Til garderoben: Sommerens beste investering

Dette er en av stiloppgraderingene som gir deg desidert mest uttelling for pengene fra mai til september. 

Publisert 16. mai | Oppdatert 5. juni
Article lead
+ mer
lead
Sommerens beste sko: En tassel-loafer. Foto: Getty, Alden og Myrqvist / Collage: Kapital
Sommerens beste sko: En tassel-loafer. Foto: Getty, Alden og Myrqvist / Collage: Kapital

Nå er gatene endelig vasket og penskoene kan monteres på føttene igjen. Har du ikke et par klassiske loafers av god kvalitet allerede, er dette skotypen du nå burde gå til innkjøp av. For dem som til daglig arbeider på kontor, vil denne utvilsomt være sesongens beste stiloppgradering – eneste fottøy du trenger frem til medio september.

Fordi loaferen kan du bruke til praktisk talt alt. Fra avslappet strandferie i syden til bryllup med uleselig kleskode. Alt unntatt smoking, egentlig. Loaferen er også enkel å loffe rundt i – null snøring. Stiligere enn skitne joggesko. Mer bekvemt enn strikte oxfords. 

Hold stilen: Skuespiller Cary Grant (1904 - 1986), her ikledd en kledelig variant av tassel loafers med dusk. Foto: Maureen Donaldson/Getty Images

Selv om den i riktig utførelse kan være en usedvanlig flott sko som oser av eleganse, snakker vi ikke om fottøy som fanger oppmerksomhet på samme måte som eiendomsmeglerens beste venn, dobble monkstraps. Loaferen er en trygg havn, også for dem som ikke ønsker å skille seg ut. Beherkset luksus. 

Best av alt? Penny-loaferen er en norsk oppfinnelse. Med utgangspunkt i mokkasinen ble den utviklet på 30-tallet. Skoen selges fortsatt, Aurlands, produsert ved Aurland Skofabrikk. 

Dette er loaferen du skal se etter

Allright. Overbevist? Da kan vi gå videre til kræsjkurs i hvordan man best kan bedømme om loaferen du vurderer er et godt kjøp eller ei. 

Først av alt, den ovennevnte penny-loaferen er en av to stilarter verdt å investere i (pluss horsebit-loaferen, ledet an av Gucci). Den andre er tassel-loaferen. Og det er nettopp denne du burde se etter i år. Utstyrt med en dekorativ, liten dusk. Litt ekstravagant, men langt fra too much. Den skiller seg positivt ut. I butikkhyllene finnes naturligvis en mengde andre avarter, men svært få kan by på samme tidløse pondus. Motivet nå burde være å kjøpe en sko som kan være med deg i flere tiår fremover. 

Foto: Produsentene

Nøkkelen til varighet ligger i konstruksjonen. Kjøp noe som er randsydd. Da kan sålen byttes av en skomaker ettersom den slites ut. Se etter merkinger som “Goodyear welted”. Eventuelt “Blake stitch”, en noe enklere konstruksjon enn Goodyear. Opprettholdes dette kriteriet, kan man allerede regne med å ha silt ut mange av kandidatene. 

Videre skal konstruksjonen bestå av lær. Det gjelder – generelt sett – både overdelen og sålen. Velg gjerne en såle med et tynt lag gummi ytterst (eller få en skomaker til å sette det på i etterkant), det passer best for norske forhold preget av grus og regn, og vil forlenge lærsålens liv. 

Unngå loafere som er laget av plast og kunstskinn. Spesielt om sålen er støpt med lim. Ja, slike er kanskje vedlikeholdsfrie og ser blanke ut i butikken, men denne gangen er målet å velge et produkt som varer lenge, ser godt ut (også dét i lang tid fremover) og som kan repareres flere ganger. Da er skikkelig lær uslåelig, om du tar vare på skoene med litt skokrem nå og da. 

Mest komfort i sommermånedene får du av en variant uten fôr. Handler du på nett er det bare å legge til “unlined” i søkefeltet. 

Hvilken stil?

Det finnes mange produsenter og merkevarer som fronter tidløse penny- og tassel-loafere av en viss kvalitet. Følgelig er det minst like mange varianter på markedet. Velger du etter kriteriene i konstruksjon ovenfor, skal det godt gjøres å kjøpe feil, men her følger et par kjøreregler hva gjelder design. 

Amerikanerne, med tradisjonsrike Alden i spissen, byr på en avslappet og rund form – den ikonisk, preppy stilen. Mens italienerne på sin side typisk selger noe mer skarpe og spisse kreasjoner, mer iøyenfallende. Tenk Ferragamo. Britene? De serverer ofte en slags mellomting. Men alt er avhengig av produsent, modell og lesten den respektive skoen er bygget på. De fleste skomerker tilbyr litt av hvert. Velg etter smak og stil, men unngå det ekstreme. 

Norsk og svensk: Penny-loafers fra Aurlands og en variant av tassel-loafers fra svenske Myrqvist. Foto: Aurlands og Myrqvist

Generelt sett vil vi anbefale en passelig avrundet, mandelformet tåboks (tupp). Det er ekstra anvendelig. 

Unngå kontrastsømmer, logoer og annet overfladig fjas. Se også på sålen. Er den tykk, nær plattformaktig i høyden? Unngå det. Papirtynn lærsåle? Ikke bruk skoen på noe annet enn snille, italienske marmorgulv. Velg noe i mellom. 

Aller mest anvendelig er utgaver i sort lær, eventuelt en semsket, brunfarget variant. Kult til jeans. Kult til dress. Og helt unisex. 

Så mye koster det

Randsydde loafers av en viss kvalitet koster vanligvis fra 3.000 kroner og oppover. Alt varierer etter lærkvalitet, grad av håndsøm, finish og konstruksjon. 

Populære opprinnelsesland er Storbritannia, Spania, Portugal, USA, Japan og Italia. 

Preppy: Loafers med tassel (eller dusk, om du vil), fra amerikanske Alden. Prisene ligger mellom 8.000 og 13.000 kroner for merkets varianter. Foto: Alden

På toppen av rangstigen finner du merkevarer som britiske Edward Green. Sjekk eksempelvis ut modellene Piccadilly (penny) og Belgravia (tassel). Priser rundt 16.000 kroner. For ikke å nevne Saint Crispins, som selger sofistikerte sko håndsydd i Romania, fra røffly 15.000 kroner. Om penger ikke er et problem, kan du gå bespoke, helt skreddersydd, hos eksempelvis George Cleverly eller Gaziano Girling. 

Vi kan nevne flere eksempler: Amerikanske Alden, mellom 8.000 og 13.000 kroner. Litt rimeligere er andre fra Storbritannia, som Church's og Crockett & Jones. Da snakker vi fra henholdsvis 11.000 og 7.000 kroner. Spanske Carmina fra Mallorca? Fra 4.500 kroner. Sverige har mange budsjettkandidater, eksempelvis Myrqvist som produseres i Portugal til omtrent 3.500 kroner. Denne svensken åpner forøvrig forretning i Oslo i disse dager. Glem heller ikke franske Paraboot. Og italias Ferragamo, Enzo Bonafe og Gucci.

Forbruksvarer

Informasjon om bruk av AI