<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trippel smell for fornybaraksjer

Oljeprisfall og svakere utsikter til rentekutt tynget Oslo Børs torsdag. Tre fornybaraksjer markerte seg negativt.

Publisert 2. mai
Oppdatert 2. mai

Hovedindeksen på Oslo Børs endte torsdag på 1.364,50, etter en nedgang på 0,5 prosent. 

Indeksen hentet dermed inn over halvparten av fallet fra åpningen. Aksjer og egenkapitalbevis ble omsatt for over 6,8 milliarder kroner.

Wall Street åpnet sprekt, men har dabbet av dagen etter at Federal Reserve-sjef Jerome Powell i kjølvannet av onsdagens rentebeslutning varslet lavere tempo enn ventet i rentekuttene . På makrofronten viste dagens jobless claims-rapport at oppsigelsene holder seg på et historisk ekstremt lavt nivå.

Blant toneangivende Europa-børser faller franske CAC 40 0,9 prosent, mens tyske DAX er opp 0,2 prosent.

Oljeprisene dabber av

Oljeprisene har også dabbet av utover ettermiddagen. Juli-kontrakten for Brent-oljen er nå bare marginalt opp til 83,57 dollar pr. fat så langt i dagens handel, og mye ned fra 87,58 dollar da Oslo Børs stengte onsdag. Oljeprisene falt markant onsdag på tall fra USAs energidepartementet (EIA) som viste en overraskende stor lagerbygging i forrige uke.

WTI-oljen stiger 0,1 prosent så langt i torsdagens handel til 79,04 dollar pr. fat.

«Problemet for oljen, i tillegg til at den har steget i fire måneder, er at en lavere krigsrisikopremie faller sammen med den sesongmessig svake mai/juni-perioden når raffinerier trapper opp produksjonen før sommeretterspørselen topper seg. Gjeninnhentingen etter forsinkelsene i Rødehavet forsterker denne svakheten i år», skriver senioranalytiker Ole-Rikard Hammer i Arctic Securities i en oppdatering torsdag.

På Oslo Børs steg Equinor marginalt, mens Aker BP falt 1,7 prosent og Vår Energi 1,5 prosent.

Tar Edda Wind av børs?

Edda Wind endte opp 4,1 prosent til 22,90 kroner på dagens nest høyeste volum på nyheten om at gründer Johannes Østensjø selger alle sine 21,3 millioner aksjer i havvindrederiet til kurs 24,50 kroner. Dermed casher han inn 522 millioner kroner.

John Fredriksen plukker opp halvparten og blir største eier, mens Wilhelmsen New Energy kjøper 6,3 millioner aksjer og Idan Ofers EPS Ventures 4,7 millioner aksjer.

– Vi tenker dette gir en enklere eierstruktur som kan være godt for selskapet. Det er et passende tidspunkt å selge på, sier styreleder Håvard Framnes i Østensjø Wind til Finansavisen.

Analytiker Roald Hartvigsen i Clarksons hevder Edda Wind er en kandidat for avnotering.

Höegh Auto-korreksjon

Kongsberg Gruppen fortsatte oppgangen etter tirsdagens kvartalsrapport som viste at selskapet har 90 milliarder kroner i ordre, og steg nye 0,8 prosent torsdag. Aksjen har steget hele 70 prosent så langt i år.

Telenor fortsatte opp over 2 prosent i kjølvannet av sin kvartalsrapport tirsdag.

I laksesektoren falt SalMar nesten 5 prosent etter at ABG Sundal Collier har nedgradert aksjen fra kjøp til hold. Samme meglerhus nedgraderte Bakkafrost til selg, og sendte også denne aksjen ned nesten 5 prosent.

I shipping-sektoren sendte oppkjøpsrykter Höegh Autoliners opp over 14 prosent tirsdag, men torsdag korrigerte bilfraktrederiet ned nesten 4 prosent.

Smell for fornybartrio

I fornybarsektoren korrigerte Scatec ned nesten 8 prosent etter den kraftige oppgangen i kjølvannet av tirsdagens kvartalsrapport , mens REC Silicon falt over 4 prosent etter en Moses Lake-oppdatering.

REC Silicon venter nå at den første forsendelsen av polysilisium fra Moses Lake vil skje i løpet av andre kvartal 2024, mot den tidligere forventningen om første forsendelse fra Moses Lake tidlig i andre kvartal 2024.

Selskapet venter fortsatt å oppnå full kapasitetsutnyttelse på Moses Lake innen utgangen av 2024.

Otovo ble straffet med nesten 13,6 prosent kursfall etter førstekvartalsrapporten som viste at selskapet fortsetter å blø penger. Nye 100 millioner kroner gikk tapt i kvartalet.

«Alt i alt en nøytral rapport etter vårt syn, der gode kostnadskontrolltiltak er positivt når markedene er i nedgang, men veien til vedvarende høy vekst virker et stykke unna», skriver Pareto Securities.

Gladmelding fra gullgraver 

Øverst på taperlisten merker vi oss SoftOx Solutions, som trakk ned nesten 25 prosent.

I tillegg til nevnte Otovo falt også Norsk Renewables og Circa Group tosifret. Sistnevnte kom tidligere denne uken med en oppdatering om strategiendring og kapitalbehov.

Vi tar også med Napatech, som etter kursdobling denne våren falt over 5 prosent på torsdagens kvartalsrapport etter et større tap enn ventet. Dog opprettholder selskapet guidingen for 2024.

Blant vinnerne merker vi oss Awilco Drilling på pluss 23 prosent, mens Akobo Minerals spratt opp over 9 prosent på at selskapet har fått ryddet unna flaskehalser som åpner for full drift i gullgruven i Etiopia.

Oppstarten er utsatt til juli/august, men med oppgraderte prognoser for inntektsstrømmene. Den nye gruveplanen estimerer 20 millioner dollar i inntektspotensial og 9 millioner dollar i EBITDA-forbedring i løpet av de første månedene med full produksjon.