
ABGs ukjente toppsjef: – Aksjene mine har syv- eller åttedoblet seg
– Det var en lykke at DNB kjøpte Carnegie. Nå har vi hele markedet for oss selv, sier Jonas Ström, som nå ruller ut private banking – med dollartegn i øynene
Det kunne knapt vært lenger fra livet han lever i dag og barndommen når det kommer til spenn for svensken Jonas Ström. Finanstoppen vokste opp med moren og to eldre halvsøstre i en leid leilighet utenfor Göteborg. Det var aldri en krone til overs.
I tiårsalderen, da fotballaget IFK Göteborg vant UEFA-cupen, drømte han om å bli proff fotballspiller, selv om han ikke hadde noe talent som utmerket seg. Som 15-åring ville han bli bilmekaniker, som “alle” de andre. Men så flyttet familien til stan, hvor han traff folk som ville opp og frem. Det ble økonomistudier på “handels” i Göteborg og jobbstart i prestisjefirmaet McKinsey.
Oppholdet i McKinsey ble kortvarig og mislykket. Men karrieren i finans har likevel vært lang og vellykket for mannen, som nå er konsernsjef i meglerhuset ABG Sundal Collier, og knapt er skrevet om i norske medier.
Nå skal Ström fri til en økonomisk verden langt fra slik han hadde det selv i oppveksten utenfor Göteborg. Han skal rulle ut Private Banking i Sverige, som skal hjelpe rike til å bli enda rikere, og det skjer først i Stockholm.

Gillar norrbaggar
Kapital møter Ström i ABGs fasjonable kontorlokaler i Via i Oslo. Vi er litt for tidlig ute. Svensken veiver oss inn på møterommet, hvor han snakker i telefonen. På bordet står et halvtom Cola-flaske.
Konsernsjefen er rask med å legge på og rekker frem labben med et stort smil. Skinnet av stiv, corporate-svenske enkelte bilder av ham gir uttrykk for, forsvinner raskere enn Donald Trump klarer å komme med en ny bombe som sender sjokkbølger ut i markedet.
Nordmenn passer lynnet mitt bra. Det går fort. Det er ingen rariteter.
– Nordmenn passer lynnet mitt bra. Dere er direkte. Jeg synes det er fantastisk bra. Det går fort. Det er ingen rariteter, sier Ström på svensk.
– På hils med flyverter
Ström rager drøye 180 cm over bakken, manken er tett og grå. Han er kledd i mørk dress, hvit skjorte og slips. Samme morgen har han kommet med fly fra Stockholm, noe Ström gjør titt og ofte, gjerne frem og tilbake på dagen.
– Jeg er på hils med flere flyverter. Det er hyggelig å bli gjenkjent. Jeg skal tilbake til Arlanda i kveld igjen, sier han.
Dagen etter er nemlig en milepæl i Stockholm. Da lanseres meglerhusets Private Banking-satsing med en fest på den prestisjefylte restauranten Operakällaren, og som har stjerne i Michelin.
Bygget om Operakällaren
Nå frir altså meglerhuset til atter nye kundegrupper og lokker med at de kan hjelpe til å få klientenes kapital til å yngle, samtidig som de skal gi enda mer klingende mynt i egen kasse. Da holder det ikke å ta noen telefoner og sette inn noen annonser. Ström og teamet, som nå teller 12 og frir til Private Banking-segmentet, har slått på stortrommen.
– Vi får bygge om Operakällaren for en kveld. Det har aldri hendt i deres 150 år gamle historie.
– Vi får bygge om Operakällaren for en kveld. Det har aldri hendt i deres 150 år gamle historie.
– Hvor mye måtte dere bla opp for det?
– Det var ikke penger, men overtalelse. Vi lager rett og slett en irsk pub i Operakällaren. Om det er dyrt, vet jeg ikke. Det er well spent. Det er en liten klikk mennesker som er invitert og får spre ordet, og Kapitals lesere får vite om det her.

Profil
Navn: Jonas Ström (53), konsernsjef i meglerhuset ABG Sundal Collier Skilt, tre gutter på 15, 21 og 23 år samt golden retriever-tispen Juni.
Aktuell fordi: ABG har startet Private Banking i Sverige. Skal også rulles ut i Norge.
Viktigste milepæl: – Det definerende øyeblikket da jeg i november 2008 ble arbeidsledig etter at vi bestemte oss for å legge ned hedgefondet vårt. På det tidspunktet hadde vi to små barn og stort huslån. Da lærte jeg at det bare gjelder å ta tak og søke jobb der det fins. Dette er noe jeg sier til studenter på karrieredager. Jeg fikk jobb som kredittanalytiker hos Öhmans. Det var via den jobben at jeg ble kontaktet av ABG.
Beste investering: – ABG-aksjen. Det er snakk om en syv- eller åttegangeren av pengene hvis jeg skulle ha solgt i dag, men det har jeg ikke tenkt å gjøre.
Dårligste investering: – To pre-IPO-er i 2021, altså unoterte investeringer. Begge selskapene er nå konk. Det var ganske store beløp.
Best på: – Å få ting til å skje. Jeg er en doer og er god til å få folk til å dra i samme retning.
Dårligst til: – Jeg er en ekstremt ussel taper og får for eksempel ikke bli med på spill med familien. Jeg kan heller ikke se IFK Göteborg spille kamper.
Min hverdag: – Jeg står opp ganske tidlig og er ikke først på jobben. Jeg starter dagen hjemme og leser mye, nyheter og tidsskrifter, og oppdaterer meg på hva som har skjedd og reflekterer litt. Noen ganger blir jeg sittende for lenge, fordi noe fester seg. Etterpå tar jeg Juni til “dagis”, hunde-kindergarten, hvis ikke noen andre har gjort det. Dagene er stort sett fylt med møter. Jeg elsker å pitche ideer og snakke om hvordan vi kan vinne kundenes tillit. Lager mat hjemme hvis jeg har barna – egentlig bare han på 15 år. De andre klarer seg selv.
Hobby: – Alpint og løping. Jeg har et sted i Åre. Senest i påsken var vi der. Jeg har overtro på egne fysiske evner. Jeg har vært skadet litt for mye de siste årene. Løping er en bra ventil. Jeg kan ikke ha pulsklokke – det er ikke bra for konkurransehjernen min.
Marked på 15–20 mrd.
Det er ikke tilfeldig at det er hos söta bror nysatsingen rulles ut først.
– Sverige er mer modent enn Norge når det kommer til det å kjøpe investeringsrådgivning. Det har sannsynligvis å gjøre med vår lange tradisjon for sparing i aksjer og fond, sier Ström.
– Dette er et kjempemarked. Vi snakker om tilgang til honorarkroner i størrelsesorden 15 til 20 milliarder kroner, altså inntektene fra alle Private Banking-tjenester. Det er et like stort marked som alt det ABG har tilgang til i Sverige i dag, sier han og tegner to virtuelle kaker på møtebordet.
– Hvilke mål har dere for hva dere skal tjene på dette?
– Det har vi ikke kommunisert.
ABG skal tilby en slags à la carte-meny, hvor man kan velge produktene man ønsker.
– Det er det ingen som har tilbudt før.

Passet ikke inn i McKinsey
Vi skrur tiden tilbake til barndommen med mor og to eldre halvsøstre. Han beskriver oppveksten som bra med en varm og omtenksom mor som alltid prioriterte barna. Det at det var sparsomt med penger, har delvis bidratt til at han er der han er i dag.
– Det førte til en vilje til å lykkes og et sterkt konkurranseinstinkt, sier finanstoppen.
På 1990-tallet gikk Ström ut med toppkarakterer fra Handelshögskolan ved Göteborgs universitet og begynte i McKinsey.
– Jeg trodde det skulle bli superkult. Det ble det absolutt ikke. Jeg sluttet etter et halvt år.
– Jeg trodde det skulle bli superkult. Det ble det absolutt ikke. Jeg sluttet i McKinsey etter et halvt år.
– Hva gikk galt?
– Det passet meg ikke å bli presset inn i en mal – eller en sømløs fabrikk – som McKinsey er. Det første en partner gjorde da jeg ga ham en presentasjon jeg hadde jobbet mye med, var å plukke ut stiftene og bytte dem med papirklyper. Jeg liker regler, men ikke saker som ingen kan forklare meg hvorfor er viktige, sier Ström.
Den unge mannen hadde også et jobbtilbud fra Robur, Sveriges største fondsselskap som eies av Swedbank. Den stillingen var besatt i mellomtiden, men de ga ham ansvaret for et råvarefond, som var helt out of fashion på det tidspunktet på slutten av 1990-tallet.
– Syv- eller åttedoblet i verdi
For 14 år siden ble svensken headhuntet til det norske meglerhuset ABG Sundal Collier
, hvor han raskt steg i gradene. Fra 2019 har Ström vært konsernsjef for de 345 ansatte – hvorav omtrent halvparten er partnere – og som er fordelt på kontorer i åtte land.I tiden som “ABG'er” har han – i likhet med mange andre i meglerhuset, og som Kapital har skrevet om – selv tjent solid på aksjer i det lille børsnoterte meglerhuset som i skrivende stund har en markedsverdi på rundt 3,5 milliarder kroner.
– Pengene har vel syv- eller åttedoblet seg i verdi, sier 53-åringen.
Ifølge årsrapporten til meglerhuset hadde han en fast godtgjørelse på 8,2 millioner kroner i 2024. I tillegg hadde han ulike variable kompensasjoner.

Knut Brundtland: – Forretningstalent og tillitsskapende evner
– Vi la merke til Jonas fra første stund hos oss, sier Brundtland, tidligere konsernsjef og nå styreleder.
– Han er en mann som kundene vet å sette pris på, og som får gjentatte oppdrag. Kombinasjonen av forretningstalent og tillitsskapende evner er avgjørende for å lykkes i vår business kommersielt, men det er også det vi trenger i våre lederfunksjoner, sier Brundtland.
– Jonas hadde en rask karriere hos oss i Sverige – via corporatesjef til Sverige-sjef til konsernsjef. Vi liker aller best å rekruttere våre ledere fra egne rekker, og Jonas er et godt eksempel på at denne strategien fungerer, sier han.
Styrelederen tilføyer:
– Toppledelsen hos oss får stadig nye ansvarsområder ettersom firmaet utvikler seg gjennom nye produktområder og geografier. Dette krever tilpasningsdyktige og fleksible personligheter, noe Jonas representerer i fullt monn.
– Enorm interesse
Tilbake til Private Banking-satsingen. Meglerhuset har allerede fått napp hos noen kunder.
– Det kommer så klart til å ta litt tid. Folk skal flytte over penger. Man tar ikke alt på en gang. Vi har hatt en enorm interesse på forhånd, sier Ström.
– Hvor mye fri investeringskapital må man ha for å kunne bli kunde?
– Fem millioner kroner. Det fins 100.000 i Sverige som har fem millioner pluss i fri investeringskapital. En stor majoritet av disse har allerede en Private Banking-avtale. Vi trenger 500 av disse for å gå break even. Får vi 1.500 kunder, er vi kjempelønnsomme, sier han uten å ville røpe måltall.
– Hva kan ABG tilby som andre leverandører av Private Banking-tjenester ikke allerede tilbyr i dag?
– ABG har en kjempefordel fordi vi er uavhengige. Jeg har jobbet i storbank selv og vet at de store aktørene stort sett bare tilbyr egne produkter til kunder innen Private Banking, reklamerer han for satsingen, som etterhvert også skal tilbys i Norge. Det er ikke bestemt når.

– Ikke løse med et First Price-tilbud
På spørsmål om hvor marginene ligger innen Private Banking, svarer Ström at det er mangefasettert.
– Kort sagt tjener man på god rådgivning. Da får man fornøyde kunder som blir, og en forvaltet kapital som stadig vokser. Vi er sikre på at vårt tilbud med høy kvalitet og transparent prising – noe ikke alle tilbyr – vil bli godt mottatt. Prislisten på for de ulike tjenestene er individuell.
– Til og med det amerikanske selskapet Vanguard har begynt med Private Banking. De bruker indeksfond og AI, og er litt sånn First Price-tilbyder, hvis man kan kalle det det. Hvor blir marginene etter hvert?
– Det finnes allerede. Avanza og Nordnet har det. Vi henvender oss til en klikk som etterspør mer informasjon eller råd, støtte – altså virkelig kvalifisere rådgivning – og som vil lære seg og vil ta utdannede beslutninger selv. Noen kunder som kanskje har litt mer kapital, har bygd opp en formue og har barn, som ikke er interessert i økonomi, da vil de ha hjelp til å forberede det. Alt det der kan du ikke løse med et First Price-tilbud, sier han.
Vi henvender oss til en klikk som etterspør mer informasjon eller råd, støtte – altså virkelig kvalifisere rådgivning – og som vil lære seg og vil ta utdannede beslutninger selv.
Ström mener det er mange som er misfornøyde eller i hvert fall ikke superimponerte, med Private Banking-tilbudet de nå får av banken sin.
– De bytter kanskje ikke helt, men tester litt et annet sted, for eksempel hos ABG. Jeg er selv kunde i vår egen Private Banking, sier han om hvordan han forvalter sin egen formue.
Kjøpsanbefaling
I vinter anbefalte Kapital å kjøpe ABG-aksjen. Overskriften var “Megleraksje med lukrativ oppside”. Da var fjerdekvartalstallene lagt til grunn. I skrivende stund står kursen i 6,6 kroner, og er ned med samme tall i prosent siden nyttår. Det var i begynnelsen av april, at Ström la frem tallene for første kvartal for utbytteaksjen.
I første kvartal var inntektene 407 millioner kroner, så vidt over tilsvarende periode i fjor, mens resultatet før skatt endte på 66 millioner kroner, ned omtrent 12 prosent fra vintermånedene i 2024.

Ekteskapet røk
– Hvor er skinnarmbåndet du pleier å ha på deg på resultatpresentasjoner?
Ström drar opp skjorteermet.
– Det var oppmerksomt. Jeg skulle hatt det på i dag, men jeg fant det ikke. Jeg har fått det av hun som snart er min eksfru. Vi er gode venner, og var sammen med barna i påsken. Et ekteskap er mangefasettert, og ikke like lett å fikse som mye i business, sier han, og blir litt ettertenksom.
– Det at jeg jobbet døgnet rundt og ikke klarte å slippe jobben, var dårlig for relasjonen vår. I ettertid tenker jeg at jeg var helt blind.
Det at jeg jobbet døgnet rundt og ikke klarte å slippe jobben var dårlig for relasjonen vår. I ettertid tenker jeg at jeg var helt blind.
En børsnotering er trukket
– Hvordan påvirker urolighetene i markedene ABG?
– Vi bruker veldig lite tid på å prøve å spå hva Trump skal finne på. Det påvirker butikken på kort sikt, både positivt og negativt. Det positive er at kurtasje på meglertjenester går opp. Det blir mer handel. Folk flytter på porteføljene sine. Når det er volatilt, pleier meglerdelen å gå litt bedre. Men hvis det varer over en lang periode, er ikke dette tilstrekkelig til å kompensere for bortfall av for eksempel børsnoteringer, sier han.
Ström forteller at en børsnotering i Sverige er trukket.
– Best case nå er at visse ting blir forskjøvet. Oppkjøp og fusjoner er mye mer stabilt. Men på marginen er ikke det området immunt. Det som fremdeles er veldig sterkt, er obligasjonsmarkedet. Det man må huske på, er at det er ikke en økonomisk krise, selv om det er en politisk krise. Men vi håper jo alle at dette roer seg. At Trump kommer til fornuft. Kundene er rolige, sier han.
Det som fremdeles er veldig sterkt, er obligasjonsmarkedet.
– ABG er i åtte land. Er det planer om å ekspandere?
– Nei, men vi ser muligheter til å vokse gjennom visse produkter, som DCM i Tyskland, altså selskapsobligasjoner i Tyskland, forklarer han.
ABG har kontor i Frankfurt.
Ser på politikerne med uro
– Hva er de største forskjellene mellom Norge og Sverige, synes du?
– Jeg vil ikke begi meg inn i en politisk debatt, men det er klart som svenske lurer man på hva som skjer. Er det slik at man som politiker kan tillate seg å ta beslutninger som ikke er rasjonelle? Og er det fordi man har bygget opp en stor formue i et oljefond? Vi vet jo at utfallet av skattepolitikken som nå føres vil lede til minskede skatteinntekter over tid fordi bedrifter legges ned, flyttes ut av landet eller rett og slett ikke blir noe av.
Engasjementet pipler under overflaten. Men Ström har lært å beherske følelsene sine i business. Det går ikke alltid like bra privat, og særlig ikke når konkurransehjernen blir trigget.
Vi gjorde jo samme feil i Sverige på 70-tallet. Utfallet av denne politikken er sikker.
– Vi svensker ser på dette med en viss uro. Det er litt skummelt. Den svake norske kroner drar med seg den svenske kronen. Nå skal jeg ikke overdrive dette, men jeg synes det er veldig synd at mange flinke, kompetente folk flytter, eller la være å starte bedrifter. Vi gjorde jo samme feil i Sverige på 70-tallet. Utfallet av denne politikken er sikker. Det er ingen betraktning.
Større risikoapetitt
En annen observasjon er risikoapetitten, som Ström opplever som mye større i Norge enn i Sverige.
– Nordmenn er veldig gode til å være direkte, og tilpasse seg raskt etter nye situasjoner. Kanskje kommer det av naturen, som er røffere. Kommer det en stor bølge fra babord, da må du styre unna den. Du kan ikke stå der, og analysere på ombord hva du skal gjøre. Svensker er kanskje litt mer ettertenksomme og skal analysere – det er slik man har gjort det i vårt nedarvede bondesamfunn.

Føler seg som en rørlegger
Mye av Ströms hverdager går også med til å løse problemer for å få ABG-maskineriet med store summer og krevende kunder til å gå så smidig som mulig, så mest mulig penger renner inn.
– Jeg kjenner meg som en plumber. Det høres negativt ut, men det kan være veldig positivt. Man får løse ting for folk som ikke har fått til noe, eller så er det reelle problemer som vi må ta tak i. Noe av det vanskeligste jeg har vært borti, var da vi akkurat hadde flyttet inn i nye lokaler i Stockholm. Det var to uker før pandemien brøt ut.
Privat har Ström støtt på et problem han ikke riktig har fått has på. Han er som sagt i skilsmisse med sin fru gjennom mer enn 30 år. Nå må svensken servere hverdagsmat til minstemann annen hver uke når han kommer og bor i huset til på fasjonable Lidingö, nordøst for Stockholm sentrum.
– Jeg kan bare lage langtidsstekte saker. Jeg kan bare tre hverdagsretter. Det blir mange varianter over dem – kylling med ris, kjøttboller og pasta – sånn at det virker som om det er et bredt repertoar.

“Alle trodde man kunne bli rik”
Sønnen på 21 jobber på marinaen til seilerkjendisen Gurra Krantz, som var med på Whitbread Round. Han eldste på 23 leser til å bli sivilingeniør på KTH i Stockholm.
– De er interessert i aksjer og finans, og synes det er kjempegøy å lese og investere selv. Jeg var eldre enn dem da jeg kjøpte min aksje. Jeg var i 20-årene. Det er ganske sent. Jeg kjøpte Ericsson. Det var på 90-tallet, da alle trodde så fort man kjøpte teknologi og telekom, så kunne man bli rik. Meg selv inkludert. Jeg var med hele veien opp og hele veien ned med Ericsson, sier han med en liten latter.
– Jeg solgte på ett av de verste tidspunktene, i 2002. Det ble et lite pluss. Uansett var det en nyttig lekse.
– Hvor lenge skal du holde på som konsernsjef i ABG?
– Det vet jeg ikke. Det er ikke opp til meg. Jeg synes dette er veldig gøy. Det er veldig mange som har vært sjef i ABG, som slutter å være sjef, men som blir i ABG. Det er litt av ABG-familien. Jeg er livredd for å komme for langt fra forretninger. Den dagen jeg gjør det, er jeg ikke relevant.

Penger på båt
På veien ut ser vi på noe av kunsten til medgründer Jan Petter Collier. Både han og styreleder Knut Brundtland, er kjent for å øse ut penger på både vin og kunst. Konsernsjef Ström følger ikke den strømmen.
– Jeg liker biler, og å kjøre fort.
Jeg liker biler, og å kjøre fort.
Dog er han ikke like bilgal som den tidligere ABG’eren Arne Fredly, som har fått anslått å ha en bilpark verdt 400 millioner kroner. Han har en Audi S6 e-tron.
Til slutt får vi ut av Ström hva han egentlig bruker penger på.
– Det er båt.
– En båt? Er det alt du vil si?
– Det er en motorbåt. Den er stor nok til at hele familien kan dra på ferie i den svenske skjærgården om sommeren.