<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nel-rally på gladmelding fra USA – riggaksje stupte på Saudi-trøbbel

Oslo Børs steg marginalt til nok en sluttrekord torsdag. Nel utmerket seg positivt på nytt skattefradrag, mens Borr Drilling falt over 9 prosent på Saudi-suspensjon.

Publisert 4. apr.
Oppdatert 4. apr.
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 854 ord

Hovedindeksen på Oslo Børs endte torsdag marginalt opp til 1.349,62, etter en dag med små svingninger. Indeksen har aldri sluttet høyere.

Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for 5.166 millioner kroner.

Britiske FTSE 100 viser vei blant toneangivende Europa-børser med 0,6 prosent oppgang, mens tyske DAX er opp 0,3 prosent og franske CAC 40 marginalt ned.

I USA har Wall Street åpnet opp , etter at dagens makrotall signaliserte et fremdeles sterkt amerikansk arbeidsmarked før morgendagens viktige «non-farm payrolls»-rapport.

Sidelengs oljepris

Oljeprisene beveger seg lite. Juni-kontrakten for Brent-oljen står i 89,34 dollar pr. fat, marginalt ned så langt i dagens handel og ned fra 89,60 dollar da Oslo Børs stengte onsdag. Den amerikanske WTI-oljen er ned 0,1 prosent til 85,35 dollar pr. fat.

Overvåkningskomiteen i OPEC+ anbefalte ingen endringer under sitt digitale møte onsdag, og varslet også at Russland skal bytte til produksjonskutt fra eksportbegrensninger. Videre går signalene ifølge Reuters og Bloomberg ut på at enkelte medlemsland – som Irak – ville kompensere for overforsyningen i første kvartal.

Oljeanalytiker Ole-Rikard Hammer i Arctic Securities erkjenner overfor Finansavisen at risikoen er økende etter angrep mot Iran-ambassade og russiske raffinerier.

– Det er en ny omdreining i den geopolitiske risikoen. Det har vært flere slike tilfeller. Iran har sagt de skal slå tilbake, men har hittil ikke gjort det. Dynamikken er umulig å vurdere, men det kan skje hendelser hvor ting kommer ut av kontroll og oljemarkedet vil bli påvirket, sier han.

DNO i gang igjen

På Oslo Børs steg Equinor  og Vår Energi  0,1 prosent, mens Aker BP endte ned 0,4 prosent. Når det gjelder sistnevnte, har DNB Markets-analytiker Steffen Evjen gjentatt kjøpsanbefalingen, men tatt opp kursmålet fra 37 til 40 kroner. Aksjen endte på 37,85 kroner.

DNO meldte torsdag morgen at Tawke-produksjonen i den kurdiske delen av Irak har kommet seg etter en kraftig flom som også skylte bort store deler av breddene til Khabur-elven, skadet veier og forstyrret lasting av tankbiler. Aksjen steg drøye prosenten.

Ellers i sektoren merker vi oss at Okea trakk ned 3,7 prosent til 25,22 kroner. Evjen i DNB Markets gjentar i en analyse sin hold-anbefaling på aksjen. Han hevder at prisingen er «fair» og at oppsiden er begrenset fra kursmålet på 26 kroner.

Hydro-medvind

Blant de mest omsatte steg Norsk Hydro  2,4 prosent til 67,54 kroner på dagens nest høyeste volum etter at Pareto-analytiker Kenneth Sivertsen høynet kursmålet fra 80 til 85 kroner og gjentok kjøpsanbefalingen.

Vi oppgraderte Hydro i januar fra hold til kjøp , og nå jekker vi opp kursmålet litt. Bakgrunnen for dette synet er at vi ser enden på nedturen. Det er vanskelig å spå akkurat når det snur, men nå er det i hvert fall mange ting som tyder på at vinden blåser i riktig retning for Hydro, sier han til Finansavisen.

Ultimovacs opplyste i en børsmelding torsdag at selskapet skal presentere data fra TENDU-101-studien på en plakat under American Association for Cancer Research (AACR)-konferansen som går av stabelen i San Diego den neste uken. Det samme gjelder fase I-studien av prostatakreft.

Aksjen var lenge opp torsdag, men snudde til slutt ned nesten 7 prosent etter gårsdagens kraftige oppgang.

Lakseprisrekord

For øvrig i helsesektoren steg Lifecare nye 5 prosent etter gårsdagens rally trigget av at selskapet har nådd målsetningen om pilotproduksjon av sin miniatyriserte diabetesensor i første kvartal.

Vi tar også med at Bakkafrost  trakk opp over 4 prosent etter en slakteoppdatering for første kvartal. Danske Bank-analytiker Wilhelm Dahl Røe skriver i en oppdatering at han vil ta estimatene noe opp. 

Det hjelper nok også på sentimentet at spotprisene på laks aldri har vært høyere . SalMar steg 1,1 prosent og Mowi 0,2 prosent.

Saudi-trøbbel i rigg

Borr Drilling falt 9,4 prosent til 61,55 kroner etter mottatt varsel om midlertidig suspensjon av kontrakten for riggen «Arabia 1» i Saudi-Arabia. Riggen føyer seg inn i rekken som mister jobbene sine i Midtøsten. Shelf Drilling fikk juling på børsen tidligere denne uken da det ble kjent at Saudi Aramco suspenderer fire av selskapets oppjekkbare rigger fra borearbeider i Midtøsten.

Siden har det blitt kjent at China Oilfield Services (COSL) får suspendert fire, ADES fem og Arabian Drilling tre rigger. Inklusive Borr har Saudi Aramco altså suspendert 17 rigger – hittil.

Carnegie poengterer Saudi-risikoen i en fersk analyse der Borr Drilling nedgraderes fra kjøp til hold, med et kursmål som jekkes ned fra 105 til 60 kroner.

Shelf Drilling trakk ned 1,5 prosent på torsdag.

Skatterally for Nel

Ellers på den negative siden falt DNB 2,2 prosent til 213,10 kroner.

Carnegies analysesjef Johan Ström skriver ifølge TDN Direkt i en oppdatering før kvartalstallene 23. april at det finnes bedre investeringsmuligheter andre steder enn i DNB, og gjentar sin hold-anbefaling på aksjen.

Nel steg 8,4 prosent på meldingen om at selskapet er tildelt opptil 41 millioner dollar i skattefradrag for investeringen i et planlagt anlegg i Michigan. Selskapet har nå mottatt nærmere 170 millioner dollar i total støtte fra myndighetene i delstaten.

Vow meddelte like før stengetid markedet om en Scanship-kontrakt på drøye 2 millioner euro med et fremtredende europeisk verft. Kontrakten beskrives som en «betydelig milepæl» og aksjen steg over 6 prosent. Det samme gjorde Ayfie etter å ha ansatt ny finansdirektør.