– Forsvarssykluser tar tid – og denne har så vidt begynt

I dette analytikerkræsjet argumenterer Niclas Gehin i DNB Carnegie for at Kongsberg Gruppen er for høyt priset – selv med optimistiske forutsetninger. Vidar Skogset Lyngvær i Danske Bank viser på sin side til at oppgangssykluser i forsvarsindustrien er langvarige, og mener selskapet vil overgå markedsforventningene.

Publisert 27. mai | Oppdatert 27. mai
Article lead
+ mer
lead
Geir Håøy, konsernsjef i Kongsberg Gruppen Foto: Eivind Yggeseth
Geir Håøy, konsernsjef i Kongsberg Gruppen Foto: Eivind Yggeseth

Med en markedsverdi på rundt 300 milliarder kroner har Kongsberg Gruppen i løpet av få år seilt opp som det tredje mest verdsatte selskapet på Oslo Børs – kun slått av Equinor og DNB.

Det kan være fristende å spørre om toget nå har gått, men konsensus justeres stadig opp. Og de som har vært så heldige – eller dyktige – å investere i aksjen, kjenner kanskje på en viss høydeskrekk.

Forventningene til selskapet er høye: Ifølge analytikerkorpset ventes omsetningen å øke fra snaue 49 milliarder kroner i 2024 til over 77 milliarder i 2027. EBIT-marginen, som var 13,3 prosent i 2024, er ventet å stige gradvis til 14,6 prosent i 2027.

Kongsberg Gruppen har tre divisjoner: Maritime, Discovery og Defence & Aerospace. Til tross for at alle leverer godt, er det sistnevnte som får klart mest oppmerksomhet. Kanskje ikke unaturlig i en tid hvor Europa skal ruste opp. Og det er kanskje her nøkkelen ligger når aksjen skal vurderes: Hva kan EUs ReArm Europe-plan bety for selskapets lønnsomhet?

Selg!

Analytiker Niclas Gehin i DNB Carnegie har en salgsanbefaling på Kongsberg Gruppen med kursmål 1.250 kroner.

Foto: Iván Kverme

– Aksjen var vårt toppvalg ved inngangen til fjoråret, og vi er imponert over veksten de siste årene – og vekstutsiktene fremover. Likevel mener vi at prisingen nå har kommet for høyt i forhold til selskapets vekstmuligheter.

– Vi har sett flere eksempler gjennom historien på at selskaper med høy vekst og uvanlig sterke vekstutsikter har en tendens til å få en for høy prisingsmultippel før markedet finner et mer nøkternt nivå. Vi så en lignende eufori i Novo Nordisk i fjor, etter mange år med formidabel vekst. Aksjen handlet da til en P/E-multippel nær 40. I dag er aksjekursen mer enn halvert, og selskapet handles til P/E 13. Den underliggende veksthistorien er fortsatt sterk, men euforien – og momentumtraderne – er borte.

– Det samme kan sies om Tomra i 2022 – og tidligere Scatec, Nel og flere andre. Fellesnevneren er at de langsiktige driverne er gode, men at prisingen løp fra de fundamentale forholdene.

– Selv med optimistiske forutsetninger – inkludert forsvarsbudsjetter tilsvarende 3,5 prosent av BNP i hele NATO, marginforbedringer og økt markedsandel – mener vi fortsatt at veksten ikke kan forsvare den nåværende multippelen.

– Både Maritime og Discovery har solid vekst, men med tanke på at salg til europeisk forsvar kun utgjorde 20 prosent av konsernets inntekter i 2024, mener vi det finnes andre forsvarsaksjer som gir en rimeligere eksponering mot europeisk opprustning.

Kjøp!

Analytiker Vidar Skogset Lyngvær i Danske Bank har en kjøpsanbefaling på Kongsberg Gruppen med kursmål 1.800 kroner.

Foto: Danske Bank

– Vi ser fortsatt betydelig oppside i Kongsberg Gruppen, og peker på en megatrend innenfor global opprustning kombinert med et klart kvalitetsstempel. Opprustningssykluser kan vare i over ti år, der forsvarsbudsjettene mer enn dobles sammenlignet med mer “normale” perioder. Et historisk eksempel er perioden 1949–1958 under Koreakrigen, da NATO-landene i Europa i snitt brukte hele 7 prosent av BNP på forsvar.

– Spørsmålet er om vi så vidt har startet en ny syklus. Konsensus har hatt vansker med å holde tritt med aksjens utvikling de siste to årene, drevet av enorm vekst, sterk marginutvikling – og en aksjekurs som stadig stiger.

– Verden har endret seg siden selskapet i juni 2024 lanserte ambisiøse mål om 120 milliarder kroner i inntekter og 15 prosent EBIT-margin. Nå snakker man ikke lenger om å øke forsvarsbudsjettene til 2 prosent – men til det dobbelte. I tillegg har Kongsberg Gruppen signert nye kontrakter verdt nær 100 milliarder kroner. Historisk har selskapet levert resultater som ligger 25 prosent over egne guidinger. Vi tror det er betydelig rom på oppsiden også denne gangen.

– Vårt kursmål tilsvarer en P/E-multippel på 38 i 2027, og det er åpenbart høye forventninger. Likevel mener vi at konsensus undervurderer utsiktene, og at det feilaktig estimeres at book-to-bill raskt vil falle ned mot 1.0x. Ett eller to år over 1.5x, og positive estimatrevisjoner kan komme haglende. Forsvarssykluser tar tid – og denne har så vidt begynt.

Bli automatisk varslet om
Analytiker-kræsjet
Bruk Finansavisen-appen
for iOS og Android
Finansavisen
Analytiker-kræsjet
Equinor-analytiker ser…
Finans

Informasjon om bruk av AI