<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Åpner sine kaldkrigs-lagre for Ukraina

I sin støtte til Ukraina børster USA støvet av kjente missiler fra den kalde krigen.

  Publisert 5. jan. 2023 kl. 22.49
  Oppdatert 6. jan. 2023 klokken 09.23
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 278 ord
  VIETNAM OG KALD KRIG: Hawk-missiler har sett det meste. Her er general William C. Westmoreland i Da Nang i Vietnam i februar 1965.  NTB

  USA har iverksatt et program med en kostnadsramme på 4 milliarder kroner for å understøtte Ukraina med våpen. For å lykkes og ha nok ammunisjon, tar USA i bruk sine langtidslagrede missiler - helt tilbake fra den kalde krigens dager.

  USA er alt i gang med å oppgradere MIM-23 Hawk-missiler som i sin tid  ble produsert av Raytheon, det melder USAs forsvarsdepartement. De ble designet for å være mer mobile enn forgjengeren Nike Hercules. 

  Nike er kjent for nordmenn, da slike missiler hadde utskytningsrampe blant annet i Asker. I Norge ble Nike-missilene benyttet som luftvern for Oslo og sentrale deler av østlandet mellom 1960 og 1991.

  Spanske ramper

  Hawk er fortsatt i bruk i noen land, deriblant Sverige og Spania. I USA blir missilene oppgradert for å møte dagens stridsbilde og Spania skal levere rampene og utskytningskontrollen. Allerede 2. desember ble de første missilene overlevert fra Spania til Ukraina, skriver The new voice of Ukraine.

  Det var i november at forsvarsdepartementet i USA kunngjorde at de skulle bruke 4 milliarder kroner på en ny våpenpakke bestående av oppgradert stridsmateriell, som Hawk og T-72B stridsvogner.

  STRIDSVOGN: Både Ukraina og Russland opererer  T-72B på slagmarken. Nå får Ukraina 90 nylig oppgraderte T-72B. FOTO: NTB

  I alt skal 90 T-72B oppgraderes og overleveres Ukraina. Stridsvognene får moderne sikteoptikk, nye graderte kommunikasjonssystemer og reaktivt panser.

  Ifølge pressetalsperson for Pentagon, Sabrina Singh, vil T-72B stridsvognene bli levert til Ukraina gjennom en trenasjonsavtale mellom USA, Nederland og Tsjekkia.

  Stridsvognene skal hentes fra beredskapslagre i Tsjekkia og oppgraderingen pågår nå for full. Stridsvognene vil bli levert suksessivt utover 2023.

  I 4-milliarderspakken er det også 1.000 Phoenix Ghost UAV-er, 40 lettpansrede Riverine-stridsbåter og 250 oppgraderte M1117 pansrede personellkjøretøy.