<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette kan sende børsen kraftig ned

Selskapenes fjerdekvartalsrapporter kommer nå på løpende bånd. Blir de gjennomgående svakere enn ventet, samtidig om konserntoppene er relativt kjølige i sine fremtidsvyer, kan fallhøyden bli stor på Oslo Børs.

Publisert 7. feb.
Oppdatert 7. feb.
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 4 ord
Article lead
+ mer
lead
Såpeglatt: En svak oljepris gir dårlig fotfeste på Oslo Børs. Gode fjerdekvartalstall må på plass for å bedre stemningen på børsen.     Foto: Magnus Rørvik Skjølberg
Såpeglatt: En svak oljepris gir dårlig fotfeste på Oslo Børs. Gode fjerdekvartalstall må på plass for å bedre stemningen på børsen.     Foto: Magnus Rørvik Skjølberg

En rapport vi derimot er særlig forventningsfulle til, er regnskapstallene til Sparebank 1 SMN. Bankens egenkapitalbevis noteres nå til historiske toppkurser, men skal det være rom for ytterligere oppganger må det både komme kvartalstall som overstiger analytikeranslagene, samtidig som ledelsen signaliserer fortsatt sterke inntjeningsutsikter. Det bør også gis føringer fra ledelsen om at det kan vanke ekstraordinære utbytter om ikke lenge. Dette med tanke på bankens høye kjernekapitaldekning og en såpass sterk underliggende grunninntjening som banken kvartal etter kvartal kan skilte med. 

Vil så Sparebank 1 SMN innfri på disse tre kritiske punktene? Ja, vi tror det. Bankens egenkapitalbevis forblir dermed i Kapital-porteføljen, slik det har vært siden oktober 2023. Inkludert utbytte for 2023 på tolv kroner pr. egenkapitalbevis, har det gitt en avkastning på nær 40 prosent. Sparebank 1 SMN har dermed vært en helt sentral bidragsyter til siste års sterke tall for Kapital-porteføljen. Bankens fjerdekvartalstall slippes 12. februar. 

Meglerfest i emning?

– Dette har vært et av våre beste tredjekvartaler noensinne. Resultatet innen corporate finance skyldes at vi har levert godt på tvers av produktene våre, både på egenkapital- og gjeldssiden, med særlig fokus på høyrenteobligasjoner. I tillegg har annenhåndsomsetningen vært solid, uttalte norgessjef i ABG Sundal Collier, Kristian B. Fyksen, til Finansavisen i forbindelse med fremleggelsen av meglerhusets tredjekvartalstall for 2024. 

De var altså overbevisende, med samlede konserninntekter på nær fire hundre millioner kroner som representerte en oppgang på godt over ti prosent fra samme periode i 2023. Lønnsomheten følger i sporene av det høyere aktivitetsnivået, med et resultat før skatt på 60 millioner kroner – også det signifikant opp fra perioden juli-september 2023. 

Fjerdekvartalstallene for 2024 kommer 13. februar. Det er en rapport vi forventer blir av det solide slaget, kanskje særlig støttet av sterke nordiske annenhåndsmarkeder nå i høst. Dette vil etter alle solemerker sende periodens kurtasjeinntekter kraftig opp. Rammene for at det nok et år blir gitt en utbytte på hele 0,5 kroner pr. ABG Sundal Collier-aksje, synes dermed å komme på plass. 

Basert på dagens aksjekurs på rundt syv kroner, representerer dette en direkteavkastning på over syv prosent. En såpass attraktiv dividendegrad vil nok appellere til stadig flere utbytteorienterte investorer når utbetalingstidspunktet gradvis nærmer seg, tradisjonen tro i slutten av april-måned. 

Dette, ved siden av gode løpende resultater, tror vi i sum vil gi mer fart i ABG Sundal Collier-aksjen de nærmeste månedene. Meglerhuset blir derfor værende i Kapital-porteføljen, og utgjør sammen med Sparebank 1 SMN vår finansvekting.

Gode tall? Duoen Jonas Ström (t.v.) og Kristian B. Fyksen, henholdsvis toppsjef og norgessjef i ABG Sundal Collier, ligger an til å komme opp med en fjerdekvartalsrapport den 13. februar som kan støtte godt oppunder den sterke kursutviklingen i selskapet. Foto: Iván Kverme

Vil klare Trump-støyen 

Med Donald Trump på plass i Det hvite hus fortoner investorhverdagen seg adskillig vanskeligere enn på lenge. Nye tollbarrierer, og hvilke konsekvenser dette får for internasjonal handel, er særlig krevende å predikere. Dette fordi det gir investorene store utfordringer i å beregne mange selskapers fremtidige kontantstrømmer og dermed hvilken verdsettelse foretaket fortjener i dag. Trump har heller ingen ambisjoner om å kutte i USAs massive budsjettunderskudd, noe som setter ytterligere fart i lange amerikanske statsobligasjonstenter, og som heller ikke er støttende for aksjer i seg selv. 

Sånn sett er det ikke overraskende at oljeprisen siden midten av januar har falt et par dollar. Dette har gitt kursfall for flere av børsens energitungvektere, som Equinor. Etter en forrykende januarstart er kursen nå tilnærmet uforandret fra årsskiftet. 

Oljeservicekjempen Subsea 7, som inngår i Kapital-porteføljen, har heller ikke gått klar av oljeprisnedturen og handles i dag til kurser lavere enn på flere uker. I et vanskelig børsklima mener vi likevel en Subsea 7-kurs på rundt 190 fremstår som attraktivt, selv for investorer med en ikke altfor høy risikotoleranseevne. Industriutsiktene ser unektelig svært lovende ut, noe en ordrebok pr. utgangen av september i fjor på om lag 130 milliarder kroner bekrefter. Samtidig har selskapet indikert driftsmarginer på opp mot 20 prosent kommende år. Dette, sammen med en historisk sterk ordrebok, gir utsikter til en lengre periode med høye bunnlinjer og tilhørende konkurransedyktige dividender. Vi har god tro på klart høyere Subsea 7-kurser fremover. Også dette selskapet blir derfor værende i Kapital-porteføljen.  

Beholder sektorvektingen 

Oppsummert gjør vi ingen endringer i Kapital-porteføljen, og fortsetter dermed med en portefølje bestående av selskapene Atea, Sparebank 1 SMN, ABG Sundal Collier, Subsea 7 og Nordic Semiconductor. En fellesnevner for porteføljeselskapene våre er, slik vi vurderer det, utsikter til sterke inntjeningsrater – også frem i tid. 

Det er altså ikke tid nå for å bygge mer spekulative porteføljer med et bredt innslag av vekstselskaper. Til det er de overordnede børsrammene for skjøre, både her hjemme og internasjonalt. 

Vi minner i den forbindelse om Kapitals børsprognose for 2025, der vi spår at Hovedindeksen ender på tilnærmet samme nivå som ved utgangen av 2024. Men først skal altså et hav med til dels helt avgjørende fjerdekvartalsrapporter på bordet.  

Finans

Informasjon om bruk av AI