Atlantic Sapphire


Denne nyheten bør få det til å gå kaldt nedover ryggen på de norske lakseselskapene.
Atlantic Sapphire har engasjert en av de mest inflytelsesrike lobbyistene i Washington.

Jeg tror vi fort kan ende opp med at USA, og etter hvert også Kina, innfører toll på norsk laks.

Silberman

https://www.odwyerpr.com/story/public/14486/2020-06-24/ballard-hooks-atlantic-sapphire.html

Redigert 21.01.2021 kl 09:05 Du må logge inn for å svare
Biafra
29.06.2020 kl 21:58 9290

Helt klart gode nyheter dette, ASA har her knyttet til seg en sterk partner og mye innflytelse i bransjen.

Kan vi snart forvente melding om at de har høstet første batch ? De har tidlihere meldt at dette skjer i 2H 2020.
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare

Jepp. I presentasjonen da de gikk på børs oppga de first US harvest in Q3 ‘20.
Folk her snakker om at det kan skje allerede i juli. Ser vi Donald reise ned til Miami for å overvære den store nyheten?
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare

Fisken deres dauer jo bare i bassenget? Hva er poenget?
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare
10.07.2020 kl 00:31 8736

Hvor har du det fra? I Miamianlegget er det vel null hull så langt. Tror de har hatt to hendelser i Danmark. Hvor mye rømming, sykdom og lusekostnader er det i fjordbasert?
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare
MProd
10.07.2020 kl 12:08 8603

Hvem vil egentlig ha broilerlaks fra Miami? Ingen som tenker at dette kan ødelegge laksemarkedet?
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare
Biafra
10.07.2020 kl 14:27 8544

Nord Amerika er vel verdens nest største forbrukermarked av laks, og med produksjon i Miami bør vel det gå greit , da transport til forbruker koster en brøkdel kontra å fly den inn fra Chile eller Europa. Ser ikke helt hvordan det skal ødelegge noe som helst ?
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare
MProd
10.07.2020 kl 19:34 8471

I mitt hode er laks et forholdsvis eksklusivt produkt. Masseproduseres laksen i tropiske strøk, kommer den nesten i samme kategori som karpefisker produsert i asia. Tipper slike anlegg vil ødelegge laks som merkevare på sikt etter hvert som det popper opp nye masseprod lokasjoner. Noe som betyr lavere priser.
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare
milk
10.07.2020 kl 22:18 8428

Du har et poeng der!! Landbasert vil aldri kunne selge seg ut som et kvalitets produkt ...
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare
Biafra
12.07.2020 kl 10:56 8288

Det er jo direkte sprøyt, vil anbefale deg å sette deg litt inn i hvordan dette foregår. Med Atlantic Sapphires bluehouse teknologi produseres laks helt uten å bli eksponert for de sykdommene som er vanlige i åpne merder, og dermed uten å måtte medisineres og kvalitetsforringes. I et lukket anlegg er også alle produksjonsfaktorer kontrollerbare for å oppnå optimal kvalitet. Vannet er 20000 år gammelt grunnvann som filtreres kontinuerlig. I tillegg har du ESG faktoren, da produksjonen etterlater seg minimalt med miljøpåvirkning, i motsetning til konvensjonell produksjon. Avfallet går til produksjon av biogass. Altså fersk høykvalitetsfisk levert til verdens nest største marked, til mye lavere kostnad og miljøavtrykk enn sine konkurrenter.
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare
MProd
12.07.2020 kl 13:59 8207

...Produsert i Miami / Kenya / Kina? Premium produkt...., ingen betenkeligheter? Hvordan matcher det med hvordan laks profileres i dag? Ville du kjøpt en laks som var vokst opp i en tank i Miami eller i en merd på Senja?

Skjønner godt at de må produsere billig i Miami, for ingen vil betale premium pris for dette produktet.
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare

Mulig du vet noe jeg ikke vet - hvilke medisiner er det man putter i fisken?
Mulig vannet er 20 000 år gammelt, men kan du påstå at det er så gammelt når det har vært resirkulert noen ganger? Alt vann er vel forresten milliarder år gammelt slik jeg har forstått fysikken.
Er du sikker på at laks som går tett i tank er mer ESG enn laks som svømmer rundt i store mærer i havet?
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare
Biafra
12.07.2020 kl 16:54 8132

Produksjonen fra Miami er laks for det amerikanske markedet, og blir profilert deretter. Om du var en amerikansk forbruker, tviler jeg på at du ville likestilt Miami med Kenya og Kina. Merkevarebyggingen i USA er helt ulikt profilen vi ser på lakseprodukter myntet på markedet her i Europa. Er heller ikke snakk om å ta premium pris, hvor tar du det ifra ? Men å konkurrere til seg markedsandeler, og å øke etterspørselen etter laks generelt. Profileringen bygges rundt følgende:

All Natural – free of antibiotics, hormones, pesticides and synthetic pigment; cleaned for PCBs, mercury and microplastics

Sustainable – lower carbon footprint and sustainable feed

Eco-Friendly – reduces impact on wild species and the environment

Made in the U.S.A – local economic impact, job creation and tax contribution

Local and farm to table – produced nearby, optimal freshness

Green Rated – Atlantic Sapphire salmon is rated BEST CHOICE by the Monterey Bay Aquarium's Seafood Watch, SeaChoice and OceanWise

Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare
Biafra
12.07.2020 kl 17:29 8100

I fiskeoppdrett verden over varierer det hva fisken behandles med, men antbiotika, lusegift, hormoner, midler mot innvollsorm og infeksjoner, beroligende midler og bedøvelse blir brukt. I tillegg til enorme mengder lusebehandlingsmidler som hydrogenperoksid, som går rett i havet under/etter behandling av fisk som står i merd.

20000 år gammelt grunnvann er helt fritt for mikroplast, lakselus, bakterier etc, i motsetning til sjøvann. ESG verdien i bluehouseproduksjon sier seg vel selv.
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare
milk
12.07.2020 kl 19:08 8049

Du verden for en fantasi! Eventyr...... :-D
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare

Sjøvann er vel mer naturlig miljø for laks enn grunnvann?
Alt det andre, bortsett fra, hydrogenperoksid som raskt blir til vann og oksygen, hvor i Nord Atlanteren brukes dette til oppdrett av laks?
Oppdrett av scampi i Asia har vel ikke noe med laks å gjøre?
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare

Kveite trives bedre i RAS anlegg enn i gjennomstrømningsanlegg. Det gjelder sikkert for laksen også.

https://www.hi.no/hi/nyheter/2020/juli/har-oppdrettet-kveiteyngel-i-resirkulasjonsanlegg
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare
Biafra
12.07.2020 kl 23:45 7900

Det er helt rigtig, derfor er det i hovedsak salt grunnvann de bruker.

Nå er det ikke kun laks fra Nord Atlanteren som fyller det Nordamerikanske markedet heller.

Hydrogenperoksid blir til vann og oksygen ja, men har det noen effekt på miljøet i havet/andre arter før det nøytraliseres? Den diskusjonen kan vi gjerne ta, men tror ikke dette er stedet for den.

Scampi i Asia ? Poenget er at produktet ASA kommer til torgs med er helt rent. Det er det ikke alle som selger laks i USA som kan skilte med.
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare
Biafra
12.07.2020 kl 23:48 7895

Mener du noe er feil, må du gjerne påpeke det ?
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare

At de får til og produsere på land er sant. Du kan til og med få landbasert fisk på Coop fra vårt norske anlegg og nordic Aquaculture

Og at de og ser muligheter i USA og starte anlegg der. Kan en jo se på andre link.

Smak har det blitt gjort flere tester og alle sier det er minst like bra ofte bedre.

Pris nordic Aquaculture får 90kr per kilo så det er en premium i forhold til «vanlig» (se i siste link)

Så her er det bare og håpe at siste mnd før slakting går bra. Tror det er snakk om jul/aug (q3). Vi er i innspurten på og få svar på alle disse spørsmålene veldig snart. (Pris, vekt, kostnader virker dette, osv)

God sommer folkens. 👍🏻

https://www.google.no/amp/s/www.dagbladet.no/mat/suksess-med-ny-laks---spesielt/72617551/amp

https://www.dn.no/havbruk/laks/havbruk/fisk/tidligere-pareto-topp-vil-satse-95-mrd-pa-landbasert-lakseproduksjon-i-usa/2-1-824969
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare
13.07.2020 kl 09:05 7777

Takk Silver! Er så mye løse påstander (fra begge sider). Befriende når noen dokumenterer.
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare

Noen som kjenner til pumpe kostnad / dypde saltvannet hentes på ? Og hvilken temperatur vannet har ?
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare

Håper denne linken virker. Her stod det masse spennende. Fisken skal som sagt selges i sep og de satser på premium pris. Alt i rute enda 🤞🏼. Så 2 måneder igjen nesten som og ha sprunget maraton og nå nærmer vi oss stadium og klar for sluttspurten...

https://www.politico.com/amp/news/agenda/2020/07/14/florida-bluehouse-fish-farm-352495?__twitter_impression=true
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare

BTW. Liker denne kommentaren og fra dere som fortsatt ikke tror på fisk kan produseres på land:

They proved the concept at their pilot Bluehouse in Denmark, which has now harvested more than 25 generations of salmon, and can send more than 2,000 tons a year to European customers
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare

Hei
En eller nnen her nevnte tidligere noe om døde fisk i slike landbaserte tanker. Var det bare ondsinnet oppspinn? Finnes det tall eller sammenligninger mot tradisjonelt oppdrett i havmerder?
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare
15.07.2020 kl 09:55 7322

Tror ASA har hatt tilfeller av massedød på 2 av de 25 generasjonene. Meget bra tall for en oppstart i mitt hode. Husk da at det er null sykdom, lus og rømming som er det den konvensjonelle oppdretten sliter med. Husk også at i Miami er det et stort antall atskilte systemer (90 når man er ferdige?) og dermed redusert risiko for større hendelser.

Uansett: 2 av 25 skal vel gi under 10%, men så er det vel noe annen dødelighet også. Men dette er i en utviklingsfase. Likevel er det gode tall målt mot konvensjonell oppdrett: https://www.nrk.no/trondelag/over-20-prosent-av-oppdrettslaksen-dor-i-merdene-1.13952684
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare

Høres bra ut, men med null sykdom, hva er det da de dør av?
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare
15.07.2020 kl 15:26 7253

Beklager. Tror ikke det er bokstavelig talt null sykdom, men kommer ingen smitteutbrudd fra omgivelsene. Den ene hendelsen i Danmark tror jeg var en bakterie, men vet ikke hvordan den havnet i anlegget. Den andre hendelsen var nitrogennivåer og illustrerer det som er de særlige utfordringene med landbasert.
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare
Jeremiah
15.07.2020 kl 16:08 7226

I begge tilfælde var det vist forgiftning pågrund af nitrogengas, som opstår ved nedbrydning af organisk materiale, som kommer fra rensning af filtre. Mener det er beskrevet et sted, at anlægget i Miami er blevet designet til ikke at have disse problemer ved rensning af filtre. Så inte bakterier. Prototypeudvikling kommer desuden aldrig uden uheld, hvilket er grunden til det danske anlæg kører forud for det amerikanske, så man kan justere for fejl og lessons learnt. Et segment på ca. 3000t i Miami svarer til det i DK
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare

Takk for gode svar begge to👍
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare

Tusen takk for at du avkrefter påstandene om bakterier og smitte. Det er skremmende å lese all feil informasjon som sprer seg på nett og forum nå til dags. Folk gidder rett og slett ikke å fakta sjekke all spekulativ informasjon som de plukker opp. Det er vel til og med meldt på børs angående hendelsene som skjedde i Danmark, om ikke så kan man lese det på deres hjemmesider. Jeg tror det er mange som blir skremt av selskaper som ASA, som tørr å tenke nytt, og som nå er i ferd med å revolusjonere næringen med sine landbaserte anlegg.
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare
15.07.2020 kl 20:25 7146

Noen som har dokumentasjon på den første hendelsen i Danmark? Den er vel noen år tilbake, og før Merkurnotering. Kan ikke huske å ha sett noen rapportering på den.
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare

Jeg sliter med å finne informasjonen angående denne hendelsen selv, det eneste jeg finner er en nyhets artikkel: https://www.undercurrentnews.com/2020/03/02/atlantic-sapphire-salmon-die-off-exposes-ras-risk-as-market-fears-us-incident/
Den står skrevet om hendelsen fra 2017 ca 2/3 ned på siden.
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare
Biafra
15.07.2020 kl 20:50 7122

Takk for link ! Mye god info her. Tøft at de går for premium pris, blir spennende å se hvordan det mottas i markedet.
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare
milk
15.07.2020 kl 21:02 7164

Jeg kan skrive under på den .......
Redigert 20.01.2021 kl 20:57 Du må logge inn for å svare
Jeremiah
15.07.2020 kl 23:09 7535

FiskarenMJ

Jeg afkræfter ikke noget, refererer bare til den information der kan google. Synes også der kan findes nok information fra 2017, hvis man søger på de rette ord :)
Redigert 20.01.2021 kl 23:26 Du må logge inn for å svare
15.07.2020 kl 23:56 7487

Her er link med info om 2017-hendelsen

https://ilaks.no/atlantic-sapphire-har-funnet-arsaken-til-massedod/

Altså, ingen sykdom den gangen heller.
Redigert 20.01.2021 kl 23:26 Du må logge inn for å svare
milk
24.07.2020 kl 15:11 7151

Da er vi snart nede på selvkost når det gjelder lakseprisene! Blir spennende å se hva ASA greier å oppnå i pris på første kommersielle slakting i September...
Redigert 20.01.2021 kl 23:26 Du må logge inn for å svare
milk
24.07.2020 kl 21:16 7037

Vi må vel være litt tolerante for nytenking! Men med dagens laksepriser tror jeg de vil slite med å forelegge et positivt regnskap...
Redigert 20.01.2021 kl 23:26 Du må logge inn for å svare