Dette er de beste aksjetipsene til Norges råeste analytikere
Norges råeste analytikere har plukket ut 20 favorittaksjer – dette anbefaler tallknuserne å investere i nå.
Årets portefølje med de beste aksjetipsene til vinnerne av analytikerkåringen består av totalt 20 selskaper, fordelt på ti sektorer. Årets beste aksjestrateg, Bengt Jonassen, har vektet porteføljen. Det har bydd på tøffe prioriteringer, forteller han.
– Porteføljen med innhold fra Norges beste analytikere er selvsagt god. Flere av disse har vi hatt eller har i ABGs portefølje over beste ideer gjennom 2024. Vi må likevel gjøre noen tøffe valg i prioriteringene, sier ABG Sundal Collier-analytikeren til Kapital.
(Se porteføljen med vinnernes aksjeanbefalingene lengre ned i saken.)
Som hvert år har vi bedt vinnerne i kåringen av Norges beste analytikere (Kapital nr. 38/24) om å gi sine beste aksjetips for året som kommer. Disse er deretter vektet og skrudd sammen til en tenkt portefølje av årets beste aksjestrateg – i år som i fjor multitalentet Jonassen, som stikker av med to kategoriseiere, kåres til landets nest beste makroøkonom og årets sammenlagtvinner.
Materialet han har hatt å skru på er en mangslungen blanding aksjer, inkludert noen gamle favoritter og flere nye bekjentskaper, fra en av Nordens største banker til virksomheter i omstilling og nyskapende selskaper med rom for radig vekst. Samtlige aksjer i årets utvalg, 18 norske og to svenske, anbefales kjøpt. Gjennomsnittlig oppside til analytikernes kursmål er omtrent 38 prosent.
(Se lengre ned i saken for nærmere begrunnelsene for aksjetipsene i hver bransje.)
Usikkerhet om oljepris
Den rutinerte strategen forteller at det er to tematiske innfallsvinkler som ligger til grunn for årets vurderinger av hvordan porteføljen skal vektes.
– Oljeprisen har falt som følge av en begynnende ubalanse i oljemarkedet, først og fremst et resultat av at etterspørselsveksten i Kina har skuffet i 2024. Konsensus peker mot en akselerasjon i etterspørselen i 2025. Det kan selvsagt skje, men dersom det ikke skjer, synes tilbudsveksten å overgå etterspørselsveksten betydelig. I så fall vil OPEC måtte gripe inn for å forsvare oljeprisen. Det er tilfeller hvor det ikke har skjedd, noe som gjør at det er risiko for at den ønskede oppgangen i oljeprisen uteblir, sier han.
I praksis betyr dette at årets top picks innen oljesektoren, levert av Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets, vil utgjøre en litt lavere andel av porteføljen enn det markedsverdiene egentlig skulle tilsi. Selskapene det er snakk om er Vår Energi og svenske International Petroleum Corp.
Til gjengjeld justeres en annen aksje med oljetilknytning et knepp opp.
– For å kompensere noe for dette har vi tank som overvekt, først og fremst fordi tilbudssiden fortsatt er under kontroll. Vi forventer en tilbudsvekst for tank på lave 0,8 prosent, sier Jonassen.
Velger bank tross rentekutt
Det andre temaet Jonassen trekker frem, er endringene i global rentepolitikk. Etter flere år med aggressive rentehevninger er sentralbankene i flere land i gang med kuttsyklusen. Norges Bank henger foreløpig etter, men etter hvert vil det også komme kutt her hjemme, mener Jonassen.
Dermed kan det kanskje komme som en overraskelse at han har valgt bank og finans som den store overvekten i årets portefølje, i tillegg til eiendom, bygg og anlegg.
– Bankaksjer gjør det normalt sett ikke så bra når renten senkes, men i prisingen av sektoren synes dette å være tatt høyde for. Kanskje spesielt i Nordea, som handles på ni prosent utbytteavkastning og P/E på syvtallet. Dersom vi antar at aksjemarkedet utvikler seg flatt de neste tolv månedene, må Nordea-aksjen falle ca. ti prosent for at den skal være en god fundingkandiat. I så fall vil selskapet verdsettes til ti prosent yield og 6,5 ganger forventet resultat. Det synes å være en vel tøff forutsetning, sier han.
Nordea er blant favorittene til årets beste bankanalytiker og årets beste sektoranalytiker, Håkon Astrup i DNB Markets, som ser en betydelig oppside på rundt 40 prosent i aksjekursen.
Laksesprell
En siste sektor Jonassen har løftet, er oppdrett. Her har Martin Kaland, også han i ABG Sundal Collier, valgt å trekke frem Salmar og Lerøy som sine favoritter.
– Vi velger også en overvekt i sjømatsektoren. Strukturell vekst i etterspørselen, sammenholdt med begrensninger på tilbudssiden og forhåpentligvis bedre kontroll på biologi, vil gjøre at inntjeningen bør løfte seg de neste to årene, sier Jonassen.
Avslutningsvis gjøres det oppmerksom på en metodisk utfordring i den fiktive porteføljen:
Ettersom alle analytikerne fritt har kunnet plukke ut to case i sine sektorer, har vi endt opp med stor variasjon i markedsverdi på de anbefalte selskapene. Eksempelvis er Nordea verdt over 414 milliarder, mens Edda Wind og Endúr er verdt henholdsvis 2,5 og 2,1 milliarder. Førstnevnte hadde utgjort rundt 57 prosent av porteføljen dersom man kun baserte seg på markedsverdi, noe som er justert ved å sette en grense pr. aksje på 20 prosent.
Les mer om begrunnelsene for aksjetipsene i hver bransje her:
Lynkurs i multipler, samt nyttige ord og uttrykk
Du vil over de følgende sidene snuble over endel ord og uttrykk som ikke nødvendigvis inngår i dagligtalen til folk flest. Her får du en rask innføring som tar deg helskinnet gjennom aksjeanalyseuniverset.
Det viktigste å forstå er kanskje at analytikerne benytter seg av såkalte multipler for å beregne den fremtidige verdsettelsen av aksjene de anbefaler. Typisk vil de sette opp en brøk der telleren er en form for verdi, mens nevneren sier noe om hva det aktuelle selskapet kan komme til å tjene av penger i fremtiden.
Den vanligste brøken er Price/Earnings, forkortet P/E, så vi tar utgangspunkt i denne som et eksempel. Si at prisen på en aksje er 60 kroner, mens selskapets forventede resultat pr. aksje er 10 kroner. Kjører man dette gjennom kvernen, ender man på seks. Sekstallet vil gjerne være angitt med en liten x – et gangetegn – for snur man på det, kan man si at selskapet er priset til seks ganger inntjeningen, da 6 ganger 10 er lik 60.
Som en tommelfingerregel kan man si at en lav multippel indikerer at noe er billig, mens en høy multippel innebærer at noe er dyrt, men det er ikke alltid så enkelt – eksempelvis kan et selskap i stor vekst være en gunstig investering selv med høy P/E. For å kompensere for slike svakheter hender det at analytikerne bytter ut både P-en og E-en med andre nøkkeltall. Noen eksempler på disse, samt noen andre nyttige ord og uttrykk:
- EBIT/EBITDA: Earnings Before Interest, Taxes, samt Depreciation and Amortization, på norsk gjerne omtalt som driftsresultat.
- EV: Enterprise Value, selskapsverdi, verdien av egenkapitalen pluss netto rentebærende gjeld.
- NAV: Net Asset Value, netto aktivaverdi, beregnes ved å trekke gjeld fra verdien av eiendelene og dele på antallet utestående aksjer.
- FCF: Free Cash Flow, fri kontantstrøm, kontantstrøm minus investeringer som er nødvendige for driften, pluss frigjøring av midler som ikke er nødvendige for driften.
- DCF: Discounted Cash Flow, diskontert kontantstrøm, beregning av nåverdi av fremtidig kontantstrøm ved bruk av en diskonteringsrente.
- CE: Capital Employed, sysselsatt kapital.
- ROCE: Return On Capital Employed, avkastning på sysselsatt kapital.
- IRR: Internal Rate of Return, internrente, avkastningskravet som gir null i netto nåverdi. Brukes til å måle avkastning på investert kapital.