Olje og energi

Stortinget
13.11.2022 kl 17:05 3481

To ting som er MEGABULL for Elmera og som foreløpig ikke er fokus hos analytikerne:

1) Lav strømpris reduserer vesentlig utestående kreditt hos Statkraft. Det Elmera betaler er en funksjon av (volum x strømpris x kredittid). Hittil i år har Elmera betalt ca. 50 millioner kroner til Statkraft i kreditt. Analytikerne ligger inne med omtrent det samme for Q4 og faktisk like mye i 2023. Hittil i Q4 har strømprisen vært så lav at utestående kreditt hos Statkraft har kollapset. I Q4 blir beløpet sannsynligvis under 3,5 millioner kroner. Dette slår ikke inne på EBIT eller EBITDA siden disse selvsagt måles før renter (I). MEN, dette vil slå veldig positivt ut for EPS (+0,15 bare i Q4) og ikke minst FCF.

2) Arbeidskapitalbindingen i 2021 og frem til 3Q22 gikk jo i taket som følge av høy strømpris. Nå med så lav strømpris revereseres jo dette totalt. DNB ligger inne med en økning i NWC på 800 mill. kroner og til og med ABGSC som er bull ligger inne med over 500 mill økning i arbeidskapitalbinding. Ingen av dem ligger inne med en reduskjon i 2023 heller. Dette er jo riv ruskende galt slik situasjonen er nå. Ja, strømprisen kan gå opp igjen frem mot jul, men den kan også bli liggende på et mye lavere nivå enn noen trodde for 2-3 mnd. siden. Konsekvensen for Elmera blir en massiv frigjøring av arbeidskaital. Spørsmålet er bare hvor stor effekten blir. Blir strømprisen liggende på nivåer uner 1 kr snakker vi om en halv milliard i frigjort arbeidskapital. Årsaken er at trade receivables og accounts payable begge krymper med 70-80 %. Historisk har ikke Elmera hatt arbeidskapitaloppbiding i det hele tatt (fra negativ NWC til et par hundre millioner). Dette har vært tilfellet over veldig mange år. Nå ligger til og med ABGSC som er så bull inne med en arbeidskapitalbinding på 1,8 mrd kroner i 2022 og kun synkende til 1,56 mrd. kroner i 2023 og 2024. I den grad vi har lagt toppen i strømprisen bak oss kommer det altså en betydelig frigjøring av cash. Utbyttebetalinger herfra blir sannsynligvis ikke noe problem. Større utfordring hvor de skal gjøre av alle kontantene. Lukter vi tilleggsutbytte til våren?

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.