Produksjon av hydrogen fra overskuddsenergi

Ti_porteføljen
NEL 25.11.2020 kl 14:31 1040

Vi er stort sett alle enig om at hydrogen må produseres av overskuddsenergi fra f.eks vindmøller og solceller. Det er jo slik at overskuddsenergien vil variere kraftig, gjerne fra dag til dag, uke til uke og sesong til sesong. Jeg skjønner at et stort produksjonsanlegg ikke er trinnløst i den forstand at man kan ha full produksjon den ene dagen for så å stenge ned produksjonen neste dag osv. Hvordan kan man sikre en trinnløs produksjon av hydrogen og få dette lønnsomt på store produksjonsanlegg som er designet for å kjøre på maks kapasitet. Det er et regnestykke her jeg syns det har vært alt for lite fokus på. - hvorvidt det er lønnsomt å investere i produksjonsanlegg som ikke skal gå på maks produksjonshastighet.
Redigert 20.01.2021 kl 10:37 Du må logge inn for å svare
Tycho
26.11.2020 kl 14:02 763

Her kan man fort komme i konflikt med det som ligger til grunn for konsesjoner til kraftproduksjon i Norge. Et av de viktigste momentene når forvaltningen vurderer om det skal gis konsesjon, er om nytteverdien er større enn ulempene ved en utbygging.

Ulempene er knyttet til inngrepsgrad og skadevirkning, altså negative effekter for miljø, landskap, kulturminner, friluftsliv, trua arter og naturtyper.
Fordelene er verdiskapning og strømproduksjon.

Utfordringen er at man bruker naturressurser som tilhører "alle". Da bør også fordelene komme "alle" til gode. Det sikrer man ved å produsere maksimalt med strøm og distribuere strømmen på det landsdekkende strømnettet. Dersom man skrur ned produksjonen, eller ikke distribuerer strømmen på nettet slik at alle kan kjøpe den, så vil man få et skifte i fordel/ulempe-likningen. Det kan få konsekvenser når man søker om en konsesjon. Eventuelt har man en konsesjon allerede som ikke har vilkår som åpner for å skru ned produksjonen.

Dette er en forholdsvis ny problemstilling som ikke er tatt høyde for i gjeldende praksis og lovverk. Så langt har alle strømprodusenter ønsket å produsere så mye som mulig fra start, ettersom det gir best økonomi (enkelt sagt, det finnes selvfølgelig unntak i vindkraftproduksjon og regulerbar vannkraft som har med kraftbalanse i nettet å gjøre).

Poenget er at dette er et forholdvis nytt lende som lovgiverne må se på. Dagens lovverk er ikke designet for dette.