<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Knuste forventningene nok en gang

Nvidia økte inntektene med tregangeren sammenlignet med i fjor og knuste Wall Street-konsensus for første kvartal nok en gang. Oppjusterte inntektsestimater sender aksjen opp over fire prosent i etterhandelen.

Publisert 22:21 22. mai 2024
Oppdatert 00:08 23. mai 2024

Dette er fasit for Nvidias tallslipp for første kvartal 2025 (avvikende regnskapsår):

  • Selskapet omsatte for 26 milliarder dollar, og slo konsensus på 24,65 milliarder dollar - opp fra rekordhøye 22,1 milliarder dollar i forrige kvartal.
  • Resultat etter skatt endte på 14,88 milliarder dollar, opp fra snaue 2 milliarder dollar på samme tid i fjor. 
  • Justert for engangseffekter var resultatet pr. aksje 6,12 dollar, mot ventet 5,59 dollar pr. aksje.
  • Nvidia økte bruttomarginen, opp fra 64,6 prosent i Q4, til 78,4 prosent.
  • Inntjeningsestimatene for andre kvartal høynes, samtidig som guidingen for bruttomarginen nedjusteres noe.
  • Selskapet vil utføre en 10 for 1 aksjesplitt, og samtidig øke utbyttet med 150 prosent.

– Den neste industrielle revolusjonen har begynt. Selskaper og land samarbeider med NVIDIA for å omstille de tradisjonelle datasentrene, som er verdt billioner, til å kunne levere akselerert databehandling og for å bygge en ny type datasenter - AI-fabrikker - som skal produsere en ny vare: kunstig intelligens, uttalte adm. direktør og med-gründer i Nvidia, Jensen Huang, under fremleggelsen av AI-gigantens kvartalsrapport onsdag.

Etterspørselen overgår tilbudet

Nvidia kunngjorde at omsetningen innenfor datasenterdivisjonen økte med 427 prosent sammenlignet med samme kvartal året før, og endte på 22,6 milliarder dollar. Finansdirektør i Nvidia, Colette Kress, uttalte at veksten var drevet av forsendelser av selskapets nyeste "Hopper"-grafikkprosessorer, som inkluderer den avanserte H100 GPU-en.

Til sammenligning hadde analytikerne ventet 21 milliarder dollar i datasenter-divisjonen, som nå utgjør Nvidias klart største inntektskilde. 

Nvidia viste også sterke salgstall for sine nettverkskomponenter - et viktig element for å optimalisere sammensetningen av databrikker.  Salget av gaming-brikker leverte også varene i første kvartal, med å bringe inn 2,6 milliarder dollar i inntekter. 

Ifølge Kress opplever selskapet at etterspørselen etter den nyeste produksjonslinjen med databrikker overstiger tilbudet. Kress utalte under kvartalspresentasjonen at Nvidia også har begrenset forsyning på H2000-brikkene. 

Aksjesplitt og øker utbyttet

Selskapet annonserer videre at de vil utføre en 10 for 1 aksjesplitt, samtidig som utbyttet økes med 150 prosent til 0,01 dollar pr. aksje etter splittingen. Fra og med 6. juni vil dermed innehavere av én Nvidia-aksje, motta ni ytterligere. 

Teknologikjempen har opplevd en himmelferd på aksjemarkedet de siste par årene på grunn produksjonen av grafikkprosessorer (GPU). Disse er nødvendige for å møte den massive etterspørselen som har vokst etter lanseringen av OpenAIs ChatGPT, og introduksjonen av generativ AI.

«Må knuse forventningene»

Nvidia har levert en topplinjevekst på godt over 200 prosent de to foregående kvartalene, og forventningene har ikke vært mindre frem mot tallslippet onsdag. 

Konsensus for nettoinntektene for Q1 var en økning på 243 prosent sammenlignet med året før, noe Nvidia klarte med bravur, da inntektene økte med 261 prosent og endte på 26 milliarder dollar - opp fra 2,04 milliarder for kun ett år siden. 

Tirsdag uttalte investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, at «Nvidia må knuse forventningene». Samtidig sa Delphi-forvalter Tian Tollefsen, at kvartalet kan bli Nvidias mest utfordrende.

Nvidia-aksjen er hittil i år opp om lag 93 prosent, men falt 0,46 prosent i dag i påvente av tallslippet. 

Økt bruttomargin

Ingen selskaper har gått fra en markedsverdi på 1 billion dollar til 2 billioner dollar, så raskt som Nvidia. Selskapet doblet sin markedsverdi på under ni måneder, og er godt posisjonert til å også nå en verdsettelse på 3 billioner dollar, mener analytikere.

Aksjen handles i dag rundt 35 ganger forventet inntjening, ned fra 55 ganger forventet inntjening i 2022. Markedsmakt og prisingsmakt i betraktning, kan selskapet bli USAs mest verdifulle aksje, skriver Financial Times

Nvidia økte bruttomarginen fra forrige kvartal, opp fra 64,6 prosent til 78,4 prosent. Til sammenligning, opererer selskapets nærmeste konkurrenter Intel og AMD med bruttomarginer på henholdsvis 41 og 51 prosent, pr. forrige kvartal.

Øker guidingen

I forbindelse med Q4-resultatet som ble presentert 21. februar guidet Nvidia selv inntekter til 24 milliarder dollar i Q1, pluss-minus 2 prosent, med GAAP- og ikke-GAAP bruttomarginer på henholdsvis 76,3 og 77 prosent, pluss-minus 50 basispunkter.

Frem mot neste kvartal uttaler selskapet at omsetningen vil øke til rundt 28 milliarder dollar, pluss-minus 2 prosent. Ifølge data samlet inn av Bloomberg hadde analytikere i gjennomsnitt forventet 26,8 milliarder dollar. 

Guidingen for GAAP- og ikke-GAAP bruttomarginene, derimot, senkes noe, til henholdsvis 74,8 og 75,5 prosent. Selskapet opplyser at de vil forvente at bruttomarginene vil ligge på rundt 75 prosent i år.

De positive fremtidsutsiktene styrker Nvidias posisjon som den største mottakeren av AI-investeringer, skriver Bloomberg. Selskapets såkalte AI-akseleratorer - brikker som hjelper datasentre med å utvikle chatbots og andre innovative verktøy - har opplevd sterk etterspørselsvekst de siste to årene, noe som har ført til kraftig økning i salget.

Økning i operasjonelle kostnader

GAAP- og ikke-GAAP operasjonelle kostnader var guidet til henholdsvis 3,5 og 2,5 milliarder dollar. Her leverte selskapet i henholdsvis 3,497 og 2,501 milliarder dollar - på linje med selskapets egne forventninger.

Nvidia forklarer at økningen fra forrige kvartal, opp fra henholdsvis 3,176 og 2,210 milliarder dollar, i stor grad var drevet av en økning i kompensasjons- og ytelseskostnader.

Nvidia opprettholder også guidingen fra forrige kvartal for forventet skattesats, til rundt 17 prosent, pluss-minus 1 prosent.

I sin siste årsrapport for regnskapsåret 2024 sa Nvidia at de hadde rundt 29.600 ansatte i 36 land, opp fra 26.196 ansatte i 35 land i regnskapsåret 2023. Av dets nåværende ansatte jobber 19.532 innen forskning og utvikling.