Fondsinteressen stuper for amerikanske IT-aksjer
Rekordsummer går nå inn i fond som vender amerikanske teknologiaksjer ryggen. Det er dårlig nytt for investorer med særlig interesse for norske IT-papirer.

Teknologifesten har vart lenge på Wall Street. På rekke og rad har selskaper som Apple, Microsoft og Nvidia dundret opp i kurs, noe som i sin tur har sendt den ledende referanseindeksen S&P 500 til nye rekordnivåer – men også til faretruende prisingsmultipler. I dag prises verdens desidert ledende aksjeindeks til rundt 35 ganger sin inflasjonsjusterte snittinntjening over de siste ti årene, noe som tilsvarer nivået ved inngangen til teknologikrasjet på Wall Street for 25 år siden. Om man derimot faser ut de største teknologigigantene fra S&P 500-indeksen, prises den til en P/E på litt over 20 for inneværende år – et prisingsnivå som historisk sett ikke har utløst noe panikksalg.
Men frykten for at amerikanske teknologiaksjer har gått for mye og kan stå foran en bred kurskorreksjon – mens det øvrige aksjemarkedet fortsatt har mer å gå på – synes å seile opp som et hovedinvesteringstema blant aksjefondseiere på Wall Street. Og det er et klart varsko til teknologiinvestorene på Oslo Børs, gitt den tette korrelasjonen mellom norske og amerikanske IT-indekser.
Positive, men med IT-forbehold
Nye fondsstatistikker fra USA, gjengitt i Financial Times, viser at investorene flokker seg rundt fond som har en lavere teknologieksponering enn mange andre aksjefond. Ett av de større i sitt slag, The Invesco S&P 500 Equal Weight, har bare i løpet av de siste månedene fått inn nye tegninger til en verdi av rundt 14 milliarder dollar. Samlet forvaltningskapital har dermed kommet opp i rekordhøye 70 milliarder dollar. Fondet har rundt 13 prosent av sin kapital plassert innen teknologisektoren på Wall Street, men denne andelen er altså lavere enn hva mange andre aksjefond velger å ha. Sammen med helsesektoren har industri- og finanssektoren størst vekting, mens fondseksponeringen mot energibransjen ikke er på mer enn fem prosent.
Samtidig har fondet en allokeringsbrøk som gir andelseierne en lavere eksponering mot teknologisektoren på Wall Street enn en ren replikering av S&P 500-indeksen skulle tilsi. Dermed har avkastningstallene over flere år vært svakere enn den amerikanske referanseindeksen, nettopp i ly av den elleville teknologifesten. Men trenden er i ferd med å snu, ettersom The Invesco S&P 500 Equal Weight så langt i år har steget tre og en halv prosent – noe som er nær ett prosentpoeng høyere enn S&P 500-indeksen. I det alt vesentlige skyldes meravkastningen – ja, nettopp – at aksjekursene til teknologigiganter som Apple, Microsoft og Nvidia hittil i år er i rødt. Fondstegnernes klart økte interesse for mindre teknologitunge aksjefond har så langt i 2025 dermed vært en god rettesnor for markedsbevegelsene på Wall Street.
Lavere IT-optimisme i opsjonsmarkedet
Andre markedsdata peker også i samme retning – at amerikanske teknologiselskaper mister mer og mer investorappell. Ifølge Financial Times øker interessen nå markant for opsjoner som korrelerer positivt med S&P 500-indeksen, men der teknologiandelen er redusert. Med andre ord forventer stadig flere opsjonsinvestorer at S&P 500-indeksen skal videre opp – men drevet frem av andre bransjer enn teknologisektoren. Ett av de største produktene i sitt slag, CME Group S&P 500 Equal Weight Futures, har siden lanseringen for bare få uker siden mottatt tegninger for to og en halv milliard dollar, vel 27 milliarder kroner. Amerikanske CME Group organiserer verdens største handelsplass for kjøp og salg av alle slags derivater og tilbyr dermed produkter de fortløpende ser at det er marked for.
Med andre ord viser ferske markedsdata at både amerikanske aksjefond, og derivatinvestorer i det store og hele, forventer nye oppganger for S&P 500-indeksen – men ikke lenger løftet frem av IT-giganter som Apple, Microsoft og Nvidia. Det er dårlig nytt for IT-investorene på Oslo Børs.