– Et spørsmål om Oslo Børs er et godt sted å være
Arbeiderpartiet skryter av rekordhøye investeringer, men på venture-nivå ligger Norge milevis bak Sverige og Danmark. – Et neglisjert område, mener investor.
Hvordan går det egentlig med norske gründere? Det kommer an på hvem du spør. Ifølge gründerne selv er det mørkt. I lengre tid er det blitt ropt varsko om at et utfordrende skattesystem og manglende risikokapital gjør det vanskelig, og i noen tilfeller umulig, å bygge og skalere bedrifter i Norge.
Regjeringen gjentar gang på gang at det ikke stemmer.
– Norge er et fantastisk land å investere i, sa næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) under en paneldebatt på årets Arendalsuka.
Panelet, kalt «Vi må snakke om Sveits,» handlet blant annet om hvordan Norge påvirkes av den store bølgen som tar med seg risikokapital til utlandet. Næringsministeren var ikke særlig bekymret. Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson, Tuva Moflag, repeterte budskapet dagen etter.
– Det drives en svartmaling av situasjonen vi ikke kjenner oss igjen i. Det settes rekorder på investeringer i Norge, sa hun i en debatt arrangert av NHO.
Noen dager etter parerte gründer Merete Nygaard med at det heller er regjeringen som «skjønnmaler situasjonen,» i alle fall for gründere.
– Jeg er oppriktig bekymret for fremtiden til velferdsstaten, fulgte hun senere opp i Finansavisen.
Så hvem har rett?
Hvorvidt skattesystemet hindrer innovasjon er vanskelig å fastslå, men når det gjelder investeringsnivået er trenden tydelig.
Bruttoinvesteringer i Fastlands-Norge har gjennomgående steget de seneste ti årene, og nådde rekordnivåer i fjor. Det viser tall fra SSB.
Utfordringen er at tallene for bruttoinvesteringer måler svært mange ting samtidig. På det grunnlaget mener Nygaard at argumentet om rekordhøyt investeringsnivå ikke er særlig godt.
– Det blir litt som å sammenligne epler og pærer.
– Når vi i gründermiljøet snakker om et lavt nivå av risikokapital, og blir møtt med argumentasjon om at det er rekordstore investeringer i industri, så snakker vi om to forskjellige ting.
Lavt VC-nivå
En gjennomgang av data fra Invest Europe, som er verdens største forening for privat kapital, peker i retning av at Nygaard har rett.
Nivået av venturekapital (VC) som skytes inn i norske oppstartsbedrifter er høyt i et historisk perspektiv, men konsekvent lavere enn i nabolandene Sverige og Danmark.
I fjor utgjorde slike investeringer i norske bedrifter 1,8 milliarder kroner. Til sammenligning var VC-investeringer i svenske og danske bedrifter henholdsvis 4,2 og 6,4 milliarder kroner.
Samme statistikk peker på at nabolandene er mer modne markeder.
Pandemien markerte en boom for venture funding globalt: en lengre periode med lave renter resulterte i ivrige investorer og et marked der det var «lett» å hente penger. Deretter falt VC-investeringer dramatisk.
Denne trenden ser man tydelig i statistikken for Sverige og Danmark, mens nivået i Norge har ligget mer stabilt.
Selv om investeringsnivået her også steg i 2021, var toppen langt lavere enn i nabolandene. VC-investeringer i norske selskaper beløp seg til 2,4 milliarder kroner det året, mens samme tall er 11,8 og 10 milliarder kroner for svenske og danske bedrifter.
Fallet fra toppen i nabolandene er også mer dramatisk, men selv med bratte kutt er investeringsnivåene betydelig høyere enn i Norge.
Milevis bak Sverige
Også foreningen for norsk venturekapital (NVCA) måler det norske investeringsnivået årlig. Deres aktivitetsanalyse gir høyere tall for norske VC-investeringer enn Invest Europe i 2023, men lavere nivåer de tre foregående årene.
Legger man NVCAs tall til grunn, kom investeringstoppen i norske oppstartsbedrifter altså i fjor – ikke i 2021. OECD sitt mål på start-up og andre tidligfase-investeringer peker også på en topp i 2023.
All statistikk viser imidlertid at Norge ligger bakerst i Skandinavia.
NVCAs danske søsterorganisasjon publiserer ikke offentlige analyser, men det gjør svenskene gjennom SVCA. En sammenligning av de to foreningenes estimater viser samme trend som statistikken til Invest Europe.
Det gjør også OECDs statistikk. Organisasjonen måler investeringsnivå for alle de tre landene, og peker på stor forskjell mellom Norge, Sverige og Danmark.
Slaktes av NHO
Sverige har imidlertid langt flere innbyggere enn Norge, noe som i utgangspunktet kan forklare et høyere investeringsnivå. Dette blir det korrigert for i Omstillingsbarometeret, som blant annet måler tilgang på risikokapital i andel av BNP.
Rapporten lages årlig av Oslo Economics for Abelia, en organisasjon under NHO, og Norge rangeres opp mot 20 andre OECD-land.
Også her kommer vi svært dårlig ut.
Av 100 mulige poeng får Norge en score på 18, og deler nest sisteplass med Italia. Poengsummen er også godt under snittet på 50, og er en betydelig nedgang fra 2023, da Abelia ga Norge en score på 33.
Mens Norge havner på nest sisteplass, ender Sverige på femteplass med en score på 70.
Danmark får en score på 46, altså under snittet, og ender på tiendeplass. Selv denne scoren er likevel det dobbelte av Norge sin poengsum.
Ap: God tilgang på kapital
Finansavisen har lagt frem tallene i saken for Arbeiderpartiet. De svarer gjennom næringspolitisk talsperson Rune Støstad, og fokuserer utelukkende på statistikken der pilene peker oppover.
– Vi er glade for at norsk gründerskap står sterkt. Vi trenger gründere som skaper morgendagens bedrifter og som tar risiko.
– Derfor er det en glede at både NVCA, OECD og Innovasjon Norges tall viser at vekstbedrifter har god tilgang til kapital og at stadig flere velger å starte egen bedrift, sier han.
Politikeren kommenterer dermed ikke statistikken som viser at Norge ligger bak Sverige og Danmark. Partiet ble også spurt om de anser bruttoinvesteringer i Fastlands-Norge som representativt for gründere. Dette spørsmålet ble ikke besvart.
FrP: Ikke overrasket
Hans Andreas Limi, som er FrPs finanspolitiske talsperson, legger seg på en annen linje.
– Jeg er ikke overrasket over funnene, sier han, og fortsetter:
– Den nåværende regjeringen har vist at de brått kan endre rammebetingelsene for næringslivet. Det rokker ved den grunnleggende forutsigbarheten som har vært et av Norges fremste fortrinn i flere tiår.
Han trekker særlig frem skattesystemet.
– Vedum har hevet formuesskatten og utbytteskatten. Særlig førstnevnte er problematisk for små oppstartsselskaper som har små eller ingen inntekter, men en viss verdi som kan utløse formuesskatt.
– Dermed blir Norge naturlig nok mindre attraktivt for oppstartsselskaper enn for eksempel Sverige og Danmark.
– Norge ligger bakerst
Også bransjens innsidere er mer snakkesalige.
– Slik vi ser det, ligger Norge bakerst i Skandinavia når det gjelder tilgang på risikokapital, sier Anders Mjåset.
Han står bak gründersamfunnet Mesh, men har også utviklet seg til å bli en slags lobbyist, og har vært en tydelig stemme i gründerdebatten som har rast det siste året.
– Nøyaktig hva som ligger bak det er vanskelig å si, men generelt sett er både og Sverige og Danmark mer modne markeder.
– Sverige, og Stockholm, er også i en liga i seg selv. Miljøet har bygget seg opp over lengre tid, og det er mer forståelse for venture-modellen.
– Et neglisjert område
Tidligere McKinsey-topp Trond Riiber Knudsen, som nå investerer i oppstartsselskaper gjennom sitt heleide selskap TRK Group, er av lignende oppfatning.
– Det er et tydelig gap når man sammenligner med Sverige og Danmark. Spesielt når du ser på venture-investeringer, men også tidligfaseinvesteringer totalt sett.
– Generelt sett har vi færre rendyrkede VC-firmaer her, rett og slett fordi det ikke er bygget opp nok kompetanse. Det er et neglisjert område. Da jeg begynte med dette for ti år siden, så jeg meg rundt og så omtrent ingenting.
I skaleringsfasen har dermed bedrifter gjerne mottatt kapital fra andre type investorer, som familiekontorer.
– Utfordringen nå er at flere av disse begynner å trekke seg tilbake fra tidligfaseinvesteringer. Det forsterker gapet ytterligere.
– Det er heller ingen tvil om at alle de som nå flytter ut av landet også kunne vært viktige bidragsytere, men de ender fort opp med å investere der de er.
Håpet er imidlertid ikke ute, hvis man tror på Riiber Knudsen.
– Situasjonen har generelt sett utviklet seg i feil retning siden 2021, men det som er positivt er at vi ser at det blir etablert flere klassiske VC-firmaer. Det er ingen krise i den norske venturebransjen.
– Når det er sagt, er ikke størrelsen på bransjen det den burde vært.
Dårlige rammebetingelser
Investoren mener Norge i utgangspunktet har gode forutsetninger for å bygge vekstselskaper, men at rammevilkårene kan skremme bort potensielle investorer.
– Det er jo et spørsmål om Oslo Børs i det hele tatt er et godt sted for teknologiselskap å være. Hvis det ikke er det, så er det vanskelig å tiltrekke betydelig skaleringskapital.
For å understreke poenget henviser han til store, norske teknologiselskap, som Adevinta og Kahoot. Begge har i nyere tid blitt tatt av børs.
Det norske skattesystemet trekkes også frem.
– Det har skjedd flere ting parallelt som har vært negativt for likviditeten både til familiekontorer og private investorer som meg. Særlig at provenyeffekten fra formuesskatten er doblet på kort tid.
I Solberg-regjeringens siste fulle år ved roret, 2020, var proveny fra formuesskatt omtrent 15,4 milliarder kroner. I 2023 har statens inntekt på skatten økt til 30,4 milliarder kroner.
– Det er viktig å se på kroner og øre, og ikke på prosenter. Statens proveny har økt med 15 milliarder kroner, i året. Det er en inndragning av likviditet, tatt fra folk som kunne investert i oppstartsbedrifter.
Han mener for øvrig også formuesskatten ødelegger for gründerne.
– Ingen i verden kan bygge et selskap og betale formuesskatt, samtidig som man ikke kan utbetale utbytte fra selskapet. Det er en grunn til at Spotify ble bygget i Stockholm. Det samme hadde ikke vært mulig i Norge.
– Det er heller ingen hemmelighet at da Sverige fjernet formuesskatten, hadde det umiddelbart positiv effekt på innovasjon.
– Samsvarer ikke
For den amerikanske VC-investoren Valerie Bertele, som møtte Jan Christian Vestre og en større norsk delegasjon i San Fransisco i vår, fremstår skattesystemet som den største utfordringen når det gjelder å investere i Norge.
– Mitt inntrykk er at det er én offentlig og én mer reell versjon av historien som fortelles.
– Offisielt sett er Norge innovativt, og besøket fra ministeren og kronprinsen er et tydelig signal på at dere ønsker å tiltrekke talent.
I realiteten mener hun politikken som føres bryter med den historien.
– Problemet er at selv om Norge åpner opp, og reiser til Silicon Valley for å si at «her er vi, kom og samarbeid med oss,» samsvarer ikke lovgivningen med de ordene.
– Skattesystemet er utfordrende, det oppfattes hvert fall slik fra utsiden. Jeg kjenner også flere som ikke vil gå inn i norske bedrifter etter endringene som har blitt innført den siste tiden.
Berteles fond YellowRocks!, som har porteføljeinvesteringer i europeiske land som Storbritannia, Polen og Sveits, går altså neppe inn i Norge med det første.
– Redd miljøet skal forsvinne
YellowRocks! har imidlertid investert 1,7 millioner kroner i den norske gründeren Martin Liens selskap Textvolt, som totalt har hentet 67 millioner kroner siden starten i 2019.
Selv om gründeren er norsk, er selskapet amerikansk. Lien studerte i USA og ble der for å leve ut gründerdrømmen – blant annet fordi han opplevde at infrastrukturen manglet i Norge.
– Jeg synes det er trist, fordi jeg opplevde at startupmiljøet i Norge virkelig begynte å ta seg opp. Men nå ser jeg på utviklingen med exit-skatten at det er i ferd med å snu igjen.
– Nå er jeg redd for at miljøet skal være borte innen jeg kommer hjem igjen.