Wall Street i rødt –  flyaksje faller etter tollgrep

Bankfesten fortsetter på Wall Street etter at flere storbanker la frem sine kvartalstall tirsdag

Publisert 15. apr. | Oppdatert 15. apr.

Saken oppdateres gjennom handelsdagen.

New York-børsen steg fra start tirsdag og fortsatte oppgangen i ettermiddagstimene. I dagens siste handelstimer har de toneangivende indeksene stått i rødt. De selskapsspesifikke nyhetene som preger markedet tirsdag er storbankene. 

Slik står det til med de ledende indeksene på Wall Street i 21-tiden:

Samleindeksen S&P 500 faller 0,1 prosent til 5.404,39 poeng, mens industriselskapenes indeks Dow Jones faller med 0,2 prosent til 40.459,16 poeng. Teknologitunge Nasdaq er også ned 0,1 prosent hittil til 16.816,28 poeng. 

Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten er på 4,33 prosent mens VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen, faller 6,2 prosent til 29,97. Indeksen måler forventede svingninger i S&P-500 indeksen de neste 30 dagene, basert på opsjonshandel.

Prisen for et fat nordsjøolje handles til 64,72 dollar fatet, ned 0,1 prosent siden midnatt. Oljeprisen for et fat med WTI-olje handles til 61,45 dollar ned 0,1 prosent.

Flyaksje faller

Kina har beordret sine flyselskaper til å stanse mottak av nye fly fra Boeing og slutte å kjøpe flydeler fra amerikanske leverandører, skriver Bloomberg.

Dette skjer som gjengjeldelse etter at USA, under president Trump, har innført tollsatser på opptil 145 prosent på kinesiske varer.

Markedet svarer med å sende Boeing-aksjen ned 1,8 prosent.

Finanskjemper slo konsensus

De amerikanske storbankene åpnet resultatsesongen i USA, hvor Bank of America la frem sine tall for første kvartal tirsdag. Kort tid etter kvartalspresentasjonen steg Bofa-aksjen over 4 prosent, og ligger rundt samme nivå i 21-tiden. 

Banken fikk et resultat på 0,9 dollar pr. aksje, godt over forventningene på 0,81 dollar pr. aksje. Omsetningen var på 27,51 milliarder dollar, mot ventede 26,99 milliarder dollar. 

Bofa-sjefen, Brian Moynihan, sa at forbrukerne fortsetter å bruke penger samtidig som de opprettholder sunne kredittprofiler.

– Men vi står potensielt overfor en økonomi i endring, advarte Moynihan videre, skriver MarketWatch.

Citigroup la også frem tall tirsdag, som kunne vise til høyere inntjening enn forventet. Banken hadde en omsetning på 21,60 milliarder dollar mot ventede 21,29 milliarder dollar. Inntjening per aksje var på 1,96 dollar, mot estimatet på 1,85 dollar.

Aksjen stiger 3,2 prosent.

Kursnedgang etter tallslipp

Legemiddelgiganten Johnson & Johnson opplever kursnedgang etter at selskapet la også frem sine kvartalstall tirsdag. 

Selskapet, som slo konsensus, opplevde økt salg med 2,4 prosent sammenlignet med fjorårets første kvartal. Omsetningen var på 21,9 milliarder dollar, mot ventede 21,6 milliarder dollar. 

Johnson & Johnson-aksjen faller til tross for positivt resultat ned 0,4 prosent.

Sirkus Trump

Analysesjef Petter Slyngstadli i Norne Securities mener det er rart at USA ikke er mer målrettet med hensyn til å temme handelsbalanseunderskuddet, og identifiserer sektorer der de har et fortrinn og der ønsket om å ta produksjonen «hjem» har et slags rasjonale.

– Trumps plan, eller mangel på en slik, virker ikke rasjonell i dag. Det er helt uforståelig at de ikke har gått gjennom dette på en bedre måte. Nå lever vi i en verden hvor en tweet fra Det hvite hus styrer markedet, sier analysesjefen til Finansavisen.

DNB Markets skriver i en rapport at nyhetsbildet fra Trumps USA er preget av kaos og politisk desorientering.

«Da gjengjeldelsestollen ble innført – ikke som svar på faktiske tollsatser, men for å ramme land med handelsoverskudd – ble det klart for meg at det manglet én overordnet strategi. Ezra Klein beskriver det treffende: Trump følger ingen én plan – han samler mange, ofte motstridende», understreker DNB Markets