Drar inn millioner på tapssluk

Til tross for at selskapet har levert titalls millioner kroner i underskudd de siste årene, har den tidligere investeringsrådgiveren Frode Berner Hope gjort store penger på Spirehagen i Moss. Realisering av de store vyene for selskapet lar fortsatt vente på seg.

Publisert 31. mar.
Lesetid: 14 minutter
Article lead
+ mer
lead
Spiresjef: Tidligere investeringsrådgiver Frode Hope er nå styreleder og aksjonær i Spirehagen, et selskap som foreløpig har vært lite lukrativ business for de øvrige eierne.  Foto: Morten Holt/Horecanytt
Spiresjef: Tidligere investeringsrådgiver Frode Hope er nå styreleder og aksjonær i Spirehagen, et selskap som foreløpig har vært lite lukrativ business for de øvrige eierne.  Foto: Morten Holt/Horecanytt

Denne artikkelen ble først publisert 27. juni 2019. Kapital republiserer den nå i forbindelse med en pågående rettssak mot Hope, der han risikerer 6,5 års fengsel. 

– Vi har ikke noe å skjule. Frode Hope har ingenting å skjule, sier Frode Berner Hope.

Økologisk, grønt og næringsrikt – det finnes mange gode argumenter for driftige selgere av grønnsaksspirer. Blant disse er den tidligere finansrådgiveren Frode Berner Hope. 51-åringen var partner og en av de største eierne i investeringsrådgivningsfirmaet Axir, som sent i 2009 ble kjøpt opp av Acta Holding. De siste årene har han hatt sentrale roller, både som aksjonær, daglig leder og styreleder, i Spirehagen.

Fra Spirehagen, som driver produksjon av spiselige spirer i et lokale i Moss, har Hope hentet ut betydelige beløp de siste årene. Det er blant annet snakk om diverse tjenester, fakturering av husleie og høy garantiprovisjon i forbindelse med aksjesalg. Målet på sikt er å rigge selskapet for oppkjøp.

Underveis i Spirehagens relativt korte historie har aksjonærene måttet spytte inn stadig mer kapital, blant annet gjennom et tosifret antall emisjonsrunder, for å holde selskapet flytende. Det har blitt snakket i store ord og gitt lovnader som ikke er oppfylt.

Det er ikke til å legge skjul på at det har vært mye misnøye.
Kilde om Spirehagen

På veien har Hope røket uklar med både medaksjonærer og samarbeidspartnere. Kapital har snakket med flere kilder som, uavhengig av hverandre, er kritiske til Hopes fremferd i Spirehagen.

– Det er ikke til å legge skjul på at det har vært mye misnøye, for selskapet var basert på en god idé og hadde gode muligheter fra starten. At man skal klare å sløse bort så mye penger er det ingen som skjønner seg på, sier en person med god kjennskap til selskapet.

Kildene gir uttrykk for at de ikke ønsker å stå frem, fordi de er bekymret for å havne på kant med Hope.

Spiresjef: Frode Hope, styreleder i Spirehagen. Foto: Spirehagen

Rettssaker

Frode Hope er ikke ukjent med konflikter.

Omtrent samtidig som Spirehagen oppsto under sitt nåværende navn, lå han i en betent rettsstrid med nå avdøde Kari Monsen Røkke. Saken fikk bred mediedekning. Røkke følte seg ført bak lyset i forbindelse med utbyggingen av et spa-anlegg på Norefjell, og krevde ham for nærmere 8,5 millioner kroner.

Røkke var ikke den eneste som var sint. Noen år tidligere ble det kjent at en gruppe voksne damer mente seg sjanghaiet av blant andre Hope i forbindelse med det samme Norefjell-sakskomplekset. To av disse damene valgte å gå rettens vei.

Den tidligere finansmannen har også vært innblandet i en rettslig nabokrangel relatert til Snarøya-boligen han kjøpte for 19 millioner i 2006. Men Hope har landet på beina. Han vant frem i både nabokrangelen og søksmålet fra Røkke, mens Acta inngikk et forlik i den siste Norefjell-saken.

Deretter forsvant Hope, som i dag beskriver disse sakene som “ulykkelige”, fra rikspressens søkelys. Da dommen i den siste ankesaken falt, hadde han sluttet som investeringsrådgiver og var godt i gang med å snu opp ned på en liten spirebedrift i Moss.

Fabrikken: I denne bygningen i Moss driver Spirehagen produksjon. Styreleder Frode Hope eier bygget, som skal ned-betales over ti år gjennom husleien. Angivelig skal det være investert 50 millioner. Foto: Hans Erik Haugen Olsen

– Kulturkrasj

Selskapet Spirehagen startet opp som On Your Mind, og ble stiftet i 2011. Opprinnelig var planen at Hope, som kom inn som daglig leder kort tid etter stiftelsen, skulle bistå selskapet med det finansielle. I tillegg ble han etter hvert en stor aksjonær.

Innen noen år oppsto det imidlertid en konflikt. På et tidspunkt røk Hope uklar med andre involverte i prosjektet. Etter det Kapital får gjengitt, mener disse at Hope begikk et tillitsbrudd. Det handlet om penger, verdier, manglende felles samarbeidsgrunnlag.

Slik det blir beskrevet av dem som var involvert, var noen interessert i spirer, andre mer interessert i andre ting.

– Vi brøt samarbeidet med Frode. Vi ville ikke ha noe mer med ham å gjøre. Etter det startet han Spirehagen, sier tidligere styreleder Øystein Langerud.

Vi brøt samarbeidet med Frode. Vi ville ikke ha noe mer med ham å gjøre.
Tidligere styreleder i Spirehagen

Hope er først lite interessert i å snakke om dette.

– Det har jeg ingen kommentar til. Det er en konflikt som er løst, hvor vi tok hverandre i hendene og gikk hvert til vårt etterpå. Jeg har ingen behov for å svare på hva det handlet om. Men vi driver videre. De som ikke ville bli med videre, de tok hatten sin og gikk.

– Enkelte følte at de hadde blitt lurt, eller at det hadde blitt begått et slags tillitsbrudd?

– Det kan ingen ha følt, for det er ingen som led noe tap. Alle hadde anledning til å være med videre. Mange valgte det, noen valgte det ikke. Så hvis noen følte seg lurt, så har de tatt det valget på helt eget initiativ.

Senere innrømmer Hope at Spirehagen havnet i konflikt med sin daværende leverandør om “metodikk og prising”. Han hevder først at han hadde lite å gjøre med denne leverandøren, men han var på dette tidspunktet daglig leder og vedgår at de hadde dårlig kjemi.

– Det ble litt klinsj. Det er ofte sånn som skjer. Kulturkrasj, sier Hope.

– Ut av kontekst

Frode Hope mener at det er feil i det revisorgodkjente Spirehagen-regnskapet han har signert som styreleder, nærmere bestemt der det eksplisitt står at garantiprovisjonen omtalt i denne saken stammer fra emisjonene selskapet har gjennomført.

Han mener det gjelder flere former for kapitalinnhenting, inkludert garantier for lån. Dersom dette er tilfellet, vil provisjonssatsen være lavere enn det som fremgår av regnskapet.

– Du kan velge å tro på det jeg sier, siden Project Holding er mitt selskap, siden det er jeg som har fakturert og jeg som har utøvet dette. Eller så kan du velge å lese den ene setningen isolert og trekke den fullstendig ut av kontekst, sier Hope.

Husleieøkningen forklarer han med at Spirehagen har fått mer plass og at bygget er oppgradert.

I arbeidet med denne saken hevdet også Hope at “det er revisor som har regnet ut hva som er fornuftig å ta ut i garantiprovisjon”. Dette sier han senere at ikke stemmer, at revisor kun har godkjent i etterkant.

– Det er full offentlighet rundt alt sammen. Jeg sørget for at Spirehagen har fått lån til å kjøpe maskiner osv. ved at jeg har stillet garantier, og for det har jeg tatt meg betalt. Det er en helt “frank business”.

Manglende kredittverdighet skal også ligge til grunn for pengestrømmen fra Spirehagen til Hope og hans selskaper, ifølge styrelederen.

– Project Holding er et selskap som er i “good standing”. Når vi skal ut og kjøpe ting, så kjøper vi gjennom Project Holding og fakturerer Spirehagen. Ergo blir det en pengestrøm den veien. Project Holding fakturerer for tjenester de må kjøpe andre steder, og som Spirehagen nyter godt av, hevder han.

Hope ønsker ikke å kommentere på tallmateriale fra 2018 og fremover før disse har blitt lagt frem på generalforsamling. Denne skal, etter det Kapital kjenner til, finne sted i disse dager.

– Det skjer det samme i 2018 som i 2017. Tjenester som Spirehagen ikke får kreditt for, blir kjøpt av Project Holding og fakturert videre. I og med at jeg eier 100 prosent av Project Holding, blir det slik at Hope kjøper tjenester og Hope fakturerer det videre. Alle i bedriften og alle aksjonærer er kjent med hvordan dette fungerer, sier Hope.

Manglende avtaler

On Your Mind skiftet navn til Spirehagen i 2015. Omtrent på denne tiden ble også nye investorer invitert inn i det som ble beskrevet som “et industrielt eventyr”. I presentasjonsmaterialet er Hope sitert på at Spirehagen “vil sikre seg posisjonen som den ledende nordiske produsent av ferske spirer”.

Det står også at Spirehagen “har levert og kommer til å levere” til blant annet Bama, NorgesGruppen, Rema, Coop og Bunnpris.

Når Kapital går informasjonen i investorpresentasjonen etter i sømmene, viser det seg å være en sannhet med modifikasjoner. Bama opplyser at de fikk levert en begrenset andel, i underkant av ti prosent, av sine spirer fra On Your Mind i 2013 og 2014. Det er snakk om rundt 7,3 tonn totalt de to årene.

NorgesGruppen skriver følgende i en e-post:

“On Your Mind hadde testsalg i noen få Meny-butikker i Oslo-området, og det var snakk om helt marginale volumer i et i utgangspunktet lite segment.”

Etter rundt et år opphørte avtalen fordi selskapet ikke lenger hadde varer.

“Rundt halvannet år etter tok Frode Hope kontakt igjen, denne gangen som representant for Spirehagen, men da var toget gått hos oss,” skriver NorgesGruppen videre.

“Vi kjenner ikke igjen leverandøren det refereres til”, skriver kommunikasjonssjef Frederik Jahr i Rema i en e-post til Kapital. Det samme er tonen hos Bunnpris:

– Vi kan ikke finne noen tidligere avtale med hverken Spirehagen eller On Your Mind, sier innkjøper Geir Haugness, som riktignok ikke utelukker at det kan ha blitt levert til enkelte lokalbutikker.

Hope kan ikke fremlegge dokumentasjon på leverandøravtaler med disse kjedene. Det som skal ha foreligget, er en godkjenning av On Your Mind som leverandør, men uten spesifiserte leveringsvolumer. Hope sier at han ikke har tilgang til denne i dag. Han har lagt frem fire fakturaer til Bama fra 2013 og 2014.

– Det finnes ikke noen avtaler innenfor dagligvarer, hevder han.

Matvareselskapene avviser at det er normalt i bransjen å operere uten skriftlige avtaler. Og ingen av dem gir uttrykk for at det er aktuelt å tegne noen leverandøravtale med Spirehagen pr. i dag.

Tap og gevinster: Grafen viser årsresultatene til Spirehagen, sammenstilt med resultatene til Frode Hopes heleide Project Holding. Grafikk: Kapital

Røde tall

Både Bama og NorgesgGruppen viser til at de rett og slett ikke har behov for noen ny leverandør, fordi det ikke er noen vekst i markedet for spirer. Bama, som har en markedsandel på rundt 70 prosent innen frukt og grønt i Norge, oppgir sågar at etterspørselen synker.

Det Spirehagen faktisk landet, er en avtale med Coop. Men grønnsaksspirer er generelt ikke noen voldsomt lukrativ business her til lands, og det norske markedet er altså lite. Dermed har det blitt svært røde tall i regnskapene.

Kapitals sammenstilling viser at selskapet siden 2011 har levert akkumulerte underskudd på minst 27 millioner kroner. Omsetningen i samme periode har vært på under ti millioner.

Det verste underskuddet fant sted i det siste tilgjengelige regnskapsåret, 2017, da bunnlinjen viste et negativt resultat på over 13 millioner kroner. Dette medførte at selskapets egenkapital gikk tapt. Aksjonærene måtte inn med mer egenkapital i det som har blitt en stadig lengre rekke av nye emisjoner.

– Det er vel helt normalt for en bedrift i en oppstartsfase, sier Hope om den lange tapsrekken.

– Hvordan er likviditetssituasjonen?

– Vi er fundet av våre aksjonærer og har god likviditet, så det er ikke noe problem.

Godt betalt

En som likevel har tjent penger på Spirehagen, er Frode Berner Hope. Som styrets leder fakturerte han i 2017 selskapet 565.000 kroner for utførte tjenester dette året.

Hopes heleide selskap Project Holding eier også lokalet der Spirehagen holder til. Dette ble kjøpt i 2015, hvilket sammenfalt med en økning i leien sistnevnte måtte ut med. Spirehagen ble fakturert over 1,6 millioner i leie av Project Holding i 2017.

– Det bygget har vi påkostet mange millioner kroner. Det er helt fair og i henhold til hva som skjer i Moss og hos naboene. De som står bak bygget, skal ha ti prosent avkastning på kapitalen de har lagt inn, sier Hope.

– Bygget eies av styrets leder?

– Det er meg, sier han, men forteller at også andre investorer er inne i bildet.

Utover dette viser regnskapene at Hope mottok nærmere 1,2 millioner kroner i garantiprovisjon i forbindelse med emisjoner. Selskapet hentet dette året rundt 6,2 millioner kroner i ny egenkapital, hvilket betyr at provisjonsbeløpet utgjør nærmere en femtedel av den samlede kapitalforhøyelsen (se faktaboks) .

Totalt ser det ut til å ha gått snaut 3,4 millioner kroner fra Spirehagen til Hope bare i 2017, et beløp som overstiger selskapets samlede omsetning i perioden med rundt 600.000 kroner.

Project Holding oppnådde et positivt resultat på over én million kroner av omsetning på snaut tre millioner i 2017. Av andre inntekter enn fra Spirehagen sier Hope først at holdingselskapet hans tjener rundt 140.000 kroner i året på utleie av et annet kontorbygg, deretter det dobbelte av dette.

Kapital er kjent med at det har gått store penger fra Spirehagen til Hope og hans selskaper Project Holding og Offshore Charter i 2018 og 2019. Sistnevnte er et enkeltpersonforetak som, utover spirer, blant annet skal drive med utleie av cruisebåter. Det er snakk om flere millioner kroner, ikke inkludert husleien.

– Veldig interessant

Frode Berner Hope forteller at han har hatt lite med Spirehagen-emisjonene å gjøre, til tross for garantiprovisjonen. Men flere viser til nettopp ham for å forklare hvordan de kom inn i selskapet.

Grunnen til at Spirehagen holder hodet over vannet er likviditetstilførsel fra spesielt én aksjonær, Christian Henrik Christensen (61). Etter det Kapital kjenner til, har han alene spyttet inn minst 4,4 millioner kroner kun det siste halvannet året.

Totalt er det snakk om betydelig mer. Christensen dukker først opp i Spirehagens aksjonærlister i 2016. Beholdningen økte så betydelig året etter, før han ved utgangen av fjoråret sto oppført med 1,4 millioner aksjer i selskapet. Estimert kostpris på disse er rundt ti millioner kroner, basert på oppgitte emisjonskurser.

Jeg har tenkt at dette blir jeg med på, og så lar jeg det ligge og godgjøre seg inntil det blir bra
Anne Pernille Stange, Aksjonær

Christensen har også gitt selskapet betydelige lån. Hvor store deler av investorens beholdning som stammer fra gjeldskonvertering, er ikke kjent.

– Jeg kjenner Frode Hope fra før av. Jeg synes Spirehagen-caset er veldig interessant, sier Christensen, som ellers er svært ordknapp, utover at han mener at utsiktene for selskapet er lovende.

En annen som nylig har skutt inn penger er Anne Pernille Stange (63). Hun har investert gjennom aksjeselskapet Gemma, som også eier rundt ti prosent av industrikonsernet Stange Gruppen. Stange forteller at hun har kjent Frode Berner Hope i flere år og ble introdusert for Spirehagen gjennom felles kjente. Hun har stor tro på spirer som produkt.

– Jeg har tenkt at dette blir jeg med på, og så lar jeg det ligge og godgjøre seg inntil det blir bra, fordi jeg har stor tro på selskapet. Mer enn det har jeg ikke tenkt over dette i det hele tatt, sier Stange.

Selskapet har i dag noe i underkant av 20 aksjonærer. Basert på siste tilgjengelige emisjonsdata er deres aksjer samlet verdt rundt 33,6 millioner kroner.

Det er veldig lett å få noen til å komme opp med en halv million, én million, to millioner, og så bare bli med bare fordi de synes det er morsomt.
Frode Hope

Kaffeslabberas

Hope er åpen på at selskapet ikke hadde eksistert i dag dersom det ikke var for at enkelte aksjonærer hadde dratt lasset. I hvilken grad han har bidratt til å hanke disse inn til selskapet, er mindre klart.

– Dette er på mange måter en venners-venner-løsning. Dersom du snakker med aksjonærene, vil 90 prosent si at de har kjent Frode Hope lenge. Vi omgås også sosialt, sier han.

Prosessen omtales, av Hope, som “kaffeslabberas-aktig”.

– Jeg kjenner veldig mange mennesker, og det å skravle med noen ... Det er veldig lett å få noen til å komme opp med en halv million, én million, to millioner, og så bare bli med bare fordi de synes det er morsomt.

Han beskriver selv hvordan storaksjonær Christensen kom inn i bildet.

– Første gang Christian Christensen kom med, sitter vi og drikker kaffe. Jeg sier at jeg skal løfte et prosjekt. “Skal du være med?” Han er en investor som, hvis han skal være med, tar skikkelig del. Han orker ikke å sitte på to prosent her, to prosent der. Så vi sitter og skravler og lager et opplegg, og plutselig er han en del av Spirehagen og går inn med en god sum penger.

Spiselig: Spirer er grønt og næringsrikt. Det er imidlertid delte meninger om salgsutviklingen i segmentet her til lands. Foto: Dreamstime

Forvirring rundt produksjonen

Et springende punkt når det gjelder Spirehagen, er hva selskapet faktisk produserer og selger.

I fjor proklamerte Frode Berner Hope i bransjebladet Horecanytt at “pr. i dag leverer vi om lag 4–5 tonn i uka, men vi kan lett produsere 14–15 tonn”. Kapitals beregning av selskapets salgsvolum, basert på markedspriser og omsetning, gir imidlertid ikke noe i nærheten av et slikt salg.

Hope sier først at Spirehagens produksjon kan ha vært oppe i 4–5 tonn i uken i enkelte perioder. Deretter at det hele kan være basert på en misforståelse, at det han egentlig mente var at hele det norske markedet er på 4–5 tonn i uken.

I dag hevder Hope uansett at Spirehagen produserer rundt 1,5 tonn spirer i uken, men at han venter at dette vil øke ganske snart. Ifølge Hope har de nemlig en ny avtale på gang som vil tre i kraft i august. Med denne skal volumene nær bli doblet, hevder Hope, uten å ville spesifisere hvem de har inngått avtale med.

En utsettelse av nettopp denne avtalen skal også ha ligget til grunn for at informasjon som ble gitt i et brev til aksjonærene tidligere samme år heller ikke slo til.

“Vi har fortsatt som mål at selskapet skal gå i balanse måned for måned når vi ser 3. kvartal”, ble det da meldt.

– Det klarte vi ikke. Det hadde rett og slett å gjøre med den avtalen. Den ble utsatt, og det har vi valgt å gjøre selv, sammen med kunden, sier Hope.

Uklare investeringer

Et annet springende punkt når det gjelder Spirehagen, er hvor mye penger som egentlig har blitt investert i selskapets fabrikk. I et intervju med Moss Avis sier Frode Hope at de “nok” har investert 50 millioner kroner i anlegget i Moss.

Til Kapital sier Hope først at omtrent 18 millioner har gått til kjøp og opprusting av lokalet, mens resten av de 50 millionene er investert i maskiner. Verdien av maskinparken ser imidlertid ut til å ligge rundt åtte millioner kroner.

Hvordan dette går opp er et mysterium, og Hope ønsker ikke å legge frem dokumentasjon.

– Jeg trenger ikke det. Det er min påstand. Så kan du bare skrive rundt den, hva du vil.

Han viser deretter til det akkumulerte underskuddet gjennom selskapets levetid, og sier at det er brukt betydelig mer enn 50 millioner på selskapet totalt sett.

– Da snakker du mye over 100 millioner, sier han.

Ønsker å selge

Hva er så Hopes plan? Først å “angripe det nordiske markedet”. På sikt, selge sjappa. Ryktene vil ha det til at en utenlandsk investor kan være på vei inn, Hope på vei ut.

For den eksisterende virksomheten forteller Hope – fortsatt uten å ville legge frem underbyggende dokumentasjon – at de nesten doblet omsetningen fra 2017 til 2018, og at salget det inneværende året kommer til å bli enda bedre. Målet er først å gå i balanse måned for måned fra årets fjerde kvartal, deretter å oppnå et “solid overskudd” i 2021.

– Jeg er egentlig veldig fornøyd med tingenes tilstand. Vi jobber veldig aktivt, har en bedrift med flinke og produktive medarbeidere som leverer gode varer. Vi har en stor kunde som er veldig fornøyd med produksjonen de får, og vokser sakte, men sikkert. Jeg ser egentlig veldig lyst på fremtiden på vegne av aksjonærene våre, sier Hope.

Om Spirehagen til slutt vil lykkes, enten som frittstående selskap eller som del av noe større, får tiden vise. Ikke alle er like overbevist.

– Jeg har ikke noe særlig tro på at selskapet, slik det er skrudd sammen, vil lykkes. Det er ikke bare å hente penger hele tiden, det handler også om å drive riktig, sier en sentral kilde.

Finans

Informasjon om bruk av AI