<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kursløft, tross elendig vaksinesalg

BioNTech var blant mandagens europeiske børsvinnere, tross elendig etterspørsel etter coronavaksiner og nedjusterte prognoser for 2023. Forventningene var imidlertid lave.

Publisert 6. nov. 2023 kl. 16.22
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 294 ord
AU, AU AU: BioNTechs vaksineinntekter ventes å falle fra 17 milliarder euro i fjor til skarve 4 milliarder euro i år. Foto: Bloomberg

Tyske BioNTech var blant selskapene som mandag la frem tall for tredje kvartal. Analytikerne hadde ventet et underskudd på 53 eurocent per aksje, men i stedet leverte biotekselskapet et overskudd på 73 eurocent. Topplinjen skuffet imidlertid, og årets inntektsprognose ble nedjustert fra 5 til 4 milliarder euro. Så sent som i fjor var nivpet 17 milliarder euro. Nedturen skyldes elendig etterspørsel etter coronavaksinen BioNTech utviklet sammen med Pfizer.

Mandag steg aksjekursen likevel med 5 prosent. Merk at markedet var klar over etterspørselssvikten, ettersom både Pfizer og Moderna diskuterte temaet i sine kvartalsrapporter. De to farmasiaksjene har i det seneste året stupt henholdsvis 34 og 54 prosent, mens BioNTech har falt 37 prosent.

I USA fortalte Berkshire Hathaway om et vanskelig tredje kvartal, idet investeringsporteføljens verdi sank med 24 milliarder dollar. Utviklingen skyldtes hovedsakelig Apples kursfall på 11 prosent. I tillegg dumpet konglomeratet rundt 12 millioner Chevron-aksjer i forkant av sistnevntes oppkjøp av Hess. Buffett-selskapet sitter nå på rekordhøye 157 milliarder dollar i korte statsobligasjoner.

Berkshires driftsresultat økte uansett med 41 prosent fra samme periode i fjor, delvis fordi renteoppgang gagnet forsikringsvirksomheten. Inntjeningen på 4,96 dollar per aksje var 22 cent bedre enn ventet, men mandag ettermiddag var aksjekursen likevel ned med mer enn 1 prosent.

Irske Ryanair fikk derimot en kursoppgang på nesten 5 prosent, etter at ledelsen spådde en bunnlinje på rekordhøye 1,85-2,05 milliarder euro i regnskapsåret som avsluttes 31. mars 2024. Flyselskapet skal dessuten begynne å betale utbytte.

For øvrig priser derivatmarkedet nå inn en 90 prosent sannsynlighet for at USAs styringsrente holdes uendret også på rentemøtet 13. desember. Dette er opp fra 74 prosent for en uke siden og 58 prosent for en måned siden. De endrede forventningene bidro til at den amerikanske S&P 500-indeksen i forrige uke steg mer enn noen gang tidligere i år.