<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeprisen på sitt høyeste siden oktober

Oljeprisen har steget kraftig i det siste og er nå på det høyeste nivået på et halvt år.

Publisert 4. apr.
Oppdatert 4. apr.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 294 ord
PUMPES OPPOVER: Oljeprisen har steget mye de siste ukene. Her Aker BP-plattformen Valhall i Nordsjøen. Foto: NTB

I løpet av påsken og inn i denne uken har oljeprisen løftet seg betydelig.

Et fat nordsjøolje handles for dagen til 90,3 dollar, opp mer enn 1 prosent fra onsdag. Dette er det høyeste nivået siden oktober i fjor. 

Bakteppet er et stramt marked og økt geopolitisk usikkerhet, både i Midtøsten og i krigen mellom Russland og Ukraina. Dermed har det skjedd et skifte i oljemarkedet. 

Overvåkningskomiteen i OPEC+ anbefalte ingen endringer under sitt digitale møte onsdag, og varslet også at Russland skal bytte til produksjonskutt fra eksportbegrensninger. 

– Det nye i år er at oljemarkedet har strammet seg vesentlig til og som følge av Opec+ onsdag bekreftet at de vil opprettholde nåværende produksjonskutt inntil videre. Det er all grunn til å tro at denne tilstrammingen vil fortsette utover våren, sier Arctic-analytiker, Ole Rikard Hammer, til Finansavisen.

Så langt i år har oljeprisen steget over 17 prosent.

Økt risiko

Hammer mener det ikke er tegn til at høyere oljepriser rammer verdensøkonomien foreløpig.

– Situasjonen i Midtøsten og i Russland og Ukraina er vanskelig å vurdere, men jo strammere markedet er, desto viktigere blir geopolitikk og markedets vilje til å gi et risikopåslag på prisen. Den øker i takt med at balansen blir strammere ettersom frykten for avbrekk blir større, fortsetter Hammer.

– Det er veldig mange krefter som ikke ønsker høyere oljepris. Verken sentralbanker eller politikere, spesielt i USA og EU, og det gjør nok etter hvert ikke Saudi-Arabia heller. 

Hammer forklarer at energiforsyninger er blitt et legitimt mål i krigføring. 

– Så lenge krigen i Gaza pågår fremstår det som lite sannsynlig at Saudi-Arabia og andre vil øke produksjonen og bidra til lavere priser. Saudi har hatt et mål om høyere priser og de vil nok strekke seg langt for å nå dette.