<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dyre aksjer? Null problem! Investorene er "bull"

Ifølge en ny undersøkelse forventer et overveldende flertall av forvaltere og analytikere et godt aksjemarked fremover. Dette til tross for lavere forventninger til avkastning og et dyrt aksjemarked.  

Publisert 5. feb.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 3 ord
Article lead
Skeptisk til AI: Det store flertallet av respondentene mener aksjemarkedet er for optimistisk til AI. Bildet fra 21. januar viser lanseringen av Stargate-initiativet, tidenes største AI-infrastrukturprosjekt. Fra venstre: Donald Trump, Softbanks CEO Masayoshi Son, Oracles CTO Larry Ellison, og OpenAIs CEO Sam Altman.    Foto: Julia Demaree Nikhinson/AP/NTB

Undersøkelsen til Boston Consulting Group, 2024 Global Investor Survey, er et omfattende arbeid, og hele 540 porteføljeforvaltere og analytikere fra 16 land har svart på spørsmålene fra konsulentselskapet.

Rapporten gir innsikt i hva som opptar investorene, og markedssentimentet som sådan. De kanskje viktigste funnene er imidlertid de som fremstår som paradoksale. De kan vitne om et marked som er modent for en korreksjon.

Ketil Gjerstad, seniorpartner og Global Leader i BCG Strategy Business, sier i en uttalelse til Kapital: 

Undersøkelsen er i tråd med mange av våre forventninger og observasjoner, men den understreker også noe av usikkerheten og de geografiske forskjellene vi opplever i markedet.
Ketil Gjerstad, seniorpartner og Global Leader for BCG Strategy Business

– Undersøkelsen er i tråd med mange av våre forventninger og observasjoner, men den understreker også noe av usikkerheten og de geografiske forskjellene vi opplever i markedet. Og så er det klart at andelen “Magnificent 7” har påvirket totalbildet.

En viktig faktor: Ketil Gjerstad i BCG understreker at "Magnificent 7"-aksjene har påvirket årets undersøkelse. Foto: Guro Beitohaugen/BCG

Sentimentet har snudd

Det er verdt å merke seg at undersøkelsen ble gjort i tidsrommet 8.–26. november, altså etter det amerikanske valget. Tidspunktet kan muligens forklare den markante endringen i de kortsiktige forventningene siden 2023-rapporten: Andelen investorer som svarte at de var “bullish” eller “extremely bullish” de neste tolv månedene var moderate 19 prosent på tampen av 2023. I årets rapport, med Donald Trump klar til å overta roret, er hele 51 prosent av investorene “bullish” eller “extremely bullish” for det kommende året.

Det er liten tvil om hvilken kandidat Wall Street ønsket.

Så får det være en annen sak at flertallet av respondentene “bommet” i fjor. S&P 500-indeksen steg over 23 prosent i 2024.

Dyre aksjer? Null problem!

I rapporten svarer et moderat flertall at de vurderer aksjemarkedene i Europa og Midtøsten samt Asia og Stillehavsområdet som for dyrt priset.

Holdningen til det amerikanske markedet er imidlertid annerledes; hele 53 prosent av investorene mener det amerikanske markedet er for dyrt priset, mens kun 18 prosent mener det er for lavt priset.

Man skulle kanskje tro at et dyrt marked skaper grunn til bekymring, men på spørsmål om hvilke faktorer som bekymrer investorene, har kun 22 prosent inflatert verdsetting på topp tre. Det er et tankekors. De tre faktorene som flest investorer har på topp tre, er: Geopolitisk risiko (51 prosent), renter og pengepolitikk (46 prosent) og inflasjon (31 prosent).

Det er også verdt å merke seg at geopolitisk risiko har kommet voldsomt på agendaen det siste året, med en oppgang på hele 15 prosentpoeng. Renter og pengepolitikk samt inflasjon ser ut til å bekymre investorene mindre enn før, med fall på henholdsvis elleve og 15 prosentpoeng.

Et nytt tema som bekymrer investorene, er en stagnasjon av verdenshandelen, som 24 prosent har på topp tre. Det er neppe uventet at dette temaet har funnet veien til listen, gitt Trumps utspill om økte tollavgifter.

Gjerstad påpeker at alle topp fem-temaene får mye oppmerksomhet, men sier det er klart at geopolitikk, inflasjon og renter har vært i særskilt fokus det siste året.

Lavere forventninger på sikt

I rapporten kan man lese at investorene forventer en årlig totalavkastning på 7,3 prosent de kommende tre årene. Dette er en nedgang på ett prosentpoeng fra i fjor, men fortsatt det nest høyeste tallet siden 2010.

Muligens henger nedgangen sammen med den sterke avkastningen på amerikanske børser det siste året. Den er også konsistent med tall som viser at investorene har blitt litt mindre positive til markedet den kommende treårsperioden. Mens hele 73 prosent var “bullish” eller “extremely bullish” i fjor, er 61 prosent det samme nå.

Sammenlignet med S&Ps sterke avkastning på snaut 12 prosent de siste ti årene, som riktignok delvis kan tilskrives “The Magnificent 7”-aksjene, kan en forventet avkastning på 7,3 prosent fremstå som edruelig. Samtidig er treårsyielden på amerikanske statsobligasjoner 4,3 prosent, og det er nærliggende å spørre om aksjeinvestorene får tilstrekkelig betalt for risikoen de tar. Får de ikke det, kan det være et faresignal.

Så er det et annet spørsmål om amerikanske rentepapirer er et gunstig sted å investere.

Traff godt på AI

I rapporten er det én faktor som skiller seg ut: kunstig intelligens. 46 prosent av respondentene svarte at aksjemarkedet er for optimistisk med tanke på utvikling og regulering av AI. Kun 12 prosent svarte at markedet er for pessimistisk.

På bakgrunn av kinesiske DeepSeeks ferske gjennombrudd innen AI kan det virke som en viss skepsis var fornuftig.