Dette er årets beste tech
Strava-beist til mor og støvsuger til far? Vi har plukket dingsene som imponerte oss mest i året som gikk.
Samsung Galaxy Z Fold 6
Kunstig intelligens skulle bli årets mobile fulltreffer. I stedet ble det en eneste stor skuffelse.
Det som skulle utgjøre et taktskifte innen håndholdte enheter, klarer på sitt beste å lage handlelister og tegne blomster for deg.
Derfor har de største nyhetene i år vært hardware, og best av Apple, Google og Samsung er de to sistnevntes brettbare telefoner – Google Pixel 9 Pro Fold og Samsung Z Fold 6.
Google har tatt store steg i mobilkategorien, og kanskje aller størst med Fold 9, som har fått en fantastisk skjerm på hele åtte tommer. For ikke å nevne et brukergrensesnitt som bare blir bedre og bedre. På den annen side føles telefonens prosessor litt underdimensjonert, og Google har gått for XL-format. Det er positivt hvis du ser for deg en telefon som heller mer mot iPad enn det mer tradisjonelle formatet, men også risikabelt og et tøft innsalg til folk som aldri har hatt så stor telefon.
Apples seneste tilskudd i iPhone-serien er utvilsomt glimrende, og selskapet tar et steg i riktig retning ved å behandle vanlige iPhone mindre stemoderlig. Apple solgte seg imidlertid inn på Apple Intelligence, noe det fortsatt ikke har levert, og siden det alle lurer på er hva AI og Siri kan bli sammen, kan du like gjerne vente til neste.
Derfor er Samsung Galaxy Z Fold 6 årets beste telefon. Samsung startet ballet i 2019 og har vært igjennom en tidvis smertefull utviklingsprosess. Men den seneste utgaven er en raffinert og velutviklet modell som treffer i skjæringspunktet mellom pad og telefon. En indre skjerm på 6,3 tommer, god batteritid, forbausende robust og et kamera som er mer enn godt nok.
Det hjelper også at salget av brettbare telefoner har møtt veggen og at prisene dumpes, noe som betyr at du nå får Z Fold 6 helt nede i 15.000 kroner. Det er mye telefon for pengene.
Pris fra: 15.000 kroner.
Roborock S8 MaxV Ultra
For to år siden skrev vi “kjøp robot, men ikke si opp vaskehjelpen”. Nå kan du trygt si opp.
Hjemmeelektronikken som er kommet lengst på kortest tid, er også den som tar seg av de aller kjedeligste arbeidsoppgavene. Det er også et område hvor de kinesiske produsentene er overlegne.
Roborock S8 MaxV Ultra har på fem generasjoner gått fra enkel støvsuging til fullstendig vask av hus eller leilighet uten at du trenger å løfte en finger.
Tepper, hjørner og alle typer gulv. Resultatet er imponerende. Til dels ligger det i mekaniske oppgraderinger som forlenget børstearm, 10.000 PA sugeevne, et moppvibrasjonssystem som skrubber gulvet godt og to ruller for å røske i teppene. Men mest av alt er det programvaren som imponerer. Toppmodellen MaxV Ultra beveger seg rundt med skråsikkerhet som om den er på hjemmebane, unngår stolben og lar teppekantene være.
Konkurrenten Eufy er bedre på tepper, Ecovacs på harde gulv eller iRobot alternativet om du ønsker amerikanskutviklet teknologi.
Roborocks beste tar likevel prisen for allsidighet i år.
Pris: 12.900 kroner.
Sonos Arc Ultra
For Sonos ble 2024 et år med ekstremer: I mai begynte en nærmest selvdestruksjon med relansering av selskapets nye app. Det avsluttet imidlertid bra, med lanseringen av selskapets hittil beste høyttaler i Sonos Arc Ultra.
For noen vil brøleren med appen være nok til å velge Sonos bort. Men etter testing og saumfaring av internett etter hva som er galt, viser det seg at kritikken slett ikke er berettiget for alle.
Appens svakheter ligger først og fremst i streaming av musikk. Er bruken først og fremst til TVen, er sannsynligheten stor for at du sjelden bruker appen i det hele tatt.
Og akkurat der er Arc Ultra veldig god, en planke som gjør nærmest alt for deg i én pakke.
Skal du ha full surround og ekstra bass, se til Samsung HW-Q800C, eller Sony HT-S2000 for et rimeligere alternativ.
Pris: 9.999 kroner.
Nutribullet Blender
Nutribullet får plass fordi den er enkel, rimelig og god. Et like godt gavetips til den energidrikkslukende tenåringen som trenger å lære noe nytt, til mors smoothier på frossen frukt og harde grønnsaker, til fars milkshake med isbiter. Enkel i bruk med én-knapps betjening, enkel å vaske, og den kommer i 600, 900 og 1.200 watt.
Den kommer også med ta med-lokk som ikke lekker, om beholderen blir med på trening.
Pris fra: 800 kroner.
Garmin Fenix 8
Det føles litt som om Garmin briefer med 2024-utgaven av Fenix 8. Forrige utgave var allerede langt foran konkurransen, likevel fortsetter selskapet å pumpe teknologi inn i toppmodellen.
Knallsterk AMOLED-skjerm er en betydelig oppgradering fra tidligere modeller, samt innebygd mikrofon og høyttaler i klokken.
Opptil 16 dagers batteritid i smartklokkemodus og 47 timer i GPS-modus må sies å være imponerende ytelse for en OLED-skjerm og GPS, i tillegg til helse- og treningsfunksjoner.
Men det er klart: Det koster.
Pris: 11.500 kroner.
Airpods Pro 2
Alles favorittørepropper er blitt bedre. AirPods Pro har siden starten kombinert god lyd, rask tilkobling og støydemping i en pakke konkurrentene har slitt med å matche.
Nytt av året er at Apple introduserte høreapparat-funksjonalitet for å gjøre opplevelsen for dem med nedsatt hørsel bedre.
Både brukerne og ekspertene har sagt sitt. Apple dytter på ingen måte konkurransen av veien her, men får skryt for å introdusere funksjonalitet i et veldig hverdagslig produkt.
Pris: 2.500 kroner.