Er slipset tilbake?
Snipp, snapp, snute – slipset er ute, var status for et par år tilbake. Nå er kanskje slipset på vei tilbake. I hvert fall om vi skal tro luksuskonglomeratene. Og iallfall til jul.
Svenskene gråter fremdeles bittert for at det i 1978 ikke ble noe av avtalen om å bytte halve Volvo mot det som siden har blitt til de kjente, norske oljedollarene, som svenskene gjerne sier. På den tiden var det høyst usikkert hva det kom til å bli ut av den eksotiske oljeutvinningen i Norge. Avtalen, kjent som “Volvo-avtalen”, ble undertegnet. Men massiv motstand på begge sider av grensen førte til at den ikke ble til noen realitet.
Nå sitter en av deres egne, en svenska, på toppen i Oljefondet og har ansvaret for forvaltningen av mye av det som nettopp kunne ha vært 50 prosent svensk. I kroner og øre vil halvparten av fondet i skrivende ha en verdi på rundt 10.000 milliarder kroner, tilsvarende ca. syv svenske statsbudsjetter.
– Jeg har ikke tall på hvor ofte jeg får høre Volvo-historien, sier Malin Norberg.
Stockholmskvinnen har tittelen direktør for markedsstrategier i Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet. Det vil si at hun er sjef for porteføljeforvaltning av statsobligasjoner og markedseksponeringen i aksjer, verdipapirutlån og verdipapirhandel. Ifølge Oljefondet selv betyr dette, litt tabloid sagt, at Norberg har ansvaret for over 75 prosent av fondet i Norges lukrative pengebinge.
Jeg har ikke tall på hvor ofte jeg får høre Volvo-historien.
I pressen er Norberg et mer eller mindre ubeskrevet blad. Kapital fanget henne opp i Kapitals kåring av Norges 100 mektigste kvinner. Det havnet hun på en 13. plass i dellisten finans.
Morgenfugl
Kapital møter Norberg i Oljefondets kontor på Bankplassen i Kvadraturen. Der sitter de i en av Norges høyborger sammen med Norges Bank og Finanstilsynet.
En presseansvarlig henter oss og geleider oss gjennom et finurlig sikkerhetsopplegg og fører oss til et stort møterom. Der sitter den svenske direktøren klar. Hun ser våkent og oppmerksomt på Kapital. Klokken er ni, men Norberg har vært oppe siden fem.
– Det er barna som vekker meg så tidlig, heldigvis jobber jeg best om morgenen, sier kvinnen som i januar skal ta med familien ett år til New York i Oljefondets tjeneste.
Gjør som Trump med ny runde
Ti dager før Donald Trump igjen blir tatt i ed, og innsettes som USAs president for andre gang, stiller Norberg igjen på jobb i Midtown på Manhattan. I 20. etasje, med den fasjonable adressen 505, 5th Avenue, har NBIM sitt New York-kontor.
Det er andre gang Norberg skal over dammen for å bidra til at verdien på nordmenns sparebøsse økes så mye som mulig. Selv med ørsmå marginer, men med svimlende summer, kan det minste sandkorn i maskineriet ødelegge de astronomiske summene som totalt idet dette skrives passerte 20.000 milliarder kroner. Markedsverdien oppdateres jevnlig med store tall, også bokstavelig talt. Det skjer på nettsiden til Oljefondet, avdelingen i Norges Bank som forvalter midlene på oppdrag fra Finansdepartementet, og hvis historie igjen har blitt aktualisert i sesong 3 av NRK-serien “Lykkeland”.
– Hvor ofte er du inne og sjekker markedsverdien?
– Ah, ikke så ofte. Jeg vet faktisk ikke hva tallet er nøyaktig nå. Det burde jeg nok vite.
Nå har markedsverdien skutt ekstra fart som følge av kraftig oppgang i aksjemarkedet og en svakere krone fordi alle midler er investert utenfor Norges grenser.
Natten før møtet med Kapital bekreftet Trump at det innføres en toll på 25 prosent på varer fra Canada og Mexico, og ti prosent på varer fra Kina.
– Hvordan vil dette påvirke markedene? Hvilke scenarioer skisserer dere med Trump som president igjen?
– Det var en spennende periode med Trump forrige gang. Det blir det sikkert denne gangen også. Oljefondet er jo ikke politiske. Alle våre mandater er delegerte mandater. Statsobligasjonsporteføljen, for eksempel – de ser fra sitt mandat hvordan de skal posisjonere seg, hva tror de om rentene, hva tror de om valutaen. Aksjedelen ser på selskapene, om det skal bli deregulering, avgifter, alle de faktorene. Men det blir jo aldri som man tror i forkant.
Det var en spennende periode med Trump forrige gang. Det blir det sikkert denne gangen også.
Yngst i ledergruppen
Norberg hadde tenkt å gjøre karriere innen svømming, trente ti ganger i uken og deltok i flere sverigemesterskap (SM) under oppveksten med en tre år yngre bror, som i dag er ingeniør, ved Nälsta. Det ligger nordvest for Stockholm sentrum. Hun så tidlig at det ikke var penger nok i sporten til å leve av det – i tillegg til at hun var usikker på om hun hadde nivået til å nå opp. Som mange flinke, og som ikke nødvendigvis vet hva de skal, begynte den unge svensken å studere industriell økonomi.
Utholdenhet fra klorhaller har hjulpet Norberg både gjennom studier og i jobben i Oljefondet, hvor hun har hatt hele sin karriere. Hun har steget jevnt og trutt i gradene og ble etter 14 år våren 2023 utnevnt til direktør. Svensken rykket da også opp i ledergruppen til oljefondsjef Nicolai Tangen, som den aller yngste. På det tidspunktet delte hun ansvaret med Geir Øivind Nygård. Han har nå gått over til å bli senior porteføljeforvalter.
“Oppdaget” finans med Lehman Brothers
I september fylte Norberg 40 år. Da var hun på spa sammen med ektemannen og fikk en småflytur av ham. Han har flysertifikat. Kvelden ble feiret med venner. Det var også i høst, tilbake fra permisjon fra barn nummer to, at hun har fått hele ansvaret for over 100 av nesten 680 ansatte i Oljefondet. Det er hovedsakelig erfarne porteføljeforvaltere og tradere som i snitt har jobbet i fondet i minst ti år. Rundt halvparten av de ansatte er lokalisert i Oslo, en fjerdedel i New York, og resten i enten London eller Singapore.
– Det meste av aktiviteten til Markets Strategies er i Oslo, men det er mest penger som forvaltes i New York. Vi bør ha en fra ledergruppen der permanent. Carine (Smith Ihenacho, direktør for eierskap og etterlevelse, red. anm.) har vært der ett år. Nå overtar jeg. Vi har ingen visum, ingen leilighet, ingen barnehage. Det løser seg. Flybilletter har vi, så det er i hvert fall én sak, sier hun.
Det var også i USA at Norbergs interesse for finans ble vekket for første gang. Høsten 2008 var hun på et utvekslingsopphold i California og så hvilke enorme konsekvenser Lehman Brothers-konkursen i september samme år førte til med den påfølgende finanskrisen.
– Jeg har vokst opp med to ingeniørforeldre og hadde ikke tenkt på finans før det. Det ble litt sånn: “Oi, finans har jammen mye å si for hele verden”.
Oljepengene kommer inn hos oss
– Slik presseavdelingen har forklart jobben din, har du ansvaret for mer enn 75 prosent av verdiene i Oljefondet. Det kan nesten høres ut som om det ikke er bruk for Tangen når man har deg?
– Jeg tror nok fortsatt han trengs. Jeg jobber tett både med ham og resten av investeringsteamet. Området jeg leder omfatter veldig mye. Vi fikk akkurat et nytt navn og heter nå Markets Strategies. Det er egentlig et bedre navn enn Asset Strategies, som vi het før, fordi det veldig godt speiler hva vi holder på med. Med fare for å fornærme andre avdelinger så tenker jeg på oss som hjertet i organisasjonen. Det er hos oss pengene kommer inn fra oljeinntektene alle mulige steder. Det er vi som fordeler dem inn til ulike regioner, ulike aktivaklasser, ulike porteføljer, og passer på at de blir allokert til riktig sted, og vi kjøper og selger i markedene. Vi sitter på en bred portefølje i statsobligasjoner og i aksjer.
– Hva er de andre knappe 25 prosentene i Oljefondet?
– Det er faktisk lettere å svare på det. Det har vært tre investeringsområder. Nå er to av dem slått sammen. Det som nå er i det andre området, består av den aktive forvaltningen, hvor man ser enkeltselskaper og alle investeringer i eiendom og i fornybar infrastruktur, som var en egen avdeling tidligere. Etter nyttår skal denne avdelingen hete Active Strategies. Vår alles hovedoppgave er å skape meravkastning.
– Oljefondet fungerer jo som et slags indeksfond. Hvor mye kan dere egentlig påvirke?
– Vi kan jo påvirke, noe av grunnen er at det er så utrolig store porteføljer. Det er andre strategier hos oss sammenlignet med den aktive aksjeforvaltningen. Vi ønsker å dra nytte av våre strukturelle fordeler og ineffektiviteter vi ser i markedene. Når det kommer til statsobligasjonsporteføljen, ser vi også endel på makrostrategier. Vår avdeling har vært en stor bidragsyter til fondets meravkastning. Vi har noen av verdens største porteføljer.
– Ser Oljefondet og ditt område til andre store forvaltere og hvordan de gjør det?
– Ja, Nicolai møter mange i podcasten In Good Company. Vi henter også ofte inspirasjon på seminarer hvor vi treffer andre, sier hun uten å ville komme inn på konkrete navn.
Trodde hun jobbet i DNB
Norberg har en mastergrad i industriell økonomi og teknologiledelse fra Lunds tekniske høyskole (LTH) sør i Sverige. I karakter fikk hun 4,2 av 5 som var den svenske skalaen i 2009. Det var litt tilfeldig at hun selv fikk jobb i fondet. Opprinnelig søkte den da unge kvinnen på en graduate-stilling, men den ble inndratt som følge av finanskrisen. Like etter fikk Norberg tilbud om jobb som systemanalytiker i teknologiavdelingen.
Venner og kjente i Sverige skjønte lite av hvor Norberg hadde begynt å jobbe i lille Oslo.
– De første årene jeg jobbet i Oljefondet, trodde alle hjemme i Sverige at jeg var ansatt i DNB. Nå har de fleste fått med seg hva som er arbeidsplassen min.
Malin Norberg (40)
Aktuell fordi: Hun har nylig overtatt hele ansvaret for området markedsstrategier i Oljefondet, og flytter til New York på nyåret.
Viktigste milepæl: Å bli mamma. “Man kan jo ikke svare noe annet.”
Beste investering: – Jobbmessig er det oppholdet mitt i USA relativt tidlig i karrieren, i 2014. Da var jeg 30 år. Jeg tror ikke jeg hadde utviklet meg så mye, lært så mye og fått samme muligheter hvis jeg ikke hadde vært i utlandet.
Dårligste investering: – Kortsiktig da jeg signerte kontrakten til USA i norske kroner sist, sommeren 2014. Da var dollaren i seks kroner. Det første halve året gikk den til ni kroner. Plutselig mistet jeg 40 prosent av lønnen min. Mannen min som var med, kunne ikke jobbe i starten.
Best på: – Jeg er flink til å lytte og forstå hva folk prøver å si, hva som er problemet. Jeg tror jeg er bra på å være ganske pragmatisk. Prøve å finne løsninger på saker og ting.
Dårligst til: – Kan av og til bli litt følelsesmessig engasjert. Det kan gjøre det vanskelig ikke å ta med jobben hjem.
Min hverdag: – Jeg står opp tidlig. Blir vekket av barna fem. Får masse kvalitetstid med dem. På kontoret rundt halv åtte. Mye møter. Hjemme til rundt fem. Tar unna mailer etter at barna har lagt seg. Har mann med fleksibel jobb.
Hobby: – Før var det toppturer, hva heter det igjen, randonee! Men det er vanskelig å gjøre med små barn. De fem siste årene har jeg brukt mest tid på flytting og oppussing. Først en leilighet og så et gammelt hus på Rodeløkka i Oslo som vi vant budrunden på dagen jeg fødte vårt andre barn. Vi har også kjøpt et sted i Piemonte i Italia. Der er det fortsatt mye jobb. Det meste av mammapermen har vi vært der. Mannen min, som også er svensk og som jeg møtte i Oslo, er frilanskonsulent, selvstendig rådgiver for oppstarts- og vekstselskaper. Det å pusse opp har vært en fin ting for oss å gjøre sammen. Folk sier: “At dere orker og klarer”, men for oss har det vært en “bonding”.
Oljefondsjef next?
– Du må få mange eksterne jobbtilbud?
Norberg vrir seg i stolen.
– Det har dukket opp nye oppgaver i Oljefondet hver gang jeg har hatt lyst på noe nytt. Jeg har aldri hatt noen karriereplan, men jeg har alltid vært veldig engasjert og likt å bidra. I studietiden var jeg engasjert i alt mulig rart.
– Hva blir det neste du går for? Stillingen som oljefondsjef?
– Det får tiden vise.
NBIM-CVen hennes er lenger enn mange andres CVer over et helt karriereløp. På den står det systemanalytiker i teknologiavdelingen, arbeid med verdipapirhandel, Head of Emerging Markets Debt Trading og Global Head of Fixed Income Trading. Det var før Norberg ble Co-Chief Investment Officer Asset Strategies i 2023. Nå som hun har fått eneansvar, er altså “Co” fjernet i tittelen. Det skjedde 1. desember.
– Hva har vært det vanskeligste i tiden din som leder – eller i Oljefondet som helhet?
– Det var nok å starte i en ny stilling og overta en helt ny avdeling midt under pandemien og bare kunne møte folk på Teams.
Arbeidsspråket i Oljefondet er engelsk. Selv snakker Norberg svensk med litt norske og flere engelske ord.
– Hvilke tanker gjør dere dere om det å jobbe i det offentlige versus en privat virksomhet?
– Vi er veldig modest. Vi er veldig forsiktige med hva vi gjør, kostnadsmessig og hvordan vi ser på ting. Vi har lav profil på mange måter, selv om det har endret seg litt etter at Nicolai ble sjef. Nå er vi mer transparente og ute i mediene. Oljefondet har en større mission med å sikre inntekter for en fremtidig norsk generasjon. Det gjør jobben litt ekstra menneskelig.
– Mange konkurransemennesker
Pressekvinnen Une Solheim har booket et møterom nummer to, så Kapital skal få se mer av bygget som er tegnet av arkitektene Kjell Lund og Nils Slaatto. De vant arkitektkonkurransen i 1973. 13 år senere sto pengebingen, som dekker et kvartal sentralt i Oslo, klar.
Vi går i korridorer med kunst på veggene og mye messing, som renholdsarbeidere pusser flittig på. Norberg sier hun har hørt at det er egne ansatte som ivaretar det eksklusive materialet.
I toppetasjen blir vi geleidet til et mer intimt rom. Det brukes til interne møter til de kloke hodene i Oljefondet, som riktignok har skyhøye lønninger til å være statlige ansatte, men som kunne ha tjent langt mer i det private. I 2023 hadde Norberg en årlig fastlønn på 4,3 millioner kroner.
Tangen lå på 7,2 millioner kroner, mens direktørene for aksjeinvesteringer, Daniel Balthasar og Pedro Furtado Reis, som leder det som får navnet Active Strategies etter nyttår, lå på topp med 12,1 millioner kroner. De to sistnevnte mottar lønn i britiske pund, tall inkluderer derfor valutaeffekt ved omregning til norske kroner, ifølge årsrapporten.
– Hva gjør du med det du sitter igjen med etter at regningene er betalt?
– Jeg setter oppsparte midler i globale indeksfond. Vi kan kjøpe enkeltaksjer, men det er omfattende prosesser for å gjennomføre det, veldig komplisert.
Innenfor møterommet sitter traderne. Her ringes det når markedet åpner og stenger. Kapital ser to cowboyhatter, en henger på en vegg, en annen ligger henslengt på en hylle.
– De er fra sommerfesten.
– Er det mange cowboyer på huset?
Før hadde hele huset med Norges Bank og Finanstilsynet en intern idrettsdag. Da kunne det gå hardt for seg, særlig når vi spilte innebandy.
– Nei, men det er mange konkurransemennesker. Før hadde hele huset med Norges Bank og Finanstilsynet en intern idrettsdag. Da kunne det gå hardt for seg, særlig når vi spilte innebandy, sier hun.
Nå skal altså Norberg slå fra seg i New York.