Dette er årets Rolex-nyheter: – Enorm etterspørsel
Verdens største klokkemesse er i gang i Sveits. Her er siste nytt fra det største merket.

1. april markerer startskuddet for verdens største klokkemesse, Watches and Wonders, i Geneve i Sveits. Der lanserer Rolex, samt en rekke andre varemerker som IWC, Cartier, Tudor og Patek Philippe sine nye klokker for året 2025.
Rolex, som ifølge anslag fra Morgan Stanley og LuxeConsult i 2024 produserte over 1,2 millioner luksusklokker og solgte for over ti milliarder sveitserfranc, er helt i toppen av de aller største og viktigste aktørene på markedet.
Hvert år går det sport blant entusiastene i å gjette hva årets lanseringer skal være. I år har det også versert påståtte lekkasjer i flere uker på forhånd, noe som virkelig fikk fart på ryktebørsen.
Nå er nyhetene offisielt lansert. Her er det som er verdt å notere seg:
Rolex Land-Dweller
Først ut, en helt ny modellserie. For de som allerede er litt bevandret i klokkeverdenen, kan man umiddelbart dra en historisk referanse til gamle Oysterquartz-modeller fra siste halvdel av 70-tallet. Denne gangen er det imidlertid ikke snakk om et batteridrevet kvartsverk, men mekanisk og selvopptrekkende – attpåtil med innsyn via et baklokk i safirglass. Mer om det om litt.
Land-Dweller er navnet, og klokkene er utstyrt med en nettopp Oysterquartz-inspirert urkasse i en relativt flat profil (rett under 10 mm i tykkelse), som kombineres med en ny, integrert lenke navngitt “Flat Jubilee” med skjult spenne. Designet spiller unektelig på de rådende trendene i klokkemarkedet for tiden. Tallskivene har alle et honningkakeaktig mønster i tre forskjellige farger som matcher materialvalget.
På lanseringstidspunktet er modellserien tilgjengelig i to størrelser, 40 mm og 36 mm, med totalt ti forskjellige varianter i diverse kombinasjoner av størrelse, metaller og eventuelle baguette-diamanter.
Den minst kostbare er Land-Dweller 36 i stål (med bezel i hvitt gull), som er priset til 172.400 kroner. Går du en størrelse opp til Land-Dweller 40, er prisen 183.400 kroner. Deretter baller det på seg. I sistnvente størrelse må du ut med 567.000 kroner for en utgave i Everose (Rolex' svar på roségull). Så stiger prisen til 767.000 kroner om du ønsker Land-Dweller 40 i platina. Prislappen stiger så ytterligere til 1,4 millioner kroner om du ønsker en bezel og tallskive satt med diamanter. Variantene i 36 mm følger røffly den samme prisstigen.
Forøvrig. Rolex-ambassadør Roger Federer postet bilder av seg selv på skiferie med den nye Land-Dwelleren rundt håndleddet, samt en porsjon ostefondue i solveggen, allerede forrige uke. Det ble naturligvis en stor snakkis på ryktebørsen før messen.
Nytt urverk på innsiden
Så til urverket som tikker høyfrekvent på innsiden av Land-Dwelller, som denne gangen også er en nyhet i seg selv. Det selvopptrekkende kaliberet 7135 – en videreutvikling av 7140 som ble lansert for to år siden – er nemlig en vesentlig nyvinning. Enkelt forklart snakker vi om et urverk som er “bedre” enn før. Dåde mer presist, mer effektivt og mer pålitelig, ifølge Rolex selv. Og det er primært på grunn av to ting: Dynapulse og utstrakt bruk av silisium og Syloxi (Rolex' egen take på silisium, som brukes til å lage balansefjæren).
Sistnvente er foretrukket for dets antimagnetiske egenskaper, ettersom mangetisme kan negativt påvirke presisjonen til mekaniske urverk. Syloxi (som Rolex brukte første gang i 2014, ifølge Rolexmagazine.com) er ikke bare antimagnetisk og lett, men tåler også godt både temperaturendringer og støt – og er attpåtil selvsmørende, skriver klokkemagasinet Hodinkee om materialet.
Dynapulse er navnet på det nye hemverket, gangsystemet, eller for de fleste mest omtalt som escapement på engelsk – utviklet og patentert av Rolex selv. Disse delene har som oppgave å regulere energien (som lagres i fjærer) til urverket. Dynapulse skal by på vesentlig mindre belastning enn konvensjonelle løsninger. Det betyr lavere energibruk og mindre slitasje. Enkelt forklart løser Rolex nå på en industriell skala noe man tidligere primært kun har kunnet oppnå på en mindre men mer komplisert skala med håndlagde urverk.
Gangreserven er på 66 timer. Urverkene sertifiseres først av COSC, og deretter av Rolex in-house til deres egne Superlative Chronometer-standard, hvilket betyr en oppgitt presisjon på -2/+2 sekunder i døgnet.
Nye tallskiver til Daytona, GMT-Master II og Sky-Dweller
Så til litt mindre tekniske nyheter. Mer visuelle. Her er nyhetene kun kosmetiske, og utover det er modellene uendret.
Den ettertraktede kronografen Rolex Daytona er nå tilgjengelig med turkis tallskive om du velger versjonen med urkasse i gull på gummirem. Prisen er 446.600 kroner.
Samtidig kommer GMT-Master II i Rolesor (roségull) og gult gull nå med en helt vill tallskive laget av tigerjern, av alle ting. Dette er en sten med innslag av tigerøye, hematitt og jaspis. Spenstige greier, for den spesielt interesserte. Denne moroa koster deg henholdsvis 607.700 og 583.600 kroner.
Sky-Dweller i gult gull med jubilee-lenke blir på sin side tilgjengelig med en grønn tallskive med sunburst-effekt. 672.000 kroner.
GMT-Master fyller 70 år
Vi må innom GMT-Master igjen, siden 2025 er modellseriens 70-årsjubileum. Dette hadde naturligvis mange klokkeinteresserte notert seg på forhånd, og en slags jubileumsmodell var derfor ventet. At det skulle bli med denne (og utgavene med tigerjern), var det kanskje ikke like mange som hadde ventet.
Rolex serverer for anledningen en utgave av den “venstrehendte” (med kronen, pluss datovisning, på venstre side av urkassen, i motsetning til den ordnære plasseringen på høyre side ved klokken tre) GMT-Master II i 18 karat hvitt gull. Tallskiven er knallgrønn og keramisk – laget i samme materiale som bezelen, i Rolex eget Cerachrome.
Prisen for ref. 126729VTNR er 574.400 kroner. Men husk at både kasse og lenke er i hvitt gull, da.
Oyster Perpetulal, nå med matte nye farger
Mindre nyheter i flere størrelser. Oyster Perpetual får i 2025 tre nye fargevarianter. Som kjent kommer denne innstegsserien med et vell av valgmuligheter hva gjelder farger og størrelse på urkasser.
Modellen i 36 mm får nå en ny, beige og halvmatt tallskive. Minstemann på 28 mm kan nå kjøpes i fargen lavendel, altså en dempet lillatone (priset til rett under 70.000 kroner). Og Oyster Perpetual 41 kan velges med pistasjegrønn fargetvist. Alle i stål.
Apropos Oyster Perpetual 41 – som forøvrig koster rett under 80.000 kroner: Rolex oppgir at både kasse og lenke på denne utgaven er noe revidert fra tidligere proporsjoner.
1908 på fjong lenke
Sist ut er Perpetual 1908, en ganske fersk serie med dressklokker på skinnrem fra Rolex som første gang ble vist på Watches and Wonders-messen i 2023.
Nytt i år er lenke. Vel og merke kun om du går for modellen i gult gull. Lenken får navnet Settimo. Enkelt og greit. 430.000 kroner.
Apropos fjong. Når vi først er inne på dressklokker, slapp Rolex også en forfinet utgave av Datejust i 18 karat gull med diamanter på både tallskiven og bezel. Tallskiven er PVD-lakkert med rød hombré-effekt.
– Enorm etterspørsel
– Hvilken modell blant nyhetene tenker dere vil ha størst etterspørsel blant deres kunder?
– Noen timer etter lansering ser vi at den modellen med størst etterpørsel er nyheten Land-Dweller. En helt ny modell, så forstår at det er mye interesse etter denne og det blir spennende å få se den live og prøve på, sier Aleksander Bjerke Opsahl til Kapital.
Bjerke Opsahl er salgsdirektør ved Urmaker Bjerke som drifter Rolex-forretningen i Oslo.
– Hvordan er interessen for Rolex nå, sammenlignet med foregående år?
– Det er enorm etterspørsel, noe vi merker ved nyhetslanseringene hvert år. Rolex er gode på kombinasjonen av å videreutvikle allerede velfungerende modeller, og samtidig lansere nyheter med nytt design. Det er definitivt med på å stadig holde interessen og trykket rundt merket høyt, fortsetter salgsdirektøren.
Høy etterspørsel, til tross for utfordrende marked for sveitisk klokkeeksport
Som de fleste kjenner til, er Rolex også et populært merke på bruktmarkedet. Ettersom det i mange år har vært vesentlige ventelister hos forhandlerne for de mest populære modellene – primært såkalte sportsklokker i stål som Submariner og Daytona – har bruktprisene fulgt etter og ofte vært en god del høyere enn i butikk.
Rolex
Dette hype-aktige fenomenet nådde generelt sett en topp rundt midten av 2022. Da var annenhåndsverdien på de mest etterspurte luksusklokkene fra både Rolex og andre sveitsiske merker som Patek Philippe (ledet an av den sporty luksusklokken Nautilus) og Audemars Piguet (Royal Oak) på sitt høyeste.
I dag har denne prisgalloppen roet seg vesentlig. Bruktprisen på mange modeller har sunket. Bloombergs Subdial Index, som følger prisene på de mest populære luksusklokkene på bruktmarkedet, er ned 13,9 prosent de siste 24 månedene. Rolex-referansene – totalt 25 stykker – på indeksen er på sin side ned 3,2 prosent over samme periode. De mest ettertraktede modellene selges fortsatt for mer enn nypris på bruktmarkedet.
Entusiastiske entusiaster
– Dette var litt kjedelig, sier Mads Johannesen.
Nordnets investeringsøkonom er ikke bare interessert i aksjeinvesteringer, men også klokker. Han fulgte nøye med da Rolex lanserte sine nyheter.
– Land-Dweller var et nytt, morsomt tilskudd. Men til den prisen begynner man å konkurrere med Audemars Piguet Royal Oak, som jeg tror de fleste vil foretrekke.
– De nye fargene til Oyster Perpetual var litt annerledes og friske i fargene.
– Ellers synes jeg de nye tallskivene på både GMT-Master II, Daytona og Sky-Dweller er “lette” oppgraderinger, men litt skuffende for oss interesserte. Jeg trodde de skulle gjøre noe mer ut av GMT-Masterens 70-årsjubileum, men Rolex gjør som Rolex vil. Det beviser de nok en gang, sier klokkeentusiast Johannesen.
Interessert i å lese mer om klokker? Sjekk ut fjorårets nyheter her . Blir Rolex for kostbart? Sjekk ut Kapitals artikler om noen av de beste klokkene under 5.000 kroner og 10.000 kroner.