Energi

Mr Grey
26.01.2023 kl 16:31 5082

Blir spennende å se hva Noreco sin utbyttepolitikk blir fremover:

https://e24.no/boers-og-finans/i/Knjr5X/opedal-og-roekke-boer-ta-en-chevron

Fra E24.no
Opedal og Røkke bør ta en Chevron
Det er ingen god grunn til at Aker BP og Equinor ikke skal kopiere Chevrons utbytte-orgie.

«Alt» er mye større «over there», het det i gamle dager. Slik er det nok fortsatt. I alle fall om man ser på tilbakekjøpsprogrammet det amerikanske oljeselskapet Chevron lanserte onsdag.

Chevron øker sitt kvartalsvise kontantutbytte med seks prosent til 1,51 dollar per aksje. Men samtidig lanserer selskapet et nytt program for tilbakekjøp av egne aksjer. Programmet, som starter 1. april, er på 75 milliarder dollar. Det utgjør en tredobling av det foregående programmet som sluttføres nå i første kvartal. Basert på onsdagens sluttkurs tilsvarer det nye tilbakekjøpsprogrammet over 20 prosent av dagens markedsverdi for selskapet.

Les også
Knalltall for olje- og gasskjemper: – Helt fantastisk for hele oljebransjen
Så skal det sies at de 75 milliarder dollarene neppe pøses ut i markedet straks kalenderen viser april. Det forrige programmet på 25 milliarder dollar, som sluttføres nå i første kvartal, ble tross alt lansert så langt tilbake som i 2019. Men likevel. Mer enn 20 prosent av dagens markedsverdi, er det svung over.

Omgjort til kroner per aksje, ville det tilsvart noe over 60 kroner for Aker BP og Equinor. Begge aksjene handles nå litt under 300 kroner.

Sett fra selskapets side er kontantutbytte og tilbakekjøp av egne aksjer det samme. Equinor gjør nå begge deler, mens Aker BP så langt kun deler ut kontantutbytte. Begge selskaper har delt ut store penger til sine eiere, men det er og blir småpenger i forhold til Chevrons planer. Chevrons tilbakekjøp kommer jo på toppen av ganske hyggelige kontantutbytter.


Aker BP og Equinor har det siste halvannet året hatt en voldsom inntjening som følge av kraftig økning i både oljepris og gasspris. Selv om særlig sistnevnte har kommet betydelig ned i forhold til nivåene i tredje kvartal, er dagens prisbilde i er historisk perspektiv ekstremt gunstig for selskapene.

logo
teaser-asset
– En jobb som samfunnet er helt avhengig av
ANNONSØRINNHOLD |
Skal rekruttere 1200 nye ansatte over fem år:
Begge selskaper har bygget opp en ekstrem finansiell styrke som også gjør at følsomheten for fremtidige fall i olje- og gassprisene blir vesentlig mindre. Det vil ikke være rart om aksjonærene nå hungrer etter større utdelinger.


Slik sett kan dette være en oppfordring til Aker BP og Equinor om å «ta en Chevron». Om det skjer gjennom kontantutbytter eller tilbakekjøp, spiller liten rolle for selskapene. Det er finansielt rom for det, og aksjonærene vil garantert fryde seg.

Et gigantutbytte forutsetter kanskje en kravstor hovedeier. Det har Aker BP i Kjell Inge Røkke.
Rapportér innlegg

Vennligst skriv inn kommentar på hva du mener er upassende og trykk send. Dersom kommentar ikke er nødvendig, vennligst trykk send direkte.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.
E-postadressen brukes kun for å få kontakt med deg i forbindelse med advarselen.