Grønne aksjer

Olin
10.06.2022 kl 10:55 1994

Plastproduksjonen tredobles til 2060
Bare en femtedel av plasten vil være resirkulert, advarer OECD.

Økningen i plastbruk vil være større enn for de fleste andre råmaterialer, viser en fersk rapport fra OECD.

Rapporten «Global Plastics Outlook: Policy Scenarios to 2060» anslår at den globale plastproduksjonen vil passere 1,2 milliarder tonn om 38 år. Størst økning er det ventet i utviklingsland i Afrika og Asia. Rapporten legges frem under et arrangement 21. juni.

FN-avtalen blir viktig
– Dersom vi ønsker en verden fri for plastforurensning, i tråd med ambisjonene til FNs miljøforsamling, kreves det en mye strengere og koordinert global plan, sier OECDs generalsekretær Mathias Cormann. Klima- og miljøminister Espen Barth Eide ledet i mars FNs femte miljøforsamling, der det ble enighet om å inngå en global avtale om plast. Avtalen skal vedtas innen den neste miljøforsamlingen.

– Jeg vil si at mye av jobben er gjort, for de forhandlingene som nå kommer er innrammet i mandatet; at det skal være juridisk bindende og at det skal ha et veldig bredt scope, det skal gå fra source to sea, altså fra plasten produseres til den ender opp som avfall – eller helst ikke skal ende opp som avfall, sa Barth Eide til Cnytt etter forsamlingen i Nairobi i mars.

OECD uttrykker bekymring for at den økende plastbruken ikke synes å bli ivaretatt av økt materialgjenvinning. Den ferske rapporten anslår at halvparten av all plast som produseres i 2060 vil havne på deponier. I 2019 ble ni prosent av plast materialgjenvunnet. Det er ventet å stige til 17 prosent i 2060, noe som betyr at under en femtedel av plasten materialgjenvinnes.

Lavkvalitet
Hovedårsaken er at det meste av plasten som produseres er lavkvalitetsplast som emballasje, lavkvalitetsprodukter og tekstiler. To tredeler av alt plastavfall vil komme fra denne type produkter, mener OECD.

Gjennom strengere regulering er det mulig å redusere en femtedel av plastavfallet og halvere lekkasjene av plast til natur.

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.