En milliard på tusen dager
For noen nordmenn var det umulig å ikke foreta seg noe da Russland overfalt og invaderte sin nabo. Tolv private initiativer har samlet inn store beløp i cash og materiell til Ukrainas motstandskamp.
Selv om den russiske angrepskrigen trekker ut i tid, og behovet for hjelp er stort andre steder, som for eksempel i Gaza, øker private pengebidrag til Ukraina.
Jeg kan si med sikkerhet at donasjoner fra norsk næringsliv har stoppet russiske angrep og beskyttet ukrainsk territorium. Når historien skal skrives, er det sånt som vil huskes.
Peter C. Frølich, Fritt Ukraina
– Jeg er overrasket over at vi har sett et oppsving i givergleden til Ukraina, fordi vi merker at mediene får det vanskeligere med å holde på folks oppmerksomhet om denne saken. Jeg har ikke noen vitenskapelig forklaring på hvorfor støtten øker, men det er helt påfallende, sier Peter C. Frølich og forsikrer om at bidrag fra Norge utgjør en forskjell i det krigsherjede landet, som har greid å stå imot russerne i over tusen dager.
– Jeg kan si med sikkerhet at donasjoner fra norsk næringsliv har stoppet russiske angrep og beskyttet ukrainsk territorium. Når historien skal skrives, er det sånt som vil huskes.
Stortingsrepresentanten for Høyre og lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, står i spissen for organisasjonen Fritt Ukraina, som har samlet inn 160 millioner kroner. I tillegg har Frølich hjulpet andre privatpersoner med å organisere ulike former for innsamlinger og hjelpearbeid. Et konservativt anslag tilsier at tolv norske Ukraina-hjelpere til sammen har samlet inn 775 millioner. I tillegg kommer alle de etablerte organisasjonene, som for eksempel Røde Kors og Norsk Folkehjelp, som har samlet inn henholdsvis 284 og 10 millioner kroner til Ukraina fra privatpersoner og næringsliv. Til sammen er milliarden passert med god margin.
Ifølge Frølich kjørte nylig en stor konvoi fra Norge med droner, kjøretøy og soldatutstyr som går rett til ukrainske soldater i frontlinjen.
– Denne er finansiert av norsk næringsliv, med Centragruppen i spissen, som har greid å samle inn utstyr verdt 20 millioner kroner bare i denne ene leveransen. Dette viser hvilken spirit som finnes der ute, slår Frølich fast.
Ifølge Centragruppen har de et dypt engasjement i krigen og ønsker at deres bidrag skal bety mer enn bare pengene.
– Vi håper at Centragruppens initiativ vil inspirere flere norske aktører til å støtte Ukraina, sier Christian Stabell Eriksen til hjemmesiden til Fritt Ukraina. Han er både medeier og arbeidende styreleder i selskapet. Og ringvirkningene ser ut til å komme. I sommer donerte rederiet Torvald Klaveness 12,5 millioner kroner og fulgte opp med nye 10 millioner. Nylig fikk Frølich en telefon fra en investor som la fire millioner kroner på bordet med beskjed: Kjøp droner til ukrainske soldater! Slikt skjer med jevne mellomrom, i tillegg dukker ulike kreative innsamlinger opp.
Tjente rått, gir smuler
Energiprisene røyk til himmels da Russland (og Gazprom) strupte rørgassleveransene til Europa og gikk til fullskalaangrep på Ukraina i 2022, hvilket medførte at Norge sopte inn enorme summer. Ifølge Finansdepartementet tjente Norge til sammen 1.270 milliarder kroner ekstra på gass i årene 2022 og 2023, melder Nettavisen. Mange har derfor reagert på at bidragene fra den norske stat på ingen måte står i stil med denne svimlende ekstrainntjeningen. Ifølge The Kiel Institute for the World Economy har Norge ved utgangen av oktober i år gitt 37 milliarder kroner og har lovet å bidra med 116 milliarder til Ukraina på lang sikt.
– Dette gir Norge en syvende plass blant 31 europeiske donorer som vi måler i våre data, sier prosjektlederen for The Ukraine Support Tracker, Pietro Bomprezzi, til Kapital.
Kvinnefest for Ukraina
Christian Ringnes’ 70-årsdag innbragte mer enn fem millioner kroner til frihetskjemperne i Ukraina. Ringnes oppfordret gjestene til å droppe gaver og heller gi penger til den gode sak. Og da Ringnes i mai avholdt en fest for å “feire kvinner som setter positive spor, imponerer og sprer glede på sin vei gjennom livet!" betalte verten 1.000 kroner til Fritt Ukraina for hver kvinnelige gjest som dukket opp i Christiania Teater. Det resulterte i 180.000 kroner, og i tillegg kom 120.000 i donasjoner fra gjestene til samme formål.
De norske statlige bidragene er usle og sene, spesielt tatt i betraktning hvor mye vi som land har tjent på krigen.
Johan H. Andresen
Også Johan H. Andresen og Ferd støtter sistnevnte organisasjon, som han mener gjør en stor forskjell “på bakken” i Ukraina. Ferd-eieren er imidlertid ikke imponert over pengestøtten fra den norske stat.
– De norske statlige bidragene er usle og sene, spesielt tatt i betraktning hvor mye vi som land har tjent på krigen. Norge er også langt bak Danmark og Sverige i gitte bidrag, hvilket jo er helt uforståelig. Bidrag avgitt frem til 2030 gir liten mening for dagens situasjon på bakken. Vi bør skamme oss som land, sier Andresen.
Han får støtte fra eiendomsinvestor Carl Erik Krefting i Carucel Eiendom.
– Når staten har tjent hundrevis av milliarder på økte energipriser, særlig på gass, så burde Norge ha gitt betydelig større beløp til Ukraina enn de har gjort så langt. Jeg synes det er umoralsk at vi tjener så mye på krigen, men ikke er villige til å betale en mye større andel for å bistå ukrainerne, sier Krefting. Han har støttet Fritt Ukraina og Ukrainas Frihetshjelp og har mange lovord å si om de mange ulike initiativene.
– Det er definitivt fortsatt et veldig stort engasjement. Jeg er svært imponert over alle som har tatt privat initiativ. Jeg tror engasjementet som utvises og den faktiske hjelpen som gjøres – gjennom masse frivillig arbeid – betyr mye, og det er store pengebeløp som er samlet inn, sier Krefting.
Det er definitivt fortsatt et veldig stort engasjement. Jeg er svært imponert over alle som har tatt privat initiativ.
Carl Erik Krefting
Ville hjelpe til
Men det er mange flere enn politikere, milliardærer og finanskjendiser som trår til. Tidligere Grette-advokat Ole Kvåle er styreleder i Ukrainian Freedom Convoys (UFC). 46-åringen har vært i Ukraina 13 ganger siden mars 2022, og organisasjonen har samlet inn 10, 2 millioner kroner.
– Vi opplever medvind for vår organisasjon som er veldig spisset i det vi driver med. Vårt konsept går ut på å kjøpe brukte biler som vi leverer til fronten i Ukraina. Terrenggående kjøretøy er svært ettertraktet for soldatene ved frontlinjen, hvor det er enorme avstander og dårlige veier. Behovet for transport er stort. Men det er svært vanskelig å få tak i egnede kjøretøy i Ukraina. For alt annet er det mer et spørsmål om penger, sier Kvåle.
Til nå har UFC kjøpt inn og levert nesten 200 biler til fronten for donasjonene de har mottatt. Sjåførene er frivillige som kjører bilene fra Norge til Ukraina. De fleste er godt voksne menn som selv betaler for mat, hotell og retur til Norge. Tur/retur Ukraina bruker de omtrent fem dager. UFC har erfart at en bil ved frontlinjen holder i snitt ett år, og at det lønner seg å kjøpe billige biler – i 30.000 kronersklassen – med dieselmotor.
– Hvorfor holder du på med dette?
– Jeg opplevde angrepet på Ukraina som ekstremt urettferdig. Jeg ville ikke bare sitte hjemme i Norge og se på at dette utspiller seg. Jeg ville gjøre noe praktisk for å hjelpe, og for meg var det mest nærliggende å støtte soldatene direkte. Underveis har vi fått kontakt med mange gode folk som bidrar, sier advokaten, som i begynnelsen av 2022 etablerte sitt eget firma i Oslo, Advokatfirmaet Punktum, sammen med en partner.
Jeg opplevde angrepet på Ukraina som ekstremt urettferdig. Jeg ville ikke bare sitte hjemme i Norge og se på at dette utspiller seg.
Ole Kvåle, Ukrainian Freedom Convoys
– Hvor mye går Ukraina-engasjementet ditt utover jobben?
– Eget firma gir fleksibilitet. Tidsbruken på Ukraina-engasjementet går i rykk og napp, men det er klart at det går på bekostning av omsetningen.
– Hvor lenge kommer dere til å holde på?
– Vi kommer til å holde på til det er fred og frihet i Ukraina.
Droppet pensjonistliv
I Nord-Trøndelig tok pensjonisttilværelsen brått slutt for Odd Steinar Rønne da russernes invasjon startet. Den tidligere utrykningslederen, som har jobbet 40 år i brannvesenet, grep til telefonen og ringte sine kontakter for å samle personell og fullt brukbart utstyr som var gått ut på dato i Norge.
En brannmann kan redde flere liv på en utrykning i Ukraina enn han kanskje gjør i et helt yrkesliv i Norge.
Odd Steinar Rønne, NUBAS
– Vi har samlet inn brannutstyr og kjøretøy fra kommunale brannvesen over hele landet. Men det koster 350.000 for å få ti kjøretøyer fra Norge til Ukraina med omregistrering, forsikring og transport. Heldigvis har vi hatt noen pengesterke givere, for det begynner å bli vanskeligere å få inn penger nå. Folk begynner å bli lei av hele krigen i Ukraina, samtidig går vi inn i en høytid hvor folk ønsker å tenke mer på familie og eget velvære. Jeg håper det løsner igjen til våren, sier 61-åringen, som selv har vært og jobbet i Ukraina i flere omganger. Da bor han hjemme hos brannsjefen i Kryvyi Rih (president Zelenskyjs hjemby) i tre–fire uker i slengen, mens han selv deltar i risikable redningsaksjoner etter russiske bombe- og droneangrep mot sivile mål.
– Blir du redd?
– Det er klart det er en risiko, men jeg velger å gjøre det. Brannvesenet i Ukraina kan redde 5–25 mennesker på en eneste utrykning. Det er min motivasjon. En brannmann kan redde flere liv på en utrykning i Ukraina enn han kanskje gjør i et helt yrkesliv i Norge, forklarer Rønne, som ikke er i tvil om at norsk utstyr har reddet mange ukrainske liv.
Krigshissende og uetisk
Ifølge Mikkel Dobloug i Ukrainas Frihetshjelp har synet på de private Ukraina-organisasjonene endret seg etter som krigen har strukket ut over tid.
– Det som var mest frustrerende var at ingen ville skrive om oss til å begynne med. Det vi drev med ble jo ansett som krigshissende og uetisk! Men vi var altså først med å gjøre riktig analyse og handle deretter, sier Dobloug.
På de neste sidene kan du lese om tolv organisasjoner som har engasjert seg for Ukraina. Deres innsats har bidratt med mange ulike former for hjelp – verdt store beløp. Med til historien hører at en god del av disse donasjonene er utstyr og materiell som er gitt av forsvaret, kommuner og sykehus i Norge, altså innkjøpt av det offentlige. Men det koster mye å sende dette til fronten, poengterer Den ukrainske forening i Norge.
– Vi opplever at nordmenn er generøse. Den største utfordringen vi har – akkurat som mange andre organisasjoner – er å skaffe penger til å betale for transport. Når privatpersoner og virksomheter spør hvordan de kan hjelpe oss, ber vi om støtte til transportkostnader – det gir oss muligheten til å sende hjelpen til de som trenger den, sier nestleder Natalia Ravn-Christensen i Den ukrainske forening i Norge.
Veteran Aid Ukraine
250–300 millioner kroner
Kort tid etter krigens utbrudd i 2022 begynte organisasjonen Veteran Aid Ukraine (VAU) å sende militært og humanitært utstyr til de krigsrammede områdene i Ukraina. Som eks-soldater greide de ikke å sitte uvirksomme hjemme i Norge og se katastrofen utspille seg, uten å hjelpe. Til sammen er materiell verdt 250–300 millioner kroner levert til ukrainske styrker. Mye av dette dreier seg om droner og annet som gjør hverdagen lettere for soldatene.
– Vi er sterkt knyttet opp mot Forsvaret, og ulike avdelinger organiserer innsamling av overskuddsmateriell som vi bruker her nede. I tillegg bidrar Helse Norge, organisasjoner, privatpersoner og større firmaer, forteller leder i VAU, Daniel Viksund. I forbindelse med at utstyr og materiell skal byttes ut i bedrifter, er det flere som velger å donere overskuddsmateriell.
Stiftelsen HMM Helsehjelp Ukraina
150 millioner kroner
Med base i Bergen henter stiftelsen både privat og offentlig støtte til Ukraina. Hittil har HMM Helsehjelp Ukraina bidratt med medisinsk utstyr verdt 150 millioner kroner. Konkret har de levert flere 40 tonns mobile operasjonsstuer, evakueringskjøretøy, blodtransfusjonsklinikker, mobile tannhelseklinikker og medisinsk forbruksmateriell.
– Vi kan rett og slett ikke la være når vi ser grusomhetene i Ukraina. Det er også en viktig boost for moralen i Ukraina at de ser andre som bryr seg, sier en av initiativtagerne og styreleder i stiftelsen, Tor Fredrik Müller, til NRK. Han er til daglig adm. dir. i EGD Property. Initiativtagerne tok tidlig kontakt med Haukeland Universitetssykehus (HUS) om muligheten for støtte til medisinsk utstyr. I tillegg bidrar næringslivet i Bergen, stiftelser, det offentlige og en rekke privatpersoner. Resultatet er at viktig hjelp og medisinsk utstyr fortløpende sendes til Ukraina.
Fritt Ukraina
160 millioner kroner
Fritt Ukraina samler inn penger til utstyr som går direkte til de ukrainske styrkene og sivilforsvaret. Det omfatter klær, biler, overvåkningsdroner og strømgeneratorer. Organisasjonen ledes av stortingsrepresentant Peter C. Frølich (H), som er blant finalistene til VGs kåring over årets navn 2024 og som har blitt tildelt president Volodymyr Zelenskyjs fortjenestemedalje. Fritt Ukraina har rundt 5.000 medlemmer og støttespillere over hele landet, mange av dem er kjente selskaper som Rederiet Klaveness, Møller Bil, Ferd, Pareto, Advokatfirmaet Wiersholm, Advokatfirmaet Thommessen, Mowi og Salmar.
Ukrainas Frihetshjelp
70 millioner kroner
Startet av Kristen Torp, som har familie i Ukraina. Grunnleggeren fikk tidlig kjenne på uretten hans familie opplevde ved Russlands angrepskrig, og via førstehåndsberetninger ble behovet for hjelp tydelig. Sammen med Mikkel Dobloug startet Torp initiativet Ukrainas Frihetshjelp (UFH) i februar 2022 og siden har flere hjelpere kommet til. Etter å ha levert to semitrailere med utstyr til 1.500 soldater rett etter invasjonen, har organisasjonen bidratt med utstyr for 50–60 millioner kroner. Alt fra sykebiler, bergingsvogner og droner til annet militært utstyr som skuddsikre vester, samt klær fra NorArm Tactica, men ikke våpen. Med seg har organisasjonen sterke sponsorer og samarbeidspartnere som blant annet Kistefos, Sissener, Malling & Co, Bertel O. Steen og Devold.
Humanitarian Aid Norway
Mer enn 50 millioner kroner
Organisasjonen ser på seg selv som transportør av hjelp til Ukraina og har et eget vogntog som kjører komplette laster fra norske helseforetak, Equinor, Viking og andre større aktører samt fra seriøse organisasjoner som ikke har mulighet for å levere eller mangler mottagere i Ukraina. Ifølge initiativtager Joakim Sandodden leverer organisasjonen stort sett til sykehus, både sivile og militære, det offisielle forsvaret og andre livreddende instanser. Foruten utstyr har Humanitarian Aid Norway (HAN) også levert kjøretøy med firehjulstrekk, ambulanser og busser. HAN samarbeider også med andre organisasjoner i Europa om sivil bistand.
Norsk ukrainsk brann- og ambulansestøtte NUBAS
33 millioner kroner
Steinkjer-basert initiativ som ble startet av pensjonert utrykningsleder Odd Steinar Rønne i mars 2022. Organisasjonen har levert i alt 197 brannbiler og andre utrykningskjøretøy til ukrainsk brannvesen. Ni av ti kjøretøy er donert av kommunale brannvesen, resten er kjøpt med penger fra donasjoner. I tillegg kommer 35 semitrailere med brann- og redningsutstyr, strømaggregater, båter med tilhengere og klippeutstyr for å frigjøre fastklemte personer. Initiativtager Rønne, sammen med styrets medlemmer og gode hjelpere i organisasjonen, holder Ukraina-foredrag for å samle inn penger og planlegger nå sin tur nummer 18 til Ukraina. Foreløpig inngår 20 kjøretøy i denne konvoien.
Den ukrainske forening i Norge
30 millioner kroner i 2024
Har siden 2014 konsentrert seg om å samle inn penger for å sende medisiner til fronten – som tourniqueter, smertestillende og blodstillende plaster. Etter at fullskalakrigen startet i 2022, har omfanget av hjelpen vokst enormt. Bare i år har 60 semitrailere med humanitærhjelp i vid forstand gått til Ukraina.
Ukrainian Freedom Convoys
10,2 millioner kroner
Den frivillige organisasjonen Ukrainian Freedom Convoys (UFC) bidrar med direkte og indirekte støtte til soldater i den ukrainske hæren. Organisasjonen har snart 3.000 medlemmer og har spesialisert seg på kjøp og levering av eldre SUV/pickuper fylt med humanitært utstyr til den ukrainske hæren. Til nå er 10,2 millioner kroner samlet inn og nesten 200 kjøretøy levert til fronten av styrelederen, advokat Ole Kvåle, og av foreningens mange frivillige.
Team Tromsø for Ukraina
Mer enn 16 millioner kroner
Organisasjonen bidrar med medisinsk utstyr fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) samt tørrmat, soveposer og klær til soldater. Dessuten støtter de sårbare sivile grupper som barn, eldre og skadde personer. Har totalt levert 27 kjøretøy, tre aggregater og 31 tonn med varer og utstyr. 35–40 frivillige jobber i Tromsø, og mange av disse er ukrainere.
Norsk Ukrainastøtte
6 millioner kroner
Allerede for ti år siden grunnla nettbutikkeier Arnstein Tranøy Norsk Ukrainastøtte i Sandefjord. I begynnelsen samlet organisasjonen inn brukt medisinsk utstyr fra sykehus og kommuner. Nå har man gått over til å samle inn penger. De siste årene har rundt to millioner kroner blitt samlet inn for bruk i Ukraina.
Biler til Ukraina
Mer enn 4 mill. kr
Etablert av tre menn fra Sokndal kommune i Rogaland i mars 2022. Har levert 123 kjøretøy, de fleste donerte, til Ukraina fullastet med aggregater, klær, droner og alt soldater kan etterspørre. I tillegg kommer medisiner og medisinsk utstyr. Prioriterer å hjelpe soldater, sykehus og Røde Kors.
SLAVA Ukraini Norway
1,5 millioner kroner
Organisasjonen ble startet høsten 2023 og videreførte Venstre-politiker Tore Wilken Nitter Walakers engasjement for å hjelpe Ukraina. Organisasjonen samler inn penger og kjøper inn brukte biler av typen pickup, transporter eller SUV til mellom 25.000 og 40.000 kroner. Disse blir kjørt til mottagere i Ukraina og brukt ved frontlinjene. Til nå er 23 biler og tre båter levert kontaktpersoner for militære enheter. Ytterligere to biler og tre båter er klare til levering i desember. Frivillige sjåfører kjører bilene til Ukraina og deltar også ofte i innsamling av midler samt er ambassadører for at innsamlede midler går direkte til formålet.