IT-aksje klar for kursrevansj

Ateas toppledelse tror 2025 byr på bedre driftsmarginer enn i 2024. Det gir føringer om at selskapet kan komme opp med en kursstøttende førstekvartalsrapport 29. april. Kjøp!  

Publisert 11. apr.
Lesetid: 5 minutter
Article lead
+ mer
lead
Foto: Tom Atle Bordevik
Foto: Tom Atle Bordevik

Kortversjon

  • Ateas ledelse forventer forbedrede driftsmarginer i 2025 sammenlignet med 2024, noe som kan indikere en positiv førstekvartalsrapport og støtte for aksjekursen.
  • Selskapet har opplevd en sterk salgsvekst, men har også stått overfor utfordringer med bruttomarginer innen maskinvare, programvare og tjenester, mens optimisme fortsatt råder.
  • Investeringsanbefalingen for Atea peker mot kjøp, til tross for nøytrale vurderinger fra enkelte meglerhus, grunnet positive utsikter og lav motpartsrisiko, spesielt med offentlige kunder.
Kortversjonen er laget med kunstig intelligens og kvalitetssikret av våre journalister.

– Den sterke salgsveksten ble drevet av bedre markedsforhold og andre faktorer vi har fremhevet tidligere. Dette inkluderer nye rammeavtaler, økte offentlige forsvarsinvesteringer, utfasingen av Windows 10 i PC-fornyelser samt høy kundeinteresse for bærekraft, sikkerhet og AI-løsninger, uttalte toppsjef i Atea, Steinar Sønsteby, ved fremleggelsen av selskapets fjerdekvartalsrapport i vinter.

Selv om kvartalsinntektene endte på 10,6 milliarder kroner, en økning på nesten 13 prosent målt mot samme periode i 2023, viste tallmaterialet ellers press på selskapets bruttomargin etter marginnedgang innen forretningsområdene maskinvare, programvare og tjenester. 

Likevel råder det optimisme internt.

– Vi forventer at markedet for IT-infrastruktur vil fortsette å hente seg inn etter en syklisk nedgang og vende tilbake til en sunn veksttakt. Analysebyrået IDC spår at markedet for IT-infrastruktur vil vokse mellom seks og ti prosent i de nordiske og baltiske landene i løpet av 2025, står det svart på hvitt i fjerdekvartalsrapporten. Og best av alt – selskapet spår at marginene er på vei opp, med vekst i konserninntjeningen før renter og skatt allerede i første kvartal.

Skulle omsetnings- og marginspådommene vise seg å holde vann – noe vi tror vil skje – kommer førstekvartalstallene til å gi ubetinget støtte for selskapets aksjekurs. Kjøp!

Diversifiserte vekstdrivere   

– Atea er et av landets største IT-selskaper, og sammen med våre kunder og partnere bygger vi Norge med IT. Hos oss får du et heldekkende tilbud av produkter og tjenester. Vi hjelper deg med hele verdikjeden, fra behovskartlegging og rådgivning til utvikling, produkter og tjenester, drift og vedlikehold, heter det på selskapets hjemmeside. Atea har rundt 8.000 fast ansatte, og hovedvirksomhetsområdene er i Norden og de baltiske landene.

Etter en kurstopp sommeren 2021, i spennet mellom 160 og 170, handles Atea-aksjen i dag til nivåer rundt 130, noe som gir en markedsverdi for selskapet på nær 15 milliarder kroner.

Seneste års kursnedtur kan kobles til at hele teknologiindeksen på Oslo Børs har falt fra 2021-nivåer, i en fase der renten steg betydelig, noe som er hemmende for vekstaksjer generelt, herunder teknologiaksjer. Men Atea har i perioden også møtt egne operasjonelle motbakker. Innen maskinvare (hardware) og programvare (software) – som omtales under fellesparaplyen nettverksprodukter – har salgspilene utviklet seg i gal retning de siste kvartalene.

Men et bredt aktivitetsoppsving er så smått på trappene, spås det fra selskapsledelsen – støttet av bl.a. økte forsvarsbudsjetter både i Norden og Baltikum, Microsofts krav om oppgradering fra Windows 10 til Windows 11 innen utgangen av oktober 2025, muligheter innen kunstig intelligens og økt fokus på cybersikkerhet.

En fersk monsterkontrakt bekrefter et underliggende sterkt markedssentiment for hele bredden av Ateas tjenestespekter. I midten av februar ble det børsmeldt at Atea Danmark var blitt tildelt en treårig rammeavtale fra den danske stat, med en antatt kontraktsverdi på litt over fire milliarder danske kroner. Rammeavtalen inkluderer programvarelisenser, skyabonnementer og relaterte vedlikeholds- og rådgivningstjenester.

Siste tids offensive selskapsuttalelser bunner kanskje særlig i forventninger om et tiltagende behov for maskinvareoppgraderinger.

– Det har tatt lenger tid for kundene å tømme lagrene av nettverksprodukter. Men vi forventer at veksten kommer tilbake om ikke lenge. Spørsmålet er bare om det skjer i fjerde kvartal, eller i første eller andre kvartal neste år. Men det vil i hvert fall skje i løpet av 2025, uttalte Sønsteby ved fremleggelsen av selskapets tredjekvartalstall i oktober.

Går riktig vei: IT-infrastrukturmarkedet i Norden peker oppover, er det tydelige budskapet fra Steinar Sønsteby, toppsjef i Atea. Det lover godt også for selskapets aksjekurs. Foto: Iván Kverme

Kraftig forbedret kontantstrøm

Teknologiinvestorene analyserer ikke bare utviklingen i salgstall, driftsmarginer og løpende resultatevne. Særlig høyt på deres “vær på vakt”-liste står også utviklingen i den operasjonelle kontantstrømmen. Dette fordi det er viktig for selskaper i vekst, med tidvis store utestående kundefordringer, også å kunne vise til god kontantgenerering.

Hos Atea holder den interne likviditetsstyringen høy kvalitet. Kontantstrømmen fra driften endte på 2,2 milliarder kroner i fjerde kvartal, opp fra 1,6 milliarder kroner på samme tid i 2023. Dette er en adskillig forbedring, særlig målt mot tredje kvartal 2023, da den endte på minus 300 millioner kroner. Den positive likviditetsutviklingen bærer ikke bare bud om god internkontroll, som er viktig i en tid med så høye bankkredittrenter som nå, men viser også at prosjekter vinnes uten for rause motpartsbetingelser. Atea hadde ved siste årsskifte en likviditetsreserve på litt over seks milliarder kroner, et nivå som gir adskillig operasjonell og finansiell frihet inn i 2025.

 Av en konsernomsetning i 2024 på 54 milliarder kroner – der den norske andelen utgjorde vel 20 prosent – endte fortjenesten pr. aksje på 6,95 kroner. Legger vi til grunn økte omsetningstall, bedrede produktmarginer og interne produktivitetsforbedringer, er det høyst plausibelt å spå en fortjeneste pr. aksje for inneværende år mellom 7 og 7,50 kroner. På dagens kurser rundt 130  kroner gir det en estimert 2025-P/E på mellom 16 og 17. Dette er slett ikke utfordrende for et selskap med klare positive vekstutsikter – vekstutsikter som, sammen med ellers god underliggende inntjening, gir rammer for både tilbakekjøpsprogrammer og utbytte. 

For 2024 er det varslet et kontantutbytte i to runder, begge på tre og en halv kroner pr. aksje, tilsvarende en yield på fem prosent basert på dagens aksjekurs. Det er ellers i det øvre utbyttesjiktet, målt på tvers av sektorene på Oslo Børs.

 

Forsvarsboom: De nordiske forsvarsbudsjettene eser ut i takt med Donald Trumps tvetydige Nato-signaler. Det gir høyere faktureringsgrad hos IT-leverandørgiganter som Atea. Foto: Bloomberg

Lav motpartsrisiko

Kapital har selvfølgelig fått med seg at flere meglerhus, som Arctic Securities og SpareBank 1 SMN, “bare” har Atea på sine respektive hold-anbefalingslister. Carnegie opererer også med en nøytral anbefaling, der kursmålet settes til 132, men meglerhuset er likevel klar på at inntjeningsmomentet vil bedres når det nordiske IT-infrastrukturmarkedet snur – noe meglerhuset estimerer vil skje på et eller annet tidspunkt i andre halvår 2025 eller 2026.

Vi faller likevel ned på en klar kjøpsanbefaling på Atea og mener dagens inngangskurs på rundt 130 gir investorene gode gevinstutsikter til en ikke altfor høy risiko. De underliggende forretningssegmentene, som beskrevet over, er i en positiv brytningsfase, noe IDCs prognoser også bygger opp under når de spår gode vekstutsikter for markedet for IT-infrastruktur og relaterte servicetjenester i de kommende årene.

Bransjemessig står selskapet sterkt, med markedsandeler i sine kjernesegmenter på rundt 20 prosent. I motsetning til mange andre IT-foretak, har Atea et høyt innslag av offentlige kunder. Godt over seks av ti omsetningskroner genereres årlig fra offentlige motparter, noe som viser at både nye og eksisterende Atea-investorer slipper å engste seg for støyende kundenedskrivninger. Den såkalte motpartsrisikoen er lav – et viktig moment i litt usikre økonomiske tider som nå.

Verdsettelsen er langt fra krevende, og selv forsiktige økninger både i omsetnings- og marginnivåer gir raskt fallende P/E-multipler, som beskrevet over. Selskapets dollareksponering er i praksis lik null – et moment som i seg selv kan trigge større investorinteresse i en tid der mer nordiskbaserte selskaper sannsynligvis får mer oppmerksomhet utover i 2025. 

Kjøp!

Finans

Informasjon om bruk av AI