<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Article lead
lead
MB&F-gründeren: - Det skulle aldri bli et selskap, sier Max Büsser.  Foto: MB&F

Ingen lager klokker som MB&F

Ingen produserer så ekstravagante armbåndsur som MB&F. Hver dag ferdigstiller det lille sveitsiske firmaet bare et par av disse klokkene, og de koster ofte seks-sifrede beløp. Er dette fortsatt forretning eller allerede kunst?

Publisert 22. feb.
Lesetid: 9 minutter

Tekst: Patrick Beuth, Der Spiegel

Oversettelse og tilretteleggelse: Hans Jørn Næss

Sør for Genève står en 117 år gammel villa hvor tiden spiller hovedrollen: M.A.D.House på Route de Drize i Carouge. Her blir det laget klokker som ikke finnes noe annet sted. M.A.D. står for Mechanical Art Devices – mekaniske kunststykker.

Inne i huset henger en manet av rosa glass i taket, og time- og minuttvisningen skimrer fra innsiden. Til venstre for trappen står et juletre, til høyre en robot. I hyllene er det lekeraketter, modellbiler og enda flere merkelige klokker.

I annen etasje ligger kontoret til teknisk sjef Serge Kriknoff (58) og Maximilian Büsser (57), grunnleggeren og administrerende direktør for Maximilian Büsser and Friends – kort sagt MB&F. På veggen henger tegninger av en tegneserie-bulldog og skisser av hvordan dette dyret ville se ut som et armbåndsur. En etasje nedenfor sitter ingeniørene, som må realisere slike ideer rent teknisk.

Den gale villaen: Her i M.A.D. House lke utenfor Geneve produserer utvikler og produserer MB&F sine urverk. Foto: Alex Teuscher/MB&F

Spørsmålet om hvordan et passende urverk kan fungere, opptar dem i gjennomsnitt i tre til fem år. Seks urmakere setter deretter sammen de sjeldne konstruksjonene. Bare anvisningen for å sette sammen et slikt urverk kan være tykk som en finger.

Bare én, maksimalt to klokker blir i gjennomsnitt ferdige på en dag, for kunder som ofte venter i årevis og vanligvis betaler sekssifrede beløp for objektene.

Kortversjon

  • MB&F er kjent for sine ekstravagante armbåndsur som regnes som kunstverk og produseres i små mengder, ofte med sekssifrede prislapper.
  • Grunnlegger Max Büsser har skapt et annerledes forretningskonsept med fokus på unike design, og selskapet har en eksklusiv posisjon i luksusklokkemarkedet.
  • Fremtiden ser lovende ut med ny kreativ direktør, Maximilian Maertens, som vil fortsette MB&Fs innovative tradisjon med nye ideer og modeller.
Kortversjonen er laget med kunstig intelligens og kvalitetssikret av våre journalister.

Liten aktør med stor betydning

Verden av såkalt haute horlogerie er eksklusiv. Mottoet for disse utvalgte produsentene er: Jo mer spesiell, desto bedre. MB&F er selv i denne elitære nisjen et unntak – og pleier dette imaget nøye. All kritikk man kan ha mot luksusvarer for de øverste 0,1 prosentene og deres produsenter, ser ut til å prelle av på MB&F, fordi produktene regnes som kunstverk.

Det skulle aldri være et selskap, men alltid et forsøk på å overleve.

Max Büsser

Büsser, som i dag bor i Dubai, er hjernen bak det hele. Han grunnla MB&F i 2005. Tidligere hadde han gjort karriere hos den tradisjonsrike produsenten Jaeger-LeCoultre og reddet merket Harry Winston fra undergang. I sitt eget firma ønsket Büsser å lage klokker som ikke finnes noe annet sted.

Hans forretningsplan var et Excel-ark som bare viste at han hadde for lite penger. I de første ti årene var han nær konkurs fire ganger.

– Det skulle aldri være et selskap, men alltid et forsøk på å overleve, sier han.

Han jobbet den gangen 16 til 20 timer pr. dag, men betalte seg selv bare halvparten av lønnen han tidligere hadde tjent. 

– Frem til i fjor hadde jeg ikke råd til mine egne klokker. Nå bærer han et egenprodusert mekanisk urverk på håndleddet, salgspris tilsvarende rundt 195.000 euro – et par millioner kroner. 

Romskip eller ufo

Sammenlignet med Rolex, Omega og de andre bransjegigantene er MB&F en liten aktør. Drøyt 60 ansatte, en årsproduksjon som får plass på et bord, og en omsetning på rundt 50 millioner euro. Dermed når ikke MB&F engang opp blant de 50  sveitsiske klokkemerkene med størst omsetning. 

Alt får plass: Hele den årlige produksjonen av armbåndsur til MB&F får plass på et par store arbeidsbord. Foto: MB&F

Betydningen av merket for klokkeindustrien er imidlertid langt større enn selskapet selv.

Büsser og hans team blir beundret – nesten tilbedt – av fagmedier og fans over hele verden, også av mennesker som aldri vil ha råd til produktene. Selv konkurrenter sier i hvert fall offentlig aldri et dårlig ord om grunnleggeren og hans selskap.

Ingen andre våger dessuten å lage slike klokker. MB&F demonstrerer hva som er mulig når man frigjør seg fra tradisjonelle former og prosesser. Büsser selv kaller de mest ekstravagante av sine kreasjoner for Horological Machines. Det er snarere skulpturer man kan binde rundt håndleddet.

De minner om romskip og ufoer eller dyr fra tegneserier. Slike leker og figurer har inspirert Büsser helt siden barndommen.

Nyeste i hyllene: HM11 er den foreløpig siste modellen fra klokkefabrikken i Geneve. Horological Machines. Foto: Laurent Xavier Moulin

Den nyeste modellen, med nummer 11, er inspirert av den eksperimentelle arkitekturen fra sekstitallet. HM9 i safirglassversjon minner om en flymotor; det gjennomsiktige dekselet gir innsyn til et høyt komplekst urverk som ikke passer i noen annen klokke.

Mer enn 20 urverk

Nesten alle leverandører som MB&F spurte, mente det var umulig å forme safirglass på denne måten. Metoden for å binde glasset til metallrammen har MB&F derfor utviklet selv. Til tross for sine enorme dimensjoner er HM9 overraskende behagelig å ha på, men passer ikke under noen skjorteerm. Den kan ikke vise sekunder, men koster rundt 487.000 euro.

Egentlig trenger ikke MB&F noen nye kunder på kort sikt. Büsser har samlet en krets av velstående samlere og velvillige mesener rundt seg. 1.300 av dem er medlemmer i Tribe – klubben der kjøpere av MB&F-klokker registreres.

MB&F-urmaker: Kundene kan vente i flere år. Foto: MB&F

Vekst interesserer heller ikke grunnleggeren særlig, snarere tvert imot. I 2023 ble 419 klokker ferdigstilt i M.A.D.House. I år blir det sannsynligvis ikke flere – og neste år heller ikke. Forretningsmodellen til MB&F er nesten like forbløffende som produktene.

Effektivitet – mantraet for industriell produksjon – leter man forgjeves etter her.

– Å utvikle et nytt urverk kan koste flere millioner sveitserfranc og ta fem år, sier kommunikasjonssjef Charris Yadigaroglou. 

Hadde vi hatt en finanssjef, ville han ha sparket oss alle sammen.
Charris Yadigaroglou,, MB&F

– Enhver normal produsent ville forsøke å amortisere det over tiår og bare forbedre urverket i detalj. Vi gjør det stikk motsatte.

MB&F har utviklet mer enn 20 urverk og startet hver gang fra null.

– Noen ganger har vi bygget et kaliber inn i 100 armbåndsur, ikke mer. Økonomisk sett er det ren galskap. Hadde vi hatt en finanssjef, ville han ha sparket oss alle sammen, sier Yadigaroglou.

Denne bevisste sløsingen er hovedårsaken til de eksorbitante prisene. Også småting er hos MB&F mer kompliserte enn andre steder – som tetningsringer, for eksempel. Klokkene fra Carouge er vanntette, men det er komplisert med de ekstremt uvanlige kasseformene.

Bere en smårolling: Omsetningen til MB&F er en brøkdel av giganter som Rolex, Omega og Patek Philippe. Foto: MB&F

MB&F må utvikle og få produsert spesialformede tetninger som ikke kan brukes noe annet sted. Likevel ligger lønningene til medarbeiderne ikke over bransjegjennomsnittet. Til markedsføring bruker MB&F også betydelig mindre enn andre merker.

Suksess under pandemien

For å promotere sine første modeller reiste Büsser “som en galning rundt i verden”, sier han.

– Det var ikke enkelt å finne mennesker med lønninger på mellom 70.000 og 250.000 euro, forteller Büsser. 

– De som hadde det, valgte kanskje noe veldig solid, som en Patek Philippe.

I begynnelsen var det bare svært få mennesker som viste interesse for armbåndsur som ikke så ut som armbåndsur vanligvis gjør.

Heftige summer

Den estimerte omsetningen i 2023 til de største sveitsiske luksusmerkene i sveitsiske franc:

Rolex                               10,1 mrd

Cartier Watches               3,1 mrd

Omega                              2,6 mrd

Audemars Piguet             2,4 mrd

Patek Philippe                  2,1 mrd

Richard Mille                     1,5 mrd

Longines                            1,1 mrd

Vacheron Constantin       1,1 mrd

Breitling                              870 mill

Tissot                                  825 mill

Kilder: LuxeConsult, Morgan Stanley

Koronapandemien endret alt – for MB&F til det positive. Sjefen oppdaget live-formatet på Instagram og begynte å underholde sine følgere.

– Plutselig lyttet hundrevis av mennesker til meg, mens de store merkene forsvant og stoppet sin kommunikasjon. Vår stemme var ikke høy, men da alle andre sluttet å snakke, ble vi hørt.

At Büsser har en tendens til å være raus med superlativer og ros for alt og alle i bransjen, har sikkert heller ikke skadet.

Rolleskifte: En tysk designer har nå overtatt jobben med å designe de neste modellene. Foto: MB&F

Etterspørselen etter MB&F-klokker økte, men produksjonen sank fordi leverandører ga opp. Snart var en MB&F bare tilgjengelig på sekundærmarkedet, hvor prisene raskt ble like høye som for nye klokker.

Merket ble interessant for samlere.

Jeg innså at de fleste mennesker fornekter døden; vi tenker eller snakker aldri om det.
Max Büsser

– Det er ikke veldig romantisk. Men da dette punktet var nådd, gikk etterspørselen gjennom taket, sier Büsser.

På høyden av sin suksess gjennomgikk Büsser en personlig forandring.

– Etter 2020 mistet jeg noen venner; de døde av kreft eller hjerteinfarkt. De var på min alder, i beste form – og plutselig borte. Jeg innså at de fleste mennesker fornekter døden; vi tenker eller snakker aldri om det.

Han bestemte seg for at han i fremtiden vil tilbringe mer tid med sin kone og sine to døtre.

Tre spørsmål

For MB&F oppsto det tre spørsmål: Hvem skal en dag lede selskapet når Büsser dør? Hvem skal eie det? Og hvem skal designe klokkene? Bare ett av disse spørsmålene er fortsatt uavklart: hvem som skal etterfølge ham som administrerende direktør.

– Det er fortsatt noen år igjen, sier sjefen.

Eierforholdene er avklart. Produksjonssjef Kriknoff eier 15 prosent av selskapet, mens luksuskonglomeratet Chanel overtok 25 prosent i sommer for en ikke oppgitt sum – og lovet i retur å ikke endre noe ved MB&F. Büsser kontrollerer 60 prosent, som han vil testamentere til sin familie.

Skulle de en gang ønske å selge andeler, har Chanel forkjøpsrett.

Et kunstverk: HM9 er en av skulpturene fra MB&F som kan festes rundt håndleddet. Foto: Laurent Xavier Moulin

For Büsser ville dette scenariet være akseptabelt: 

– Mine døtre er sju og elleve år gamle. Jeg har ingen anelse om de vil overta virksomheten, og, enda viktigere, om de er talentfulle nok.

Det er viktig for ham at barna ikke “selger til feil selskap”.

– Med det mener jeg børsnoterte selskaper som er ute etter kortsiktig profitt og ville ødelegge oss innen tolv til atten måneder. Chanel, derimot, er et familieeid selskap med langsiktig perspektiv.

I konsernets milliardregnskap ville MB&F uansett være praktisk talt usynlig.

I hendene på en tysk designer

Det viktigste spørsmålet er imidlertid avgjort: hvem som etter Büsser skal designe verdens mest sprø klokker. Den neste kreative direktøren for MB&F blir Maximilian Maertens, en 35 år gammel designer som bor i Berlin og etter studiene begynte som praktikant hos MB&F.

Nye og sprø ideer: Hos MB&F kan en glassmanet vise tiden. Foto: MB&F

Maertens virker stille, seriøs og ettertenksom når man besøker ham på kontoret hans i bydelen Prenzlauer Berg – ved første øyekast en motsetning til Büsser, som elsker å fortelle historier og ikke sparer på teatralitet.

Hvis vi bare gjorde det som var mulig, ville vi vært som de andre.
Maximilian Maertens, MB&F

Men også Maertens lever opp til manufakturens ekstreme krav:

– Hvis vi bare gjorde det som var mulig, ville vi vært som de andre.

Maertens er fascinert av armbåndsur – et håndverk, som han sier, “som har eksistert på nesten samme måte i århundrer. Likevel er det fortsatt så mye rom for å få folk til å smile”.

Skuffene merket med fremtidige modellnumre avslører at han allerede vet hvordan han vil gjøre det. Men hva som skjuler seg inni, får han ikke røpe. 

Å skape forventninger – det kan han: 

– Ingen andre selskaper i verden ville ha tillatt meg å utfolde meg slik.

Bekymringer for at han kan skuffe fansen til MB&F, har han ikke – selv om det ville være “overmodig” å ikke i det minste tenke på det, som han sier.

På tegnebrettet: HM12 er det neste armbåndsuret signert klokkemakerne i Geneve. Foto: MB&F

Büsser har full tillit til sin protegé.

– Han er utrolig talentfull, og ideene hans er mye villere enn mine er i dag. Jeg må bare polere denne diamanten.

Den neste Horological Machine, med nummer 12, som skal presenteres i 2026, innleder overgangen: 

– Ideen var min, sier Büsser, men den ble realisert 100 prosent av Max Maertens. Og HM13 er helt hans idé.

I M.A.D.House begynner snart en ny æra – muligens enda sprøere.