<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Støre og Vedum fremstår som lite troverdige bruktbilselgere

– Jeg opplever at Støre og Vedum ikke er i kontakt med realitetene. De fremstår som lite troverdige bruktbilselgere.

Publisert 7. juli
Oppdatert 9. juli
Lesetid: 5 minutter
Artikkellengde er 1177 ord
RETT FRA LEVRA: – Jeg ville reformert velferdsstaten, sier Joachim Høegh-Krohn, adm. direktør i Turnstone. Foto: Ilja C. Hendel

1) Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre sier at alt går så mye bedre nå. Hva er din vurdering av situasjonen?

– Jeg opplever at Støre og Vedum ikke er i kontakt med realitetene. De fremstår som lite troverdige bruktbilselgere. Den underliggende utviklingen i norsk økonomi er bekymringsfull. Det er sterk vekst i offentlig sektor, ikke-bærekraftige lønnstillegg og velferdsordninger er ute av kontroll, slik som sykelønn og uføretrygd, som utgjør mye av vekstimpulsene som regjeringen viser til.

2) Hvor raskt og hvor mye håper du Norges Bank kutter rentene? Eller bør de økes?

– Jeg har undret meg lenge over at alle venter på rentekuttene. Kronen er svak, lønnstilleggene høye og boligprisene stiger. Rentene burde heves. Imidlertid virker det som Norges Bank ikke tør. I stedet har de avlyst rentenedgang for i år. Det var klokt. Jeg tror ikke det blir rentekutt i 2025 heller.

Mini-CV

Navn: Joachim Høegh-Krohn

Alder: 58 år

Rolle: Adm. direktør og gründer i Turnstone

3) Oljefondsjef Nicolai Tangen er blitt uvenn med Elon Musk fordi Oljefondet stemte imot Musks lønnspakke på 500 milliarder kroner. Bør han selge Tesla-aksjene, eller bør han ikke bry seg?

– Han bør ikke selge Tesla-aksjene pga lønnspakken til Musk. Så vidt jeg forstår var denne lønnspakken avtalt for en tid tilbake som kompensasjon om Musk leverte gitte resultater. Jeg var derfor litt forundret over stemmegivningen til Oljefondet her. Det var nok også Musk.

4) Hvordan vil det påvirke investorer, gründere og andre aktører i næringslivet hvis Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum får fire nye år?

– Den politiske usikkerheten i Norge er nå blitt så høy, at fire nye år for Støre/Vedum vil akselerere utflyttingen. Samtidig tror jeg utflyttingen av investorer, gründere og andre aktører i næringslivet vil fortsette uansett hvem som styrer Norge i neste periode. Årsaken er at velgerne har høye forventninger til velferdsstaten pga Oljefondet. Erna vil kutte noen av skattene og fremsnakke næringslivet, i motsetning til Støre/Vedum/Vestre. Dette vil dempe utflyttingen, men ikke stoppe den.

5) Bør Høyre skifte ut Erna Solberg? Hvem mener du kan bli Høyres neste statsminister - eller er det bedre å satse på Sylvi Listhaug?

– Erna er den mest fortrukne statsministerkandidaten i Norge og det er derfor klokt å satse på henne. Samtidig har Listhaug gjort en forholdsvis god figur som leder av Frp.

6) Boligprisene bare stiger og stiger. Skal vi bare glede oss over boligformuene som stiger, eller hva mener du gjøres feil?

– Økte boligpriser er et bedre tegn enn fallende. Samtidig er boligprisutviklingen et uttrykk for et tilbudsunderskudd som delvis skyldes ineffektivitet i offentlig sektor. Det bør bli lettere å bygge.

7) Hvilke skatter ville du endret hvis du ble finansminister for en dag, og hvordan?

– Formuesskatten bør fjernes. Utbytteskatten bør reduseres kraftig. Exitskatten bør tilbake til det vi hadde for et par år siden, slik at en skatter til sitt nye hjemland etter fem år for realiserte gevinster. Disse grepene vil tiltrekke kapital og kompetanse til Norge. Om vi fjernet også toppskatten på lønninger og hadde en mer flat beskatning, ville vi kunne bli en hub for ny teknologi og kompetanse. Jeg ville også reformert velferdsstaten i samsvar med rådene fra OECD.

8) Styreleder Eivind Reiten i Kongsberg Gruppen sier han gir blaffen i tidligere næringsminister Jan Chr. Vestres ønske om at toppledere i statskontrollerte selskaper ikke skal ha høyere lønnsvekst i kroner enn ansatte, og at bonusrammen skal kuttes fra 50 til 25 prosent av fastlønn. Hva mener du om det?

– Reiten har ikke hatt noe annet valg. Alle med litt erfaring i næringslivet vet at aksjeloven sier at styret skal gjøre det som er best for selskapet. Gjør de ikke det, kan de bli holdt personlig ansvarlig. Kun generalforsamlingen kan overstyre dette kravet. Tidligere næringsminister Vestre, som jeg jo er lite imponert over, er jurist. Likevel virker det som han ikke har fått med seg disse ganske så elementære reglene. I stedet for å vedta sine lett naive lederlønnsforventninger i generalforsamlingene, har Vestre sendt brev til statlige selskaper og pratet i vei. Slike brev og slik prat kan ikke Reiten eller andre ta hensyn til.

9) Johan H. Andresens datter har arvet nær halvparten av aksjene i Ferd, og kjøpte en villa på Bygdøy for 585 millioner kroner. Hvordan ville du ha reagert hvis du var Andresen?

– Jeg synes han har håndtert dette godt. Den største utfordringen med arv er at den i stor grad kan definere mottakeren, som denne saken er et eksempel på. Det å slå seg frem på egen hånd er kanskje noe av det viktigste ved et godt og meningsfullt liv. En må alltid passe på å ikke frata dine etterkommere denne muligheten ved å gi de større arv enn de klarer å bære.

10) Hvis du hadde fått aksjer for 1 million kroner i et hvilket som helst selskap på Oslo Børs, hvilket selskap ville du ha valgt og hvorfor?

– Jeg ville solgt aksjene og satt pengene i Turnstones neste fond, Turnstone III. Aksjekursene på børs reflekterer kjent informasjon, noe som gjør det tilnærmet håpløst å plukke vinnere. Trunstone opererer i annenhåndsmarkedet for PE, hvor informasjonen er sterkt skjevdelt. Her betyr nettverk, kompetanse og erfaring alt. Det er i dette markedet jeg har tjent min lille formue og det er her jeg vil fortsette å investere. Samtidig bør de fleste investorer også ha en børseksponering. Da er mitt råd å investere i globale aksjefond.

11) Myndighetene i Oslo, sammen med Statens vegvesen, lager kaos i Oslo-trafikken. Er det dårlig håndtert, eller må vi finne oss i at vi ikke lenger skal kjøre bil?

– Myndighetene er til for folket, ikke omvendt. Bilkjøring er kommet for å bli i Norge. Myndighetenes oppgave er å tilrettelegge for effektive transportsystemer. Samtidig er jeg tilhenger av at den enkelte skal betale det ens atferd koster samfunnet, for eksempel i form av forurensning. Kaos øker imidlertid samfunnets kostnad uten at noen egentlig tjener på det. Det er dårlig myndighetshåndverk.

12) Märtha Louise og Durek Verrett gifter seg i august. Hvordan påvirker de synet på kongehuset?

– Stikk i strid med konstitusjonell teori, fungerer konseptet med et kongehus stabiliserende og samlende. Det at noen vokser opp til å bekle en slik rolle, synes å gi nettopp den kvalitet og verdighet som rollen krever. Jeg har med årene konvertert fra republikaner til solid monarkist. Märtha Louise og Durek Verrett bekrefter denne hypotesen. Märtha Louise er ikke vokst opp til rollen som statsoverhode og har også vist lite forståelse for at hennes posisjon som kongelig må forvaltes med omhu. Heldigvis har vi Haakon.

13) Hva er det meste du har betalt for en flaske vin til konsum eller sparing? Hvilken vin var dette, og var den verdt det?

– Jeg er oppdradd til å ikke snakke om personlig pengeforbruk, så priser kan jeg ikke kommentere. Jeg kan likevel avsløre at jeg er en Montrachet-entusiast, en liten lidenskap jeg deler med noen få nære venner. Og siden livet blir litt lengre og lit bedre av å drikke mindre, men i stedet god vin, så gjør jeg det. Bouchard Pere Grand Cru 2015 kan anbefales. Jeg liker smak av smør, mineral og eik. Det har denne.