 milliarder dollar av reserver som er blokkert av vestlige land, som sentralbanken sa at de jobber med å beskytte siden den beholder eierskapsrettighetene til eiendelene.

  I 2023 vokste verdien av Russlands reserver litt, men «hovedfaktoren for denne økningen var økningen i gullprisen i amerikanske dollar», ifølge rapporten. Siden starten av krigen har sentralbanken ikke avslørt sammensetningen av internasjonale reserver, bare rapportert andelene av gull og utenlandsk valuta.