<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Full stans i F-35-leveransene

Etter at en F-35B krasjlandet ved Fort Worth for to uker siden har Lockheed Martin satt full stopp for alle leveranser.

    Publisert 1. jan. 2023 kl. 22.29
    Oppdatert 1. jan. 2023 klokken 22.45
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 322 ord
    MULTIROLLE I SOLNEDGANG: Om 2023 avsluttes med flere enn 37 F-35 for Luftforsvaret er usikkert. Etter planen skal Norge motta seks F-35 i år. Forsvaret

    Norge skal etter planen motta seks F-35 i løpet av 2023. Nå vedgår Forsvaret at de er usikre på hva som nå skjer med leveransene.

    – Vi er kjent med hendelsen med et F-35B og at Lockheed Martin har besluttet å sette en del fly på bakken, sier Stine Barclay Gaasland, talsperson for Forsvaret til Finansavisen.

    I romjulen stanset Lockheed Martin all testflyging og meldte stans i alle leveringer av multirolle flyet. Finansavisen skrev nyttårsaften at det amerikanske forsvarsdepartementet setter av 300 milliarder kroner for å kjøpe nesten 400 fly av Lockheed Martin. 

    USIKKER PÅ LEVERANSENE: Forsvaret er kjent med både ulykken og leveransestoppen. Det forteller Stine Barclay Gaasland. Forsvaret

    Ulykken i Texas medfører nå at dette etter alle solemerker ikke lar seg gjennomføre. Ifølge Lockheed Martin fikk de heller ikke til å levere de 148 flyene de skulle ha levert Pentagon i løpet av 2022.

    Sjekket alle norske F-35

    Barclay Gaasland forteller at Norge i romjulen har gått over alle norske F-35, og det ikke er funnet forhold som tyder på at de norske flyene er omfattet av samme utfordring.

    – Det er foreløpig for tidlig å si noe om hvorvidt den midlertidige leveransestoppen på nye fly vil påvirke de norske leveransene i 2023, men Norge følger saken tett gjennom F-35 programmet, sier hun.

    Hun mener at åpenheten om ulykken og Lockheed Martins varsel om leveransestopp, er en av styrkene til F-35 programmet.

    – Det er ingen dramatikk i en slik prosedyre - det er snarere et godt eksempel på forsvarlig forvaltning av personell og materiell gjennom å eliminere potensielle risikoer for å unngå at samme ulykke gjentar seg, sier hun.

    Lockheed Martins talsperson, Laura Siebert, sier i en pressemelding at produksjonsplanen er under press med en rekke bestillinger til Europa som skal leveres. 

    Deriblant Tyskland. 

    Norge mottar hvert år seks nye F-35 fra fabrikken ved Lockeed Martin i USA. Norge har mottatt 37 av 52 innkjøpte fly til en innkjøpskostnad på 64 milliarder kroner.