<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fornybaraksjer dominerte på vinnerlisten

Det er blitt satt ny rekord på Oslo Børs hver dag denne uken og fredag steg hovedindeksen til ny all-time high igjen for sjette gang i 2024. Fornybaraksjer dominerte vinnerlisten.

Publisert 16:29 5. apr. 2024
Oppdatert 17:00 5. apr. 2024
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 776 ord
FORNYBAR: Adm. direktør Jarle Dragvik i HydrogenPro kunne konstatere at aksjen steg 13,6 prosent fredag. HydrogenPro

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,1 prosent til 1.351,50 og ny all-time high for sjette gang i 2024. Det ble omsatte aksjer for 4,5 milliarder kroner. 

For uken ble det en oppgang på 1,8 prosent og så langt i år er hovedindeksen opp 3,4 prosent.

Oljeprisen over 90 dollar

Oljeprisen var opp 0,3 prosent inneværende døgn og Brent gikk for 90,93 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte fredag. På samme tid onsdag lå prisen på 89,24 dollar pr. fat. WTI-oljen var opp 0,1 prosent til 86,67 dollar fatet.

– Oljemarkedet priser inn ytterligere geopolitisk risiko, etter at en samtale mellom Biden og Netanyahu endte med eskalerende kommentarer. Markedet forventer Irans respons på Israels angrep på Irans konsulat i Syria og frykter et nytt steg opp i spenningen, uttalte senior energitrader Rebecca Babin hos CIBC Private til Bloomberg.

– Det er usannsynlig at råoljeforsyningen vil bli direkte berørt, men frykten for det ukjente holder tradere på alerten, la hun til.

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB mener at Brent-oljen sannsynligvis falle under 90 dollar fatet igjen før den kan skyte opp ytterligere.

«Det er svært vanlig at oljeprisen svinger rundt store tall som 90 før den ordentlig bryter gjennom. Vi så det på onsdag da den nesten kom dit, men klarte det ikke helt likevel. Også etter å ha brutt ordentlig over som den gjorde i går, ser man ofte at oljeprisen deretter dupper ned til det store tallet igjen, litt under, bare for å teste det, før den ordentlig bryter høyere», skrev Schieldrop i en oppdatering fredag, ifølge TDN Direkt.

Equinor steg 0,1 prosent. Vår Energi falt 1,3 prosent, etter at SEB-analytiker Anders Rosenlund har nedgradert aksjen fra kjøp til hold. Aker BP endte opp 1,1 prosent

I en oppdatering fredag fremhevet Arctic Securitie, ifølge TDN Direkt, at den nåværende aksjekursen i Aker BP reflekterer en langsiktig Brent-pris på omtrent 73-78 dollar per fat, noe meglerhuset finner attraktivt, spesielt ettersom meglerhuset ser mer oppside enn nedside i oljeprisene over de neste seks månedene.

BlueNord steg 1,4 prosent på dagens femte høyeste omsetning. Dette til tross for at Taconic Capital Advisors UK, nærstående til styremedlem Peter Coleman, solgte 400.000 aksjer til kurs 582 kroner – tilsvarende et proveny på over 230 millioner kroner.

Fornybaraksjer dominerte

Fem av de åtte aksjene som steg mest er fornybaraksjer. Everfuel ble dagens vinner med en oppgang på 20,0 prosent, uten at det kom noen nyheter fra selskapet fredag. Hydrogenpro steg 13,6 prosent, mens Hynion endte opp 6,9 prosent og Pyrum steg 6,8 prosent. 

Vow steg nye 4,1 prosent, etter at datterselskapet Scanship like før stengetid torsdag fortalte om en kontrakt på over 2 millioner euro med et fremtredende europeisk verft. Kontrakten ble karakterisert som en «betydelig milepæl.» Vow Green Metals steg 6,9 prosent.

Flere vinnere og tapere

Norwegian falt 4,1 prosent etter å ha lagt frem trafikktall for mars . Pareto Securities-analytiker Kenneth Sivertsen antydet at han vil øke estimatene med 10-15 prosent etter tallene.

«Aksjen handles nå til 7,7 ganger inntjeningen i 2024 basert på den midtre delen av guidingen selskapet har gitt. Dette er lavt gitt en solid balanse, konkurransedyktig kostnadsstruktur og sterk posisjon i Norden», gikk det frem av en oppdatering.

Crayon Group utmerket seg negativt med et fall på 4,7 prosent. HR-direktør Bente Liberg solgte torsdag, gjennom Goodcharma AS, 17.000 aksjer i selskapet til kurs 76,33 kroner.

Höegh Autoliners steg 2,9 prosent etter sin flåteoppdatering som viste snittrater nær toppen i mars.

«Det er en lettelse å se at volumene er igjen på vei mot 1,3 millioner cbm pr. måned-nivået som vi har hatt i 2023, noe som indikerer at situasjonen i Rødehavet er i ferd med å stabilisere seg», skrev Pareto Securities ifølge TDN Direkt i en oppdatering.

Flere vinnere

Himalaya Shipping, med Tor Olav Trøim på eiersiden, steg 2,9 prosent etter at Pareto Securities har tatt opp dekning av aksjen med kjøpsanbefaling og kursmål 110 kroner.

Stolt-Nielsen steg 3,2 prosent etter at SEB har høynet kursmålet fra 475 til 495 kroner og gjentok kjøpsanbefalingen.

Endúr steg 4,3 prosent etter at SpareBank 1 Markets Petter Kongslie overfor Finansavisen trakk frem aksjen som en doblingskandidat.

– Hvis vi tør å titte frem til 2025, og legger til hva vi mener er en realistisk verdi på Artec Aqua, kommer vi til 95 kroner pr. aksje, mens dagens aksjekurs bare er 45 kroner, sa han.

Inin Group steg 11,8 prosent etter at Rail Production, et datterselskap av Nordic Infrastructure Group, er blitt tildelt en kontrakt på 105 millioner kroner for å utføre sporarbeid på deler av jernbanen mellom Oslo og Eidsvoll.