Grønne aksjer

Olin
10.06.2022 kl 11:06 1977

Produsentene lover EU 10 millioner tonn resirkulert plast
Europeiske plastprodusenter og forbrukere forplikter seg til å øke markedet for resirkulert plast.
JENS EGIL HEFTØY

Circular Plastic Alliance, som representerer over 300 plastprodusenter, industriaktører og forhandlere, ble etablert i 2018 og arbeider for å redusere bruken av uønsket plast, samt øke andelen av resirkulert plast.

LES OGSÅ: Shell satser på kjemisk plastgjenvinning

Nå har gitt EU-kommisjonen en lovnad om at de vil øke bruken av resirkulert plast til 10 millioner tonn innen 2025.

Forplliktelser
– Gjennom Circular Plastics Alliance viser verdikjeden for plast et stort samarbeid mot overgangen til sirkulær plast. Mobilisering av alle aktører, både offentlige og private, langs verdikjeden og på tvers av viktige plastbrukende sektorer, forbedrer samtidig Europas styrke gjennom å maksimere bruken av plastavfall som en verdifull ressurs. Jeg ønsker dette initiativet velkommen og stoler på alliansens fortsatte engasjement, sier EU-kommisær for det interne markedet Thierry Breton i en pressemelding.

LES OGSÅ: Miljødirektoratet fant ingen miljøgifter i resirkulerte plastprodukter

Circular Plastics Alliance har blinket ut 26 spesifikke produkter innen emballasje, byggning, landbruk og forbruksprodukter. Til sammen står de utvalgte produktene for over 60 prosent av det totale plastavfallet. Over 80 prosent av veksten i bruk av resirkulert plast skal skje innen emballasje.

Alliansen har lansert et forslag til et overvåkningssystem for bruk av resirkulert plast i EU-land.

Siden alliansen ble etablert i 2018 er produksjonen av resirkulerte plastprodukter økt med 30 prosent i EU. For å oppnå målet om 10 millioner tonn i 2025, må produksjonen økes med ytterligere 3,4 millioner tonn. Det innebærer blant annet at utsorteringskapasiteten må økes med minst 4,2 millioner tonn.

Store investeringer
Circular Plastics Alliance har, ifølge dokumentet de har oversendt EU-kommisjonen, beregnet investeringskostnadene til mellom 7,6 og 9,1 milliarder euro.

Tidlig neste år vil alliansen lansere en rapport om konkrete tiltak og løsninger som må til for å øke bruken av resirkulert plast i nye produkter, slik at målsettingen om 10 millioner tonn nås i 2025.

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.