<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Grensehandelen økte, men fortsatt lavere enn før pandemien

Grensehandelen tok seg opp etter at alle reiserestriksjonen ble fjernet i februar 2022, men for fjoråret var den likevel lavere enn før pandemien.

  Publisert 24. feb. 2023 kl. 09.19
  Oppdatert 24. feb. 2023 klokken 15.41
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 367 ord
  STERKERE PRISVEKST: I Sverige. Her fra Strømstad. Foto: Eivind Yggeseth

  Nye tall viser at nordmenn grensehandlet for 10,4 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i 2022, melder Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette var mer enn en fire- og femdobling fra de to foregående årene. 2020 og 2021 var preget av strenge reiserestriksjoner, og dette dempet grensehandelen kraftig.

  – Da alle reiserestriksjonene ble fjernet 12. februar i fjor, ble det igjen satt fart i grensehandelen, men nordmenn handlet mindre over grensen enn det som var vanlig før utbruddet av pandemien, sier seniorrådgiver Kristin Aasestad i SSB.

  Mer penger per tur

  I løpet av fjoråret reiste nordmenn på nesten 5,7 millioner dagsturer til utlandet. Dette var naturlig nok langt flere enn i årene med pandemi, men betydelig færre enn hva som var vanlig før pandemien. Handlebeløpet ble redusert med 35 prosent i 2022 sammenlignet med 2019, samtidig som tallet på dagsturer til utlandet gikk ned med 41 prosent i samme periode.

  Nordmenn brukte mer penger på hver handletur over grensen enn vi gjorde før pandemien. I gjennomsnitt brukte nordmenn 1.690 kroner på hver handletur i 2019, mens dette var økt til 1.835 kroner i 2022.

  – En forklaring på hvorfor nordmenn bruker mer penger på hver handletur, kan ha sammenheng med den kraftige prisveksten på dagligvarer i Sverige og ikke nødvendigvis at nordmenn putter mer i handlekurven, sier Aasestad.

  Nesten bare Sverige

  Nordmenn grensehandlet stort sett i Sverige – og kun 2,7 prosent av handlebeløpet på dagsturer til utlandet ble brukt i andre land.

  Strömstad har årevis vært det største reisemålet for grensehandel. I 2022 la nordmenn på dagsturer igjen nesten 6 milliarder kroner der, og dette tilsvarte 58 prosent av all grensehandel. På andreplass fulgte Charlottenberg med 13 prosent av handelen.

  Bekymring

  Virke mener grensehandelen igjen er på et nivå hvor det kan gå ut over omsetning og arbeidsplasser i varehandelen og næringsmiddelindustrien.

  – Vi er langt fra overrasket over disse tallene. Økt grensehandel etter gjenåpningen for ett år siden var ventet. Samtidig mener vi myndighetene har en litt vel avslappet holdning til at grensehandelen nå øker igjen, sier Bendik Solum Whist, bransjedirektør for dagligvare i Virke.

  NHO Mat og Drikke mener det er lite som tyder på at regjeringen vil klare å oppfylle ambisjonene fra Hurdalsplattformen om å redusere grensehandelen.

  – Arbeidet går altfor sakte, sier adm. direktør Petter Haas Brubakk.

  (NTB)