Maldivene har en utstående sukuk på 500 millioner dollar med forfall i 2026. En sukuk er en type obligasjon som følger sharialoven. I stedet for rentebetalinger får investorene en del av overskuddet fra prosjektet pengene er blitt brukt på. I dette tilfellet er noen av pengene blitt brukt til landets største sykehus.
I forrige uke omtalte Financial Times og Finansavisen sharia-gjelden til Maldivene.
Artikkelen var vinklet på hva som skjer hvis Maldivene misligholder denne gjelden, ettersom dette aldri har skjedd før, og landet har blitt nedgradert av kredittbyråer flere ganger i løpet av sommeren.
Reglene rundt en potensiell restrukturering er uoversiktlige, og det er ikke sikkert at «markedet fullt ut forstår konsekvensene», sa Joshua Loud, senior porteføljeforvalter i Danske Bank til FT.
India redder dagen
Sist torsdag handlet obligasjonen til 68,5 cent pr. dollar. Nå, åtte dager senere, handles den til over 78 cent etter at India har gitt nødlån på 50 millioner dollar til Maldivene og reddet dagen, melder Bloomberg.
Det er ikke første gang India redder Maldivene, nøyaktig det samme skjedde i mai 2024 da India tegnet seg for 50 millioner dollar i ettårige statsobligasjoner fra Maldivene. Lånene er for øvrig rentefrie.
«Disse tegningene er gjort som en spesiell anmodning fra Maldivenes regjering som nødhjelp,» står det i pressemeldingen på X.
Den neste betalingen er på 24,6 millioner dollar og forfaller 8. oktober, etterfulgt av en mindre betaling 26. oktober.