<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

PepsiCo starter resultatsesongen

PepsiCo la tirsdag frem overraskende sterke topp- og bunnlinjetall for tredje kvartal. Aksjen steg med mer enn 1 prosent.

  Publisert 10. okt. 2023 kl. 15.58
  Oppdatert 10. okt. 2023 klokken 16.10
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 293 ord
  INNTEKTENE STIGER: Prisøkninger ga PepsiCo en årlig organisk salgsvekst på 8,8 prosent i tredje kvartal, tross betydelig lavere etterspørsel. Foto: Bloomberg

  Tredje kvartal er over, og en ny resultatsesong begynner. I USA var PepsiCo først ut blant de store børsnoterte selskapene. Inntektene på 23,45 milliarder dollar var 60 millioner dollar bedre enn ventet, mens inntjeningen på 2,24 dollar pr. aksje oversteg konsensusestimatet med 10 cent. I tillegg oppjusterte snack- og drikkevareprodusenten guidingen for årets inntjeningsvekst fra 12 til 13 prosent.

  En grundigere analyse av regnskapet viser imidlertid at PepsiCo solgte færre produkter enn et år tidligere. I hjemmemarkedet Nord-Amerika utgjorde etterspørselsfallet for drikkevarer 6 prosent. Hele den organiske omsetningsveksten på 8,8 prosent skyldtes følgelig prisøkninger. Tirsdag ettermiddag var PepsiCo-kursen likevel opp med mer enn 1 prosent.

  De neste viktige kvartalsrapportene kommer fra finansgigantene JPMorgan Chase, Wells Fargo og Citigroup fredag. De to førstnevnte gjorde det langt bedre enn ventet i hvert av de foregående fire kvartalene, mens Citi overrasket positivt i tre av fire perioder.

  Forøvrig avdekket Deutsche Banks globale spørreundersøkelse omfattende pessimisme blant investorene. 72 prosent mente et snarlig fall på 10 prosent for S&P 500-indeksen er mer sannsynlig enn en tilsvarende oppgang. Bare 28 prosent tror den neste 10-prosentsbevegelsen blir oppover. Årsaken er at kraftig renteoppgang dramatisk har økt risikoen for en finansiell «ulykke».

  Mandag kveld var Fed-visestyreleder Philip Jefferson inne på de samme tankene. Han advarte at sentralbanken må gå frem på en «forsiktig» måte, gitt hvor mye de lange rentene har steget. En annen Fed-representant, Lorie Logan, mente at høye lange renter senker behovet for ytterligere rentehevinger. Samlet sett bidro uttalelsene til at renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner krympet med 0,1 prosentpoeng, hvilket i sin tur ga de europeiske børsindeksene et etterlengtet løft.

  Paradoksalt reduserte Det internasjonale pengefondet sin prognose for årets BNP-vekst i eurosonen fra 0,9 til 0,7 prosent. For USA, verdens største økonomi, ble vekstanslaget derimot jekket opp fra 2,1 til 2,4 prosent.