Eiendom

Olav2
04.01.2023 kl 04:30 5041

« Vi tror markedet vil snu i løpet av første halvår 2023. Bakgrunnen er at det bygges for få boliger i Stor-Oslo til å kunne møte befolkningsveksten, at rentetoppen nås og at byggekostnadene er fallende. I tillegg vil endringene i boliglånsforskriften gjøre det enklere for flere å få boliglån, sier Molvik.»

Selvaag og alle andre boligutbyggere har under bygging boliger nesten ingen vil ha. Renteoppgangen har gjort boligene alt for dyre slik at de ikke dekker noe behov verken som følge av innvandring eller fødselsoverskudd.

Det er mer enn nok boliger som det allerede er i Norge når renten har gjort det så ekstremt mye dyrere å bo i egen bolig. Behovet til de ca 80 % av befolkningen som bor i egen bolig krakker med den mer enn doble rentesatsen som snart blir trippel. 1 % realisert fall i behovet til boligeierne frigir en boligmasse som huser 100 tusen ukrainske flykninger hvis hver flyktning klarer seg med 20 kvm bolig og ikke 45 kvm som hver nordmann. 6 % realisert fall i realisert behov i form av å redusere bolig per nordmann fra 45 til 42 kvm frigir nok boligmasse til å huse 600 tusen ukrainske flyktninger.

Holder ikke det så har man ekstreme mengder fritidsboliger å fylle opp. Fritidsboliger som har blitt enda mindre attraktive å kjøpe enn nye boliger så lenge fritidsbolig er mindre nødvendighetsgode og har ustøttet strømregning i tillegg til de snart triple finanskostnadene som gjør presidentsuiter billigere å feriere i enn egen hytte.

Det kan bli så enkelt det vil å få boliglån uten at det blir flere kjøpere av nye boliger av den grunn. Selv om bankene skulle finne på å kaste boliglån etter folk så blir det ikke flere kjøpere.

Renteoppgangen har gjort lånefinansiert kjøp av ny bolig så dyrt at ingen vil kjøpe selv om de får lånt hver eneste krone de må betale. Det er tvert imot de med minst lånebehov som vil kjøpe så lenge de ikke må betale boliglånet som gjør boligen alt for dyr.

Molviks argumenter for at det snur er kun troverdig hvis man ikke regner på hva det koster å lånefinansiere kjøp av ny bolig med dagens rentenivå. Molvik sitter så nærme det som skjer at han selvfølgelig vet at kjøperne har blitt borte av de økte lånekostnadene som gjør lånefinansiert kjøp alt for dyrt. Som han selvfølgelig vet at lånene ikke blir billigere fremover uansett om renteoppgangen stopper opp. Molvik vet selvfølgelig at det han sier er løgn fra begynnelse til slutt.
Redigert 04.01.2023 kl 04:39

Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.